Монетний двір Чилі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ісп. Casa de Moneda de Chile
Монетний двір Чилі
Будівля монетного двору
Абревіатура CMCh
Тип державне підприємство, монетний двір
Засновано 1743
Країна  Чилі
Штаб-квартира Чилі Чилі, Сантьяго
Центральний орган Міністерство економіки, розвитку і туризму Чилі
президент Fernando Zavala Cavada[1]
Ключові особи Jacqueline Plass Wähling[2]
Вебсайт: cmoneda.cl

CMNS: Монетний двір Чилі у Вікісховищі

Монетний двір Чилі (ісп. Casa de Moneda de Chile) — державне підприємство, основним видом діяльності якого є друкування банкнот і карбування монет. Також підприємство займається виробництвом марок, паспортів, офіційних бланків, нагород, номерних знаків для автомобілів тощо.

Історія[ред. | ред. код]

У 1733 р. керуючий містом Сантьяго послав прохання Філіпу V, королю Іспанії, яка тоді володіла територією сучасного Чилі, про заснування місцевого монетного виробництва.[3] Король зволікав з відповіддю. Тоді іспанський купець Francisco García Huidobro, повідомив короля, що стане спонсором можливе будівництво та забезпечення грошового двору в обмін на частину прибутку від операцій монетного виробництва. Король погодився. У 1743 р. був заснований Чилійський монетний двір, фактичним керівником якого був іспанський купець. Першу золоту монету двір випустив в 1749 році.

У 1770 р. король Карл III усвідомивши, що грошовий двір фактично не належить короні, націоналізував його, залишивши купця не при справах. Через 2 роки двір тимчасово перенесли в комуну Сан-Мігель. У 1802 р. будівництво Чилійського Королівського монетного двору в Сантьяго, що тривало майже 20 років, було закінчено. Будівлю монетного двору було визнано кращою в Колоніальній Америці. Споруда була настільки гарна, що в 1846 р. президент незалежної Чилі Мануель Бульнес вирішив переробити її під свою резиденцію з деякими міністерствами всередині (сьогодні ця будівля — Ла-Монеда — офіційна резиденція Президента країни). Монетний двір перенесли на проспект Avenida Portales. З 2009 р. він є державною корпорацією «Casa de Moneda de Chile».

З 1817 року карбувалися чилійські песо, а також розмінні сентаво, які через інфляцію 1955 р. вийшли з обігу. З 1960 р. карбується, введена в обіг нова валюта - ескудо і розмінні сентісімо, що проіснували 15 років. З 1975 р. монетний двір знову повернувся до виготовлення песо.

Незвичайним видом продукції монетного двору є номерні знаки для транспортних засобів, а також різні державні документи, напр., дипломи, водійські права, паспорти тощо. Також виготовляються медалі, пластини, колекційні монетні набори.

Президент Себастьян Піньєра в супроводі міністра економіки, на церемонії святкування 270 років монетного двору в 2013 році.

У різний час двір карбував монети для інших країн — Домініканської Республіки, Гватемали, Сальвадору, Венесуели, Парагваю, Аргентини, Болівії, Уругваю та ін.

Знак монетного двору[ред. | ред. код]

Усі монети та медалі, викарбувані монетним двором, мають відмітний символ "S" ( Знак монетного двору ), з німбом (кружечком) над ним. Цей символ присвячений Апостолу Сантьяго[4], покровителю столиці. За цією міткою можна ідентифікувати місце виготовлення, у даному випадку Чилі.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Directorio: Fernando Zavala Cavada. Архів оригіналу за 17 квітня 2021. Процитовано 22 березня 2021.
  2. Directorio: Jacqueline Plass Wähling. Архів оригіналу за 17 квітня 2021. Процитовано 22 березня 2021.
  3. Historia. Архів оригіналу за 17 квітня 2021. Процитовано 22 березня 2021.
  4. Acuñación Monetaria. Архів оригіналу за 30 жовтня 2020. Процитовано 22 березня 2021.