Нікопея

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нікопея
Дата створення / заснування 12 століття
Зображення
Країна  Італія
Місце розташування собор Святого Марка
Країна походження  Візантійська імперія
Зображує Діва Марія і Ісус Христос
CMNS: Нікопея у Вікісховищі

Ікона Божої Матері «Нікопея» — шанована ікона Богородиці візантійського походження, створення первообраза приписується апостолу Луці. На іконі є поясне зображення Богородиці, що тримає перед собою на руках немовля Христа.

Історія[ред. | ред. код]

Ікона, що збереглася, датується початком XII століття. Спочатку знаходилася в монастирі Святого Іоанна Богослова в Константинополі і була однією з найшанованіших ікон міста. Вважалося, що цей образ міг дарувати захист тим, хто його почитав, і тому візантійські імператори часто використовували його в битвах.

Нікопея означає переможниця. Ікона вважалася хранителькою імператорського дому та емблемою тріумфів військ над ворогами.

При розграбуванні Константинополя в ході четвертого хрестового походу в 1204 ікона вивезена до Венеції і поміщена в соборі Святого Марка. Образ, укладений у срібну раму з емалевими мініатюрами і дорогоцінним камінням, став дуже шанованим у Венеції.

До 1618 розміщувався в ризниці собору і виставлявся на загальний огляд лише на великі церковні свята. В даний час значок знаходиться в північному трансепті собору.

У 1969 проведено реставрацію [1].

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Мария Да Вилла Урбани. Собор Сан Марко. — Венеция : Storti Edizioni, 2006. — С. 25. — ISBN 88-7666-590-0.