Музей історії Інституту електрозварювання ім. Є. О. Патона

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Музей історії Інституту електрозварювання ім. Є. О. Патона (далі ІЕЗ ім. Є. О. Патона) створений наказом № 445 від 11.12.1984 р. за підписом директора Бориса Євгеновича Патона.

Експозиція музею сформувалася більше ніж 100 років тому. Вона поєднала в собі експозиції типових вузлів ґратчастих конструкцій дерев'яних мостів і кабінету моделей інженерних споруджень при Київському політехнічному інституті та експонати музею зварювальної техніки при Інституті електрозварювання.

Музейний комплекс знаходиться у корпусі № 1 Інституту електрозварювання (м. Київ, вул. Антоновича, 69), розташований у п'яти залах і займає площу майже 350 м2.

У центральній залі меморіального музею представлені документальні матеріали, що поетапно розкривають шлях сходження Євгена Оскаровича Патона на олімп світової науки: від студента дрезденського Королівського саксонського вищого технічного училища до видатного ученого, дослідника, організатора науки і техніки. Серед експонатів фотоматеріали і макети, в тому числі макет мосту імені Євгенії Бош через р. Дніпро у Києві. В книжкових шафах зберігаються видання з науковими розробками в сфері зварювання.

Далі експозиції музею відображають розвиток нової, на той час, прогресивної технології — зварювання під флюсом.

На спеціальному стенді проілюстроване повернення Інституту електрозварювання з евакуації із Нижнього Тагілу до Києва у червні 1944 р. під час Другої світової війни.

Фінальна експозиція центральної зали музею Є. О. Патона присвячена проектуванню і спорудженню найбільшого в ті роки суцільнозварного мосту через р. Дніпро у Києві — мосту Патона, визнаного найкращою капітальною спорудою середини ХХ ст.

Стендові експозиції та експонати другої зали музею — це робочий кабінет Є. О. Патона із його меблями і особистими речами, що відображає реальні умови роботи науковця того часу.

Третя зала музею відтворює домашній кабінет 1950-х років, який було перенесено із житлового фонду Є. О. Патона. Він включає його письмовий стіл, особисту бібліотеку й куточок відпочинку. Приміщення прикрашене оригінальними фотографіями зі студентських років Євгена Оскаровича, фотокартками родини і дітей.

Наступні дві зали музею присвячені історії ІЕЗ ім. Є. О. Патона. У головній експозиції відображений початок діяльності інституту. Далі — етапи розвитку найбільш визначного у світі центру зварювальної науки. В експозиції відображене нарощування темпу інтенсифікації досліджень і впровадження розробок. Демонструються зразки і моделі різної техніки: 18 натуральних зразків і макетів зварювального обладнання, в тому числі перший універсальний мікроскоп, придбаний інститутом у 1938 р.

Головна експозиція музею історії інституту завершується матеріалами про патонівців — найвидатніших учених наукової школи Є. О. Патона. Тематичні експозиції ілюструють фундаментальний внесок патонівців у розробку та розвиток промислового виробництва країни.

Експозиції музею розміщені за хронологією наукової діяльності ІЕЗ ім. Є. О. Патона, що відбито у побудові тематичного і тематико-експозиційного планів. До прикладу, експозиції:

  • "Зварні мости і зварні конструкції”
  • "Зварювання найбільших доменних печей”
  • "Зварювання обсадних труб над устям шпар”
  • "Суцільнозварна телевізійна вежа в м. Києві”

Окремі розділи експозицій присвячені ряду технологій, наприклад, створених на основі відкриття контактного зварювання оплавленням, автоматичне зварювання титану під флюсом, практичний внесок патонівців у дослідження космосу тощо. В останній представлені установки "Вулкан”, "Испаритель”, УРІ; обладнання систем "Зарница” і "Аркас”.

На території інституту під відкритим небом у спеціальному меморіалі увіковічений внесок колективу інституту в зміцнення оборонної промисловості країни в роки Другої світової війни у вигляді танка Т-34 на постаменті та меморіальної дошки з іменами співробітників інституту, що у воєнні роки зварювали такі танки.

На сьогодні музей історії Інституту електрозварювання ім. Є. О. Патона є частиною музейного комплексу інституту і активно сприяє збереженню, зміцненню і популяризації вітчизняних трендів науково-технічного прогресу.


Посилання[ред. | ред. код]