Осока Ляхеналя

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Осока Лахеналя)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Осока Ляхеналя
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Клада: Комелініди (Commelinids)
Порядок: Тонконогоцвіті (Poales)
Родина: Осокові (Cyperaceae)
Рід: Осока (Carex)
Вид:
Осока Ляхеналя (C. lachenalii)
Біноміальна назва
Carex lachenalii
Синоніми

Carex bipartita auct. nonn.
Carex lagopina Wahlenb.
Carex tripartita All.

Осока Ляхеналя[1], осока Лахеналя[2] (Carex lachenalii) — вид багаторічних кореневищних трав'янистих рослин родини осокові (Cyperaceae).

Опис[ред. | ред. код]

Кореневища короткі. Стебла запушені, до 20 (30) см, із закругленими кутами, при основі зі світло-бурими піхвами. Листки сіро-зелені, плоскі, 1–2 мм завширшки, коротші стебел. Суцвіття щільне, головчасте, складається з 3–5 зближених колосків (верхні квітки в колоску жіночі, нижні — чоловічі), 0,7–1,2 см завдовжки. Мішечки яйцеподібні, бурувато-зелені, 2.5–3.3 мм, з дзьобом 0.5–0.8 мм. Приймочок 2. Сім'янки від світло-коричневого до середньо-коричневого, еліптичні, 1,2–1,5 × 1 мм, від матових до злегка глянсових. 2n = 58, 62, 64. Розмножується насінням і вегетативно.

Поширення[ред. | ред. код]

Це біполярний бореальний вид, поширений у помірному й субарктичному поясах у північній півкулі й у Новій Зеландії. Поширення набагато ширше в північній півкулі, де вид, імовірно, виник. Цей вид трапляється в арктичній і альпійській тундрі, луках, лукопасовищних угіддях, ярах, пустках, нерівних схилах, моренах, а також у різних прибережних і водно-болотних формаціях, як от торфовища, болота, моховиті береги струмків і озер. Доступний для продажу для ролі критої декоративної рослини.

В Україні трапляється у Карпатах, в альпійському поясі Чорногори та Свидівця. Адм. регіони: Ів, Зк. Природоохоронний статус виду: Зникаючий. Охороняють в Карпатському БЗ та Карпатському НПП.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]