Музей «Машини часу»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Музей «Машини часу»
Тип музей
Країна  Україна
Розташування Україна Україна, Дніпро, вул. Мандриківська, 44
Засновано 13 листопада 2014
Сайт mvr.dp.ua

Музей «Машини часу» — музей у Дніпрі, заснований 2014 року. Основу колекції музею складають раритетні транспортні засоби українського, радянського та іноземного виробництва. Це легкові, перегонові, вантажні автомобілі, мотоцикли та мопеди різних епох. Хоча власники музею позиціонують його як «технічний»[1], колекція музею містить також багато побутових речей радянського періоду — дитячих іграшок, ігрових автоматів, одягу, плакатів тощо.

Історія[ред. | ред. код]

Музей засновано колекціонером і реставратором Михайлом Прудніковим у 2014 році. Таким чином «Машини часу» є другим в Україні (після запорізького «Фаетону») приватним музеєм ретро автомобілів[2]. Для потреб музею було облаштоване приміщення закинутого заводського цеху – бруківка, вуличні ліхтарі, раритетна бензоколонка за задумом авторів мали відтворювати радянську атмосферу 60-70 років[1].

У колекції музею зібрано «класику» радянського та іноземного автопрому — це, зокрема, автомобілі «Побєда», «Чайка», «Запорожець», «Волга», BMW 321, Renault 4 та інші. Серед особливих експонатів – ралійний «Запорожець», декілька перегонових автомобілів «Estonia» (Талліннського авторемонтного заводу) та автомобіль Галини Брежнєвої[3].

У вересні 2020 музей поповнився інтерактивним експонатом «3D KABINKA»[4]. Це справжня кабінка Дніпровської канатної дороги, у якій відвідувачам пропонується «помандрувати» траекторією канатної дороги, переглядаючи у VR-шоломі спеціально відзнятий для проекту фільм. Для повноти відчуттів встановлено також вітряки, що дмухають відвідувачам у обличчя [5].

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Архівована копія. Архів оригіналу за 9 липня 2020. Процитовано 31 жовтня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 7 листопада 2020. Процитовано 31 жовтня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. https://www.autocentre.ua/news/retro/tehnicheskij-muzej-mashiny-vremeni-294743.html
  4. В Днипре теперь можно проехаться на виртуальной канатной дороге. Укрінформ. 10 вересня 2020. Архів оригіналу за 18 листопада 2020. Процитовано 31 березня 2022. (рос.)
  5. Архівована копія. Архів оригіналу за 6 листопада 2020. Процитовано 31 жовтня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)