Норман Голб

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Норман Ґолб
Народився 15 січня 1928(1928-01-15)
Чикаго, Іллінойс, США
Помер 29 грудня 2020(2020-12-29)[1] (92 роки)
Чикаго, Іллінойс, США
Країна  США
Діяльність історик, юдаїст, викладач університету
Alma mater Університет Джонса Гопкінса
Галузь критика історичних джерел і історія єврейського народу[2]
Заклад Гарвардський університет
Чиказький університет
Науковий ступінь доктор філософії
Нагороди
Особ. сторінка home.uchicago.edu/~ngolb/

Норман Ґолб (англ. Norman Golb) — американський історик джерелознавець .

Біографія[ред. | ред. код]

Норман Голб народився в Чикаго, штат Іллінойс, в 1928 році Професор єврейської історії та цивілізації в Східному інституті Університету Чикаго. Отримав докторський ступінь в Університеті Джона Хопкінса в 1954 році. У 1958 році він вступив на факультет Єврейського Union College, Цинциннаті, з 1963 року працює в Університеті Чикаго. Н. Голб також був запрошеним дослідником в Університет штату Вісконсін (1957-58), Гарвардському університеті (1966), і Тель-Авівському університеті (1969-70).

Дослідження середньовічної єврейської писемності[ред. | ред. код]

Голб є першовідкривачем в 1962 році Київського листа — самого раннього документа, що належав єврейському жителю Києва. Він також визначив Овадії прозелітом[3], як автора однієї з найстаріших відомих музичних рукописів на івриті (XII століття). Ним був відкритий найраніший зі збережених юридичних протоколів євреїв Сицилії, новий документ, що стосується першого Хрестового походу і невідомі раніше рукописи, пов'язані з руанськими євреями.

Важливим відкриттям стало виявлення Голбом серед документів Каїрської генизи оригінального хазарського рукопису, а також датованого XI століттям документа, що описує перехід європейця в юдаїзм.

Дослідження рукописів Мертвого моря[ред. | ред. код]

Н. Голб є великим дослідником Кумранських рукописів. Необхідно відзначити, що з моменту їх знахідки в середині XX століття і аж до 90-х років рукописи були закриті для широкого кола дослідників. Публікації обраних текстів вузької і замкнутої групи дослідників йшли дуже вибірково і вкрай повільно. Це призвело до поширення і панування єдиної Кумбран-єсейської теорії про походження рукописів, яка стверджує, що всі рукописи були створені громадою есеїв, що жила в поселенні Кумбран на березі Мертвого моря, члени якої потім сховали рукописи в печерах[4][5] .

У 1990-х роках Н. Голб в числі інших виступав за подолання академічної замкнутості досліджень в цій галузі й надання доступу до вивчення сувоїв широкому колу вчених, що і було досягнуто. Це стало початком нового перспективного етапу в кумранології.

Теорія єрусалимського походження рукописів[ред. | ред. код]

Норман Голб є ключовим прихильником сучасної опозиційної теорії єрусалимського походження рукописів Мертвого моря. На доказ своїх поглядів Голб наводить дані текстологічного вивчення рукописів і археологічних досліджень Кумранського плато[6] .

Так, коли через майже 50 років з моменту відкриття рукописів була закінчена публікація всього комплексу Кумбранських рукописів стало очевидно характерне для них крайнє різноманіття. Серед майже 600 документів є знамено на їхній шкірі, папірусі, глиняних черепках, мідних і дерев'яних табличках. Тексти написані на багатьох мовах, серед яких давньоєврейська, арамейська, набатейска, грецька, латинська, сирійсько-палестинська та арабська. Одночасно вони сильно різняться за часом створення і неймовірно різноманітні по релігійній тематиці. Погляд на рукописи в цілому, таким чином, не залишав Н. Голб, як досліднику, можливості далі дотримуватися теорії походження їх з якоюсь однією релігійною громадою, будь то громада есеїв або будь-яка інша. Всупереч твердженням Кумран-єсейської теорії[5], питання про те, хто ж написав рукописи Мертвого моря, залишався і надалі залишається відкритим[7] .

Необхідність пошуку нових підходів до вивчення рукописів стала очевидною після проведених Ізхаром Гіршфельдом[en] археологічних розкопок в Кумбране[6] і Ейн-Геді[8] в 1996—2002 рр. Результати розкопок показали, що будівлі, розташовані поблизу печер, які раніше вважалися залишками трьох кумбранских посилень, на ділі колись представляли собою велике сільськогосподарське і ремісниче поселення, що спеціалізувалося, зокрема, на виробництві кераміки. Під землею виявилася складна водопровідна система, що складається з басейнів і цистерн, в яких глина проходила всі етапи технологічного процесу.

Варто відзначити, що ідентичність кераміки в печерах і кераміки, знайденої в кумбранському комплексі першими археологами під керівництвом о. Ролана Де У[9], була основним аргументом прихильників Кумарн-єсейської теорії, що підтверджувала зв'язок рукописів з довколишніми поселенями. Добре обґрунтоване припущення І. Гіршфельда про те, що кераміка в Кумране проводилася на продаж, дав можливість Голбу в рамках своєї теорії пояснити наявність глиняного посуду в печерах і створенням рукописів в Кумране (де така кількість різноманітних за змістом, мови, і часу створення текстів просто не могло бути написано), а тим фактом, що вони були куплені або взяті в найближчому поселенні просто для збереження декількох сувоїв (в судинах знаходилося близько 10) в цілості.

