Медиазона

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Медиазона
Посилання zona.media
Тип новинний вебсайтd[1] і преса[2]
Мови російська і англійська
Засновник Толоконнікова Надія Андріївна і Альохіна Марія Володимирівнаd
Започатковано 4 вересня 2014[3]
CMNS: Медиазона у Вікісховищі
Засновники «Медиазоны» Марія Альохіна й Надія Толоконнікова

«Медиазона» — російське інтернет-ЗМІ, засноване Петром Верзіловим та двома членами російської панк-рок групи «Pussy Riot», Марією Альохіною[bg] й Надією Толоконніковою. Головний редактор — російський політичний журналіст Сергій Смірнов[et].

«Медиазона» акцентує увагу на судовій, правоохоронній і пенітенціарній системах у Росії. Інтернет-ЗМІ працює в партнерстві з правозахисною групою Альохіної й Толоконнікової «Зона права», яка займається захистом прав ув'язнених[4].

Історія[ред. | ред. код]

Альохіна й Толоконнікова заснували інтернет-ЗМІ після виходу з місць позбавлення волі в 2013 році, тобто за майже два роки після того, як вони були засуджені за хуліганство, мотивоване релігійною ненавистю.

Учасниці групи були заарештовані після виступу, який вони назвали «панк-молебень», усередині московського храму Христа Спасителя 21 лютого 2012 року[5]. У виставі учасники групи просили Діву Марію захистити Росію від Володимира Путіна, який був повторно обраний президентом Росії через кілька днів.

Альохіна й Толоконнікова заявили, що під час відбування покарання вони були піддані численним актам жорстокого ставлення. Толоконнікова розповіла про рабські умови, у тому числі про шиття поліцейської уніформи по 16 годин на день і про в'язнів, які понесли такі важкі обмороження, які призводили до ампутування кінцівок[6].

У відкритому листі вона писала[7]:

«На промзоні панує загрозливо нервова атмосфера. Не в змозі виспатися, змучені нескінченною погонею за виконанням негуманно величезної норми виготовлення зечки готові зірватися, кричати в голос, битися з нікчемних причин. Зовсім нещодавно юній дівчині пробили ножицями голову через те, що вона вчасно не здала штани. Інша днями намагалася собі проткнути ножівкою живіт. Її зупинили.

Основоположні принципи[ред. | ред. код]

Засновники «Медиазоны» зазначили, що окрім висвітлення російських судів, в'язниць і подібного, інтернет-ЗМІ було створене для заповнення порожнини, штучно створеної Кремлем методом репресій щодо незалежних медіа Росії.

Починаючи з 2014 року, у багатьох російських засобів масової інформації керівництво було змінене на більш дружнє для Кремля. Таким чином, залишалося лише декілька незалежних каналів і видань[8].

Поточний стан[ред. | ред. код]

Толоконнікова заявила в 2016 році, що сайт має близько 2,2 мільйонів відвідувачів на місяць, що менше, ніж деякі інші російські незалежні ЗМІ, але Толоконнікова шукає способи розширити аудиторію. Наразі проект фінансується в основному краудфандингом, а також грантами та дотаціями від іноземних організацій[9].

З серпня 2020 року сайт «Медиазоны» є заблокованим в Білорусі[10][11].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.calvertjournal.com/articles/show/9370/it-will-be-worse-russian-news-website-mediazona-launches-dark-clothing-line
  2. https://cpj.org/2021/02/mediazona-punk-rock-russian-news-editor-jailed-tweet/
  3. https://www.calvertjournal.com/articles/show/3064/pussy-riot-launch-prison-watch-website
  4. Права и медиа зоны [Архівовано 16 грудня 2018 у Wayback Machine.](рос.)
  5. Феміністки влаштували "панк-молебень" у храмі Христа Спасителя. Архів оригіналу за 16 грудня 2018. Процитовано 16 грудня 2018.
  6. «Ничего личного, только бизнес» [Архівовано 16 грудня 2018 у Wayback Machine.](рос.)
  7. «Вы теперь всегда будете наказаны» [Архівовано 24 вересня 2013 у Wayback Machine.](рос.)
  8. 12 редакций за пять лет Разгоны, блокировки, увольнения главредов: как власть реформировала рынок СМИ [Архівовано 13 вересня 2017 у Wayback Machine.](рос.)
  9. «Медиазона» запустила краудфандинговую кампанию [Архівовано 16 грудня 2018 у Wayback Machine.](рос.)
  10. Штейн, Евгения (29 серпня 2020). В Беларуси заблокировали «Нашу Ніву» и naviny.by, журналистов иностранных СМИ лишают аккредитации (рос.). Onliner.by. Архів оригіналу за 29 вересня 2020. Процитовано 10 лютого 2021.
  11. В Белоруссии заблокировали несколько десятков информационных сайтов. Среди них — "Радио Свобода" и "Медиазона" (рос.). Meduza. 22 серпня 2020. Архів оригіналу за 24 серпня 2020. Процитовано 24 серпня 2020.