Ходулі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ходулі
Зображення
Тип покриття болото і Маквіс
CMNS: Ходулі у Вікісховищі
Картина Жана-Луї Жинтрака Французькі пастухи на хідлях

Хідлі (однина — хідля) або ди́би[1][2] (однина — ди́ба), зменш. диби́ці[3] — прямі палиці з прикріпленими до них на певній висоті платформами для ніг, що використовуються для ходьби. Висота хідль варіюється від кількох десятків сантиметрів до двох з половиною метрів.

Історія використання[ред. | ред. код]

Ходіння на хідлях відомо з глибокої давнини. Перші згадки даються VI ст. до н. е. у Стародавній Греції. Раніше хідлі використовували в Південній Америці при переході річок. У Бірмі дітей з п'ятирічного віку вчили на них ходити, щоб переміщатися під час паводків. Взагалі ж хідлі отримали розвиток у Франції: у гасконських ландах, де вода застоюється і утворює непрохідні для пішохода болота, хідлі були для сільського населення непоганим транспортним інструментом, який ще й до того збільшвав горизонт спостереження, що було дуже цінним для пастухів. У середні XIX століття в місті Намюрі з 1411 року[4] проводилися змагання-бої на хідлях між двома таборами, на які ділилися жителі цього міста; бій відбувався на великій площі перед ратушею, причому зміст полягав у тому, що учасники намагалися збити противника з ніг ударами хідль по хідлях.

Види хідль[ред. | ред. код]

Хлопчик на хідлях. Смоленськ, 1952 рік.

Хідлі в Україні[ред. | ред. код]

Зараз в Україні діє три театри на хідлях: Перший дитячий театр на ходулях «ШИК» , євпаторійський «Шоу Велетнів» та київський «Platz Art». Найрізномнітніший та найпопулярніший шоу балет і фаєр шоу на ходулях «Liumanov show» у Києві. У Києво-Могилянському тетральному центрі «Пасіка» проводиться також навчання хідлевої техніки, окремі вуличні вистави містять великі фрагменти хідлевих дійств.

Сучасне використання[ред. | ред. код]

Зараз хідлі використовуються для різних цілей: в сфері розваг, як інструменту, що дозволяє виконувати певні види робіт, а також як хобі та відпочинкова активність.

Розваги[ред. | ред. код]

У багатьох країнах хідлі використовуються на фестивалях, парадах, вуличних подіях та корпоративних святкуваннях. Місцеві фестивалі в Ангіано(Ла-Ріоха, Іспанія) мають в прогармі танці на холулях крізь узвіз із багатьма сходинками. Також на початку червня хідлеві фестивалі проводяться у Девентері (Нідерланди) та в Намюрі(Бельгія).

Робочі хідлі для штукатурних робіт (Drywall Stilts)

Раніше на святкуваннях хідлі були переважно лише складовою костюму дуже високої людини. Як правило вони прикривалися штанами чи спідницями. Віднедавна ж концепцію костюмів розширили і з'явилася величезна кількість хідлевих костюмів ніяк не пов'язаних із персонажем високої людини. Зокрема це і різноманітні рослини, тварини, абстрактні символи. Один із найновіших варіацій хідлевих дійств це їзда на хідлевому велосипеді. Від звичайного він відрізняється подовженими підсідельною та рульовою трубами.

Робота[ред. | ред. код]

Алюмінієві хідлі широко використовуються каліфорнійськими фруктовими фермерами для збору урожаю персиків, абрикос і слив. Раніше хідлі також використовувалися для миття великих вікон, лагодження солом'яних дахів, інсталяцій чи розпису високих стель. Зараз їх найчастіше використовують у штукатурних, фінішних малярських роботах та під час монтажу підвісних стель.

Штукатур на робочих хідлях в Лондоні. 2014 р.

Рекреація[ред. | ред. код]

Хідлі купують для дітей як розвиваючу іграшку-навичку, оскільки на різних літніх фестивалях проводять майстер-класи та циркові школи.

Рекорди[ред. | ред. код]

  • У 1891 Сільвен Дорнон з Франції, пройшов на хідлях із Парижа до Москви за 58 днів.[5]
  • У 2007 році Ніл Сойтер взяв участь Grand Rapids Marathon на хідлях.[6]
  • У 2008 році Рой Меллой з Австралії, після кількох спроб, зробив п'ять кроків на найвищих хідлях у світі висотою 17 метрів (56 футів.[7]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Диби // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Диби // Словарь української мови : в 4 т. / за ред. Бориса Грінченка. — К. : Кіевская старина, 1907—1909.
  3. Дибиці // Словарь української мови : в 4 т. / за ред. Бориса Грінченка. — К. : Кіевская старина, 1907—1909.
  4. http://www.echasseurs.org/en
  5. [s.n.] (26 September 1891). Stilt Walking: Sylvain Dornon, the stilt walker of Landes. Scientific American Supplement (821): [unpaginated]. Accessed March 2014.
  6. «Stilt-walker to walk in marathon». MLive.com. October 19, 2007.
  7. Australian stilt-walker totters to tallest mark". Brisbane Times. November 3, 2008.