Ойцюсь Юрій Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юрій Ойцюсь
Юрій Ойцюсь, фестиваль «Погорина. Урочище Чадорож - 2019»
Ім'я при народженні Ойцюсь Юрій Миколайович
Народився 14 грудня 1974(1974-12-14) (49 років)
Рівне, Рівненська область
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Місце проживання Рівне

Ойцюсь Юрій Миколайович (7 грудня 1974, Рівне, Рівненська область) — громадський активіст, дизайнер, велотурист, фотограф, керівник клубу історичної реконструкції «Оствиця» та громадської організації «Спілка велосипедистів Рівного»[1][2][3], засновник та організатор щорічного велосипедного багатоденного Марафону «Поліська Січ»,[4] автор ідеї та один з авторів проєкту «Зелена стежка Рівного»[2][5].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 7 грудня 1974 року в місті Рівне Рівненської області. Навчався в середній школі № 1 міста Рівне. З 1994 по 1996 рік перебував на службі в армії. З 1999 року і до нині працює дизайнером[2].

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

ГО «Спілка велосипедистів Рівного»

В 2010 році активні рівненські велосипедисти та активісти засновують громадську організацію «Спілка велосипедистів Рівного». Керівником обрано Ойцюся Юрія[3].

Шпанівська територіальна громада спільно з ГО «Спілка велосипедистів Рівного» розпочали реалізацію проєкту "Екокультурний туристичний маршрут «Поліська Січ». Гасло якого — «Полісся дивовижне». У межах проєкту буде промарковано комплексний екокультурний туристичний маршрут, що включає 6 маршрутів різної складності загальною протяжністю близько 400 км[6].

Тур вихідного дня

Спершу виникла ідея створити маршрути простих поїздок, викласти у вільний доступ та організувати поїздки новачкам. На форумі Рівело мені віддали цілий розділ який я наповнював темами з маршрутами. Я сам був новачком і до мене такі ж самі новачки стали приєднуватись[5].

Тур вихідного дня — це добірка легких маршрутів для людей які мало катаються на велосипеді, не мають компанії або просто не знають куди поїхати. Це добірка вело-маршрутів по Рівненській області завдяки якій Ви можете їхати як з інструкторами так і самостійно. Офіційний сайт проекту — https://tvd.rv.ua/.

Марафон Поліська Січ

В 2015 році Олександр Сосновчик пропонує Юрі здійснити велопробіг поліссям і саме з цієї пропозиції народжується ідея масштабного велосипедного марафону. Вирішено, що його маршрут складе близько 300 кілометрів та триватиме 3 дні, тобто кожного дня учасникам потрібно буде подолати орієнтовно 100 км. Основна концепція марафону в тому, що поки учасники на велосипедах долають дистанцію, їхні речі організатори перевозять до чергового пункту ночівлі, де створюється польовий табір з усім необхідним. Влітку 2016 відбувся перший марафон, він дуже сподобався учасникам і його стали проводити щороку.

Зелена стежка Рівного

У 2015 році Юрій разом з іншими місцевими активістами презентували «Зелену стежку Рівного» — туристичний велосипедно-пішохідний маршрут для активного відпочинку вздовж річки Устя. Проєкт підтримала міська влада і жителі Рівного, і незабаром він став міською програмою. Маршрут «Зеленої стежки» утворює коло протяжністю 15 км, що об'єднує цікаві історичні локації[7].

Мета проєкту «Зелена стежка Рівного» — розробка та створення інфраструктури для активного відпочинку вздовж берегової лінії річки Устя та оз. Басівкутське у м. Рівне[5].

Клуб історичної реконструкції «Оствиця»

Клуб засновано в 2019 році. Громадська організація "Клуб історичної реконструкції «Оствиця» зареєстрована 2 серпня 2019.[3]

Основне завдання клубу — створення парку історичної реконструкції[8].

Першим проєктом клубу стало будівництво зменшеної копії Гокстадського корабля IX століття. Корабель вікінгів «Гунгнір» було спущено на воду 28 серпня 2019[9].

Офіційний сайт проєкту — https://ostvytsya.com.ua/.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ойцюсь Юрій. Рівняни (ОГО).
  2. а б в Юрій Ойцюсь. Рівне1. 1 грудня 2016.
  3. а б в Каталог власників та директорів компаній. YouControl.
  4. МТБ марафон "Поліська Січ" 330км 2016. BikePortal. 20 грудня 2015. Архів оригіналу за 27 лютого 2021. Процитовано 18 серпня 2022.
  5. а б в Зелена Стежка Рівного. ЕкоКлуб. 25 вересня 2015.
  6. На Рівненщині створять екокультурний туристичний маршрут. Vse.rv.ua (укр.). Процитовано 18 серпня 2022.
  7. Оствиця. Відновити давньоруське городище у Рівному. Ukrainer. 7 лютого 2022.
  8. "Городище Оствиця": у Рівному прийняли концепцію парку історичної реконструкції. Суспільне Рівне. 22 лютого 2020.
  9. Човен вікінгів плаває у Рівному. BBC News Україна (укр.). 30 жовтня 2019. Процитовано 26 серпня 2022.