Моніка Арак де Ньєко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Моніка Арак де Ньєко
Monica Arac de Nyeko
Фото 2010 року
Народилася 1979
Кітгум, Північна область, Уганда
Країна  Уганда
Діяльність письменниця, поетка
Alma mater Гронінгенський університет і Університет Макерере
Мова творів англійська
Нагороди

CMNS: Моніка Арак де Ньєко у Вікісховищі

Моніка Арак де Ньєко (англ. Monica Arac de Nyeko) — угандійська письменниця, поетеса та есеїстка. Живе у Найробі, Кенія.

Біографія[ред. | ред. код]

Моніка Арак де Ньєко походить з району Кітгум на півночі Уганди. Дитинство провела, в основному, в Кампалі, але кілька років відвідувала середню школу в місті Гулу, Північна Уганда. Вивчала літературу та англійську мову у коледжі Св. Марії в Кісубі. Здобула педагогічну освіту в Університеті Макерере та ступінь магістра гуманітарних наук у Гронінгенському університеті , Нідерланди.

У 2007 році стала першим угандійцем-лауреатом премії Кейна за африканський літературний твір зі своїм оповіданням «Дерева Джамбула» (Jambula Tree). Раніше вона була номінована на цю премію у 2004 році за оповідання «Дивний фрукт» (Strange Fruit), розповідь про дітей-вояків у Північній Уганді. Вона є членом Асоціації письменниць Уганди (FEMRITE).

У 2014 році її внесли до списку Africa39, який оголошений на Лондонському книжковому ярмарку. Це список з 39 найперспективніших письменників Африки, що мешкають на південь від Сахари, у віці до 40 років.

Посилання[ред. | ред. код]