Музей історії і культури Середнього Прикам'я

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Музей історії і культури Середнього Прикам'я
Тип музей
Країна  Росія
Розташування місто Сарапул, Удмуртія
Адреса 427960, вул. Першотравнева, 68
Засновано 13 квітня 1909 року
Режим роботи окрім понеділка, 10:00-17:30
Вартість 15-50 рублів
Фонд 206332
Відвідувачі 61000
Директор Зимін Олексій Олександрович
Сайт museum.ru/M1330

Музе́й істо́рії і культу́ри Сере́днього Прика́м'я — регіональний краєзнавчий музей, що знаходиться в місті Сарапулі, Республіки Удмуртія, Росія. Місто розташоване в Середньому Прикам'ї і відіграло значну роль у розвитку цілого регіону, саме тому тут і був створений даний музей.

Музей є найстарішим в Удмуртії, заснований згідно з рішенням Сарапульського повітового земства в 1909 році. На сьогодні він має унікальні та багаті фондові колекції, зібрані за столітню історію свого існування. Музей є переможцем регіональних та всеросійських конкурсів в області музейної діяльності. Проекти, розроблені музейними співробітниками, отримали фінансову підтримку фонду Сороса, конкурсів Приволзького федерального округа, відмічені дипломами окружних та російських конкурсів соціальних і культурних проектів, брали участь в міжнародному конкурсі в області музеєзнавства та відмічені музейним відомством Фінляндії. У 2008 році серед найкращих музейних установ включений у Федеральний реєстр «Всеросійська книга пошани». У 2009 році колектив музею був занесений в енциклопедію «Найкращі люди Росії».

Сама будівля музею являє собою пам'ятку архітектури республіканського значення, збудована в стилі модерн в 19141916 роках. Музей пропонує відвідувачам низку екскурсій та лекцій в музеї, а також туристичні екскурсії в місто та по річці Камі. Музейну діяльність проводять 51 співробітник, з яких 18 наукових. Музей має власну наукову бібліотеку, архів, реставраційні майстерні.

Музей має виставкові зали загальною площею 694 м², тимчасові виставки на площі 64 м², присадибний парк в 0,5 га. У фондах закладу містяться 206332 одиниці, з яких 143448 предметів основного фонду. Серед найцінніших предметів:

  • колекція єгипетських древностей — 28 одиниць
  • колекція ікон XVIIIXIX століть — 50 одиниць
  • колекція археологічних розкопок Тарасовського могильника — 7760 одиниць
  • колекція рідкісних комах, зібрана Л. К. Круликовським — 1387 одиниць

У підпорядкуванні музею знаходяться також Будинок-музей академіка М. В. Мельникова та художньо-виставковий комплекс «Дача Башеніна».

Література, випущена музеєм[ред. | ред. код]

  • Решетников Н. Л. «Топография старого Сарапула» — Сарапул, МУП «Сарапульская городская типография», 2008.
  • Институт культуры: баланс традиций и инноваций. Материалы Межрегиональной научно-практической конференции, посвященной 100-летию Музея истории и культуры Среднего Прикамья. МИКСП — Сарапул, 2009.
  • Сокровище земли Сарапульской. Фильм, посвященный 100-летию Музея истории и культуры Среднего Прикамья. CD — диск. МИКСП — Сарапул, 2009.
  • Известия Музея истории и культуры Среднего Прикамья. Сборник исторических материалов, освещающий жизнь города Сарапула в различные исторические периоды — от археологии до советских времен. CD — диск. МИКСП — Сарапул, 2010.

Посилання[ред. | ред. код]