Останнє королівство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Останнє королівство
The Last Kingdom
Тип телесеріал
Телеканал(и) США BBC America
Велика Британія BBC Two
США Netflix
Дистриб'ютор(и) Netflix
Жанр Історична драма
Тривалість серії 58–59 хвилини
Компанія Carnival Films
Сценарист Sophie Petzald і Stephen Butchardd
Режисер Нік Мерфі
Джемі Донаг'ю
Пітер Хор
Ерік Лейжонборг
Енді де Еммоні
Ян Маттіс
Ед Базалджетт
На основі «Саксонських хронік» Бернарда Корнуелла
Продюсери Крісси Скінс
Виконавчий продюсер Стівен Бутчард
Найджел Мерчент
Гарет Нім
У головних ролях Александр Дреймон
Девід Доусон
Тобіас Занттельман
Емілф Кокс
Адріан Бауер
Томас В. Габріельссон
Саймон Кунц
Гаррі Макінтайр
Руне Темте
Джозеф Мілльсон
Брайан Вернель
Композитор Джон Ланнd
Країна-виробник Велика Британія Велика Британія
Місце зйомок Угорщина
Мова оригіналу англійська
Перший показ 10 жовтня 20159 березня 2022
Кількість сезонів 5
Кількість серій 46
Послідовник Смерть семи королів
Схожі передачі «Вікінги»
Час подій IX століття
Посилання

«Останнє королівство» (англ. The Last Kingdom) — британський історичний серіал, який є телевізійною адаптацією популярної серії книг Бернарда Корнвелла під загальною назвою «Саксонські хроніки»[1]. Прем'єра серіалу відбулася 10 жовтня 2015 року на телеканалі BBC America в США[2], а у Великій Британії — 22 жовтня того ж року на телеканалі BBC Two.

У грудні 2015 року серіал був продовжений на другий сезон[3], прем'єра якого відбулася 16 березня 2017 року в США[4][5]. У вересні 2017 року серіал був продовжений на третій сезон[6], який став доступний ексклюзивно на Netflix 19 листопада 2018 року[7].

Сюжет[ред. | ред. код]

Девід Доусон, який грає Короля Альфреда

Сюжет серіалу розгортається в другій половині IX століття, коли те, що зараз відомо як Англія, було декількома окремими англосаксонськими королівствами — Нортумбрією, Мерсією, Вессексом, Східною Англією, тощо. Англо-саксонські землі зазнають нападу «великої армії язичників» — вікінгів, і владу над ними захоплюють дани. Часткову незалежність зберігає тільки королівства Вессекс, яким править розумний і талановитий король Альфред Великий.

Головний герой — Утред Беббанбургський — осиротілий син англосаксонського тена, викрадений скандинавами і вихований в якості прийомного сина ярла Рагнара. В результаті війни, що почалася між вікінгами і саксами, а також династичних інтриг, відданість Утреда зазнає серйозних випробувань, змушуючи його вибирати між данами, які його виростили, і англійцями, що піднялися проти них[8].

Перший сезон[ред. | ред. код]

На початку першого сезону ярл Рагнар жорстоко і підступно убитий своїм одноплемінником Кьяртаном. Утред Беббанбургський, вихований ярлом Рагнаром як рідний син в традиціях данів, мріє про помсту. Він починає мандрувати по Англії, шукаючи способи підібратися до Кьяртана, і незабаром приєднується до тільки що коронованого короля Вессекса Альфреда. Альфред, вбачаючи в Утреді великого воїна, просить його зайнятися тактичною підготовкою війська до бою з данами.

Поступаючись вмовлянням Альфреда одружитися зі знатною дамою, Утред одружується з леді Мілдріт, але незабаром дізнається, що з одруженням на нього перейшов величезний борг сім'ї Мілдріт перед церквою. Утред розуміє, що король лукаво промовчав про борг, бажаючи підставити його. Сама ж Мілдріт виявляється милою жінкою, і народжує від Утреда сина.

Щоб розплатитися з боргом, Утред вирушає до Корнуолла, щоб зайнятися пограбуваннями. Там він зустрічає короля Перадура і приймає його пропозицію за гроші воювати з данами, але незабаром Утред зраджує короля Перадура, викрадає його скарби і забирає з собою королеву Ізольду, що володіє чаклунськими здібностями.

Невдовзі дани нападають на Вессекс і захоплюють столицю. Альфред, Утред і частина двору тікають і ховаються на болотах. Звідти вони скликають військо і готуються до вирішального бою. Військо повинен очолити Утред. