Нототенієвидні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нототенієвидні
Риба з родини Channichthyidae біля берегів Антарктиди
Риба з родини Channichthyidae біля берегів Антарктиди
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Акантопері (Acanthopterygii)
Ряд: Окунеподібні (Perciformes)
Підряд: Нототенієвидні (Notothenioidei)
Jordan, 1923
Родини

Bovichtidae
Pseudaphritidae
Eleginopidae
Nototheniidae
Harpagiferidae
Artedidraconidae
Bathydraconidae
Channichthyidae
див.текст про роди

Посилання
Вікісховище: Notothenioidei
Віківиди: Notothenioidei
EOL: 2800589
ITIS: 171099
NCBI: 8205
Fossilworks: 266358

Нототенієвидні (Notothenioidei) — підряд риб, що належать до окунеподібних.

Вони є значною мірою ендеміками, що домінують таксонами риб в холодних водах континентального шельфу, що оточуює Антарктиду. Підряд за різними оцінками охоплює від 122 до 165 видів у 8 родинах і близько 43—48 родах[1].. Хоча Південний океан відносно добре вивчений, нові види нототенієвидних досі описується.

Більшість живуть у морській воді температурою від −2 ° C до 4 ° C, але деякі види живуть в приполярних водах, які можуть бути як теплим, близько 10 ° C навколо Нової Зеландії та Південної Америки. Нототенієвидні мають діапазон глибини близько 1500 м.

Всі нототенієвидні не мають плавального міхура і більшість видів, відповідно, донні. Нототенієвидні' розвинули різні цікаві фізіологічні та біохімічні пристосування, які дозволили вижити в холодних водах Південного океану. Багато нототенієвидних риби здатні вижити в крижаних водах Південного океану через присутність антифризу глікопротеїну в крові і рідинах організму. У той час як більшість тварин мають до 45% гемоглобіну в крові, нототенії родини Channichthyidae мати тільки 1%. Вони виживають через високий вміст кисню у холодних водах Південного океану і частково тому, що кисень поглинається і поширюється безпосередньо у плазмі. Ці риби повинні витрачати вдвічі більше енергії серцевого викиду в секунду, ніж нототенієвидні з вищою концентрацією гемоглобіну. При низькій температурі, розчинність кисню значно збільшується.

Класифікація[ред. | ред. код]

Видовий склад за Істманом і Ікіном (2000)[2]:

Література[ред. | ред. код]

  1. Шандиков Г. А. (2012): Ихтиофауна Антарктики: история формирования и современный облик [Архівовано 2015-04-02 у Wayback Machine.]. В кн.: Сучасні проблеми практичної і теоретичної іхіології. Матеріали V Міжнародної іхітологічної науково-практичної конференції. Чернівці: Книги XXI, с. 258-263.
  2. J. T. Eastman & R. R. Eakin (2000). An updated species list for notothenioid fish (Percifomes; Notothenioidei), with comments on Antarctic species (PDF). Arch. Fish. Mar. Res. 48 (1): 11—20. Архів оригіналу (PDF) за 27 вересня 2013. Процитовано 11 травня 2013.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Macdonald, J. A. (2004). «Notothenioidei (Southern Cod-Icefishes)». In M. Hutchins, R. W. Garrison, V. Geist, P. V. Loiselle, N. Schlager, M. C. McDade, …W. E. Duellman (Eds.), Grzimek's Animal Life Encyclopedia (2nd ed., Vol. 5, pp. 321–329). Detroit: Gale.