Мей Мюррей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мей Мюррей
англ. Mae Murray
Народилася 10 травня 1885(1885-05-10)[3][4]
Портсмут, Вірджинія, США
Померла 23 березня 1965(1965-03-23)[3][5][4] (79 років)
Вудленд-Гіллз, Лос-Анджелес, Каліфорнія, США
  • серцево-судинні захворювання
  • Поховання Валгала-Меморіал-Парк (цвинтар)d
    Громадянство  США
    Діяльність кінопродюсерка, акторка театру, кіноакторка, сценаристка, телеакторка
    Роки діяльності 19161931
    У шлюбі з Роберт З. Леонард і David Mdivanid
    IMDb nm0615141
    Автограф
    Нагороди та премії

    зірка на голлівудській Алеї слави[d]


    CMNS: Мей Мюррей у Вікісховищі

    Мей Мюррей (англ. Mae Murray, при народженні Марі Едріен Кеніг (англ. Marie Adrienne Koenig); 10 травня 1885 — 23 березня 1965) — американська акторка театру і кіно, танцюристка, кінопродюсерка та сценаристка. Піонерка кінематографу, зірка кіно 1920-х, що створила власну продюсерську компанію.

    Біографія[ред. | ред. код]

    Народилася в Нью-Йорку в родині Джозефа і Марі Кеніг, мала французькі і німецькі корені. Мала двох молодших братів. У травні 1896 роки від гострого гастриту, викликаного алоголізмом, помер її батько, і щоб утримувати дітей, мати влаштувалася економкою до знаменитого в той час бізнесмена Гаррі Пейна Вітні.

    Свою кар'єру Мюррей початку в 1906 році в якості танцюристки у бродвейських постановках. З 1908 року стала виступати в знаменитих ревю «Шаленості Зігфелда», і до 1915 року домоглася успіху і визнання публіки. У 1916 році дебютувала в кіно, ставши однією з основних зірок студії «Universal Studios» після виходу на екрани комедій «Чудовий маленький диявол» з Рудольфом Валентино в головній ролі, і «Азбука любові». У розпал своєї популярності в першій половині 1920-х років Мюррей створила власну продюсерську компанію, яка знімала фільми на студії «Tiffany Pictures». У той же час вона, поряд з Сесілом Б. ДеМіллєм, Дугласом Фербенксом, Гарольдом Ллойдом, Ірвингом Тальбергом та іншими видатними діячами голлівудської кіноіндустрії, входила до піклувальної ради Фонду кіно і телебачення — благодійної організації, яка надавала допомогу і турботу діячам і діячкам кіно, які мали фінансові труднощі. Останньою великою роботою Мюррей в кіно стала роль в комедії Еріха фон Штрогейма «Весела вдова» в 1925 році.

    У 1926 році, через рік після розлучення з режисером Робертом Леонардом, Мюррей одружилася зі спадкоємцем багатої грузинської сім'ї Девідом Мдивани. Мдивани переконав її покинути студію «MGM», на якій в той час вона працювала, через що власник MGM Луїс Б. Майер образився на неї, і це практично закрило їй шлях в кіно (на пізніші прохання Мюррей про повернення він не погодився). Відмова Майера означала кінець голлівудської кар'єри Мюррей. До того ж, в настала епоха звукового кіно, і Мюррей, як і багато акторів того часу, не утвердилася, і в 1931 році вона завершила свою кар'єру. У 1933 році розлучилася з Мдивани, взявши на себе сина від шлюбу Корану Девіда.

    У 1940-і роки Мюррей періодично виступала в театралізованих постановках в нічному клубі Біллі Роуза в Нью-Йорку. Вона з'являлася на публіці в коротких сукнях з декольте, будучи у старшому віці, чим викликала змішані відгуки аудиторії. Її фінансове становище з роками погіршувався, і решту життя вона провела в злиднях. Посильну допомогу в старості їй надавав Фонд кіно і телебачення, в якому вона сама колись головувала.

    В останні роки Мюррей мала проблеми зі здоров'ям. У 1964 служба порятунку виявила її блукаючою Сент-Луїсом, думаючи при, що знаходиться в Нью-Йорку. Пізніше Мюррей переїхала в будинок для літніх акторів кіно і телебачення в Вудленд-Гіллз, де через рік померла від хвороби серця у 79 років.

    Внесок Мей Мюррей в американську кіноіндустрію відзначений зіркою на Голлівудській алеї слави.

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. Virtual International Authority File[Dublin, Ohio]: OCLC, 2003.
    2. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
    3. а б SNAC — 2010.
    4. а б FemBio database
    5. Internet Broadway Database — 2000.