Оксфорди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оксфорди
Зображення
Названо на честь Балморал[1] і Університет Оксфорда[2]
CMNS: Оксфорди у Вікісховищі

Оксфорди або оксфордські черевики (англ. Oxford shoes) — це різновид класичного шкіряного взуття із закритим шнуруванням, де союзка нашита зверху берців[3]. Названі на честь міста Оксфорд, столиці графства Оксфордшир.

Історія[ред. | ред. код]

Спочатку оксфорди були виключно чоловічими туфлями. Попередником оксфордів були «балморали», що увійшли в моду в Британії у XVIII столітті і названі на честь королівського замку Балморал в Шотландії. У 1800-их роках серед студентів міста Оксфорд були дуже популярними класичні англійські напівчоботи, які і стали прообазом сучасних оксфордів.

Жіночі туфлі-оксфорди з'явилися набагато пізніше чоловічих — у 1920-х роках. На вигляд вони відрізнялися лише витонченішою формою. Жіночі оксфорди носили назву «оксфордетти» і їх використовували як спортивне взуття. Пізніше з'явились жіночі оксфорди на підборах.

Конструкція[ред. | ред. код]

Оксфорди передбачають закрите шнурування, де союзка нашита зверху берців. Дві сторони, так звані берци, стягнуті шнурком, пришиваються під передньою частиною туфлі (союзка) і змикаються над язичком, пришитим знизу під шнуруванням. Бічні частини (берци) пришиті до передньої частини взуття у вигляді літери «V». Цей вид взуття може бути як з перфорацією, так і без неї.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]


Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]