Затвердження про проживання в Кумрані будь-якої численної громади сучасними археологами також було поставлено під сумнів, оскільки до того моменту, коли римляни зруйнували Кумран під час повстання місцевих жителів (68 р н. е.), Центр гончарної промисловості знаходився в цій області не менш як сто років. А до цього поселення було дуже невеликим і представляло собою одне з укріплень на східному (набатейскому) кордоні Ізраїльського царства.[6]

Доводячи, таким чином, відсутність зв'язку Кумранських поселень і знайдених в прилеглих печерах рукописів, Голб робить спробу простежити можливе походження рукописів. Ґрунтуючись на аналізі змісту так званого Мідного сувою, а саме надання на поховання разом зі скарбами Єрусалимського Храму — монетами і судинами — деяких рукописів (сувоїв), Норман Голб робить припущення про те, що рукописи ймовірно зберігалися в генезі Храму, а потім, незадовго до взяття Єрусалима римлянами[10] і падіння Другого Храму 28 серпня 70 р були з Храму винесені і приховані в печерах Кумрана, які розташовані в точності на шляху з Єрусалиму до Массаде і до моря[11] .

Так, використовуючи дані сучасних археологічних розкопок і текстологічні дослідження рукописів, і в тому числі Мідного сувою[12], Н. Голб робить висновок про те, що, найімовірніше, сувої Мертвого моря знайдені в Кумране були твором есеїв або будь-якої іншої окремої релігійної громади, але їх безумовно текстологічна і змістовна різноманітність вимагає визначення рукописів які виражають погляди широких кіл юдейства періоду Другого Храму[13] .

Запропонований Н. Голбом підхід, в основі якого лежить теорія єрусалимського походження рукописів, розкриває широкі можливості для подальших досліджень текстів адекватно їх справжньому змісту.

Теорія Н. Голба докладно викладена ним в роботі «Хто написав сувої Мертвого моря?»[en] (1995). Основним опонентом Голба є професор університету Нью-Йорка Лоуренс Шиффман[en] .

Вибрана бібліографія[ред. | ред. код]

  • (1998) The Jews in medieval Normandy: A social and intellectual history New York: Cambridge University Press.
  • (1997) Judaeo-Arabic studies: proceedings of the Founding Conference of the Society for Judaeo -Arabic Studies Amsterdam: Harwood Academic Publishers. (Conference Proceedings from the Founding Conference of the Society for Judaeo -Arabic Studies)
  • (1995) Who wrote the Dead Sea scrolls ?: The search for the secret of Qumran New York: Scribner.
  • (1994) "The Dead Sea Scrolls and the Ethics of Museology " (Journal Article in The Aspen Institute quarterly: AQ: Issues and arguments for leaders)
  • (1992) «The Freeing of the Scrolls and Its Aftermath» (Journal Article in The Qumran chronicle)
  • (1992) «The Qumran-Essene Hypothesis: A Fiction of Scholarship» (Journal Article in The Christian century)
  • (1990) «Khirbet Qumran and the Manuscripts of the Judaean Wilderness: Observations on the Logic of their Investigation» (Journal Article in Journal of Near Eastern studies)
  • (1989) «The Dead Sea Scrolls: A New Perspective» (Journal Article in The American scholar)
  • (1985) Les Juifs de Rouen au Moyen Age: Portrait d'une culture oubliée Rouen: Université de Rouen. (Book in the series Publications de l'Université de Rouen)
  • (1984) «A Marriage Document from Wardunia de-Baghdad» (Journal Article in Journal of Near Eastern studies)
  • (спільно з Omeljan Pritsak). (1982) Hebrew documents of the tenth century Ithaca: Cornell University Press.
  • (1980) "The Problem of Origin and Identification of the Dead Sea Scrolls " (Journal Article in Proceedings of the American Philosophical Society held at Philadelphia for promoting useful knowledge)
  • (1976) Toledot hayehudim be'ir rouen bimé habenayim Tel Aviv, Israel: Dvir Publishing House.
  • (1973) A Judaeo-Arabic Court Document of Syracuse, AD 1020 (Journal Article in Journal of Near Eastern studies)
  • (1972) Spertus College of Judaica Yemenite manuscripts Chicago: Spertus College of Judaica Press.
  • (1967) The Music of Obadiah the Proselyte and his Conversion (Journal Article in The Journal of Jewish studies)
  • (1965) Notes on the Conversion of Prominent European Christians to Judaism During the Eleventh Century (Journal Article in The Journal of Jewish studies)
  • (1957) "Literary and Doctrinal Aspects of the Damascus Covenant in the Light of Karaite Literature " (Journal Article in The Jewish Quarterly Review: New Series)
  • (1957) «Sixty Years of Genizah Research» (Journal Article in Judaism)

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://chicagojewishfunerals.com/funeral-detail-page/?case=64BBCEC4-A495-4F41-B718-A9D475B3174C
  2. Czech National Authority Database
  3. Овадия ха-Гер // Электронная еврейская энциклопедия. (рос.)
  4. І. Д. Амусин. кумранская громада [Архівовано 21 січня 2019 у Wayback Machine.]
  5. а б Кумранская община // Электронная еврейская энциклопедия. (рос.)
  6. а б в LocalRu :: Истории из истории — Кумран, ессеи и библейские манускрипты (5). Архів оригіналу за 26 березня 2008. Процитовано 29 січня 2019.
  7. Сувої мертвого моря < [недоступне посилання з Июнь 2018]
  8. Ролан де Во [Архівовано 16 листопада 2011 у Wayback Machine.] в Бібліотеці Якова Кротова
  9. {{{Заголовок}}}.
  10. Димитрій Юревич. Рукописи Мертвого моря [Архівовано 2 липня 2018 у Wayback Machine.] в Бібліотеці Якова Кротова


(нім.)