Мавпа Діани

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мавпа Діани

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Родина: Мавпові (Cercopithecidae)
Рід: Мавпа (Cercopithecus)
Вид: Мавпа Діани
Cercopithecus diana
(Linnaeus, 1758)

Посилання
Вікісховище: Cercopithecus diana
Віківиди: Cercopithecus diana
EOL: 323971
ITIS: 572999
МСОП: 4245
NCBI: 36224
Fossilworks: 232429

Мавпа Діани (Cercopithecus diana) — вид приматів з роду Мавпа (Cercopithecus) родини мавпових (Cercopithecidae). Етимологія: мавпа названа на честь богині місяця та полювання Діани, оскільки на чолі мавпи є мітка у вигляді білого півмісяця[2].

Опис[ред. | ред. код]

Довжина тіла самців 51–62 см, самиць 42–45 см, довжиною хвоста самців 76–90 см, самиць 52–73 см, вага самців 5–5.4 кг, самиць 4–5 кг. Це середнього розміру мавпа, з тонкими, довгими ногами і довгим хвостом, який часто здіймається в формі «знаку питання». Обличчя чорне, обрамлене білими щоками, бородою і лінією брів. Передня частина грудей і верхні частини рук також білі. Низ спини каштанового кольору. По боках є білі смуги. Самці й самиці зовні схожі, хоча самці значно більші за розміром.

Поширення[ред. | ред. код]

Країни проживання: Кот-д'Івуар, Гана, Гвінея, Ліберія, Сьєрра-Леоне. Цей, багато в чому деревний вид, живе під пологом первинних та вторинних низовинних вологих лісів і річкових та галерейних лісів[1].

Стиль життя[ред. | ред. код]

Вони зустрічаються в досить великих групах (від 5 до 50 особин), які складаються з одного самця, до десяти самиць і молоді. Добре відомо, що жити групами — це стратегія первинної оборони серед денних приматів, так як вартові можуть попередити інших, коли вони відчувають небезпеку. Мавпи Діани, здається, удосконалили цю поведінку так, що інші види приматів приходять жити з ними, щоб отримати користь з їх пильності. Procolobus verus і Procolobus badius, як відомо, утворюють постійні вклади в групи мавп Діани. Ці відносини успішні, бо в той час як вони виграють від великих розмірів групи, вони не страждають від конкуренції за їжу, бо кожен вид має трохи іншу нішу і джерело їжі.

Розмноження цього виду, як вважають, відбувається цілий рік. Самиці народжують одне дитинча після періоду вагітності в 6 місяців. Деякі особини можуть жити до 20 років.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Знаходиться під загрозою полювання і деградації та втрати місць існування. Масштабна вирубка лісів в регіоні через лісозаготівлі, перетворення в сільськогосподарські землі та виробництво деревного вугілля, продовжує скорочувати місця проживання, доступні для цього виду. Цей вид занесений до Додатка I СІТЕС[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Oates, J.F., Gippoliti, S. & Groves, C.P. (2016). Cercopithecus diana. The IUCN. Архів оригіналу за 8 травня 2020. Процитовано 21.11.2019. (англ.)
  2. Bo Beolens, Michael Watkins, Michael Grayson. The eponym dictionary of mammals. — JHU Press, 2009. — С. 110. — ISBN 0801893046. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]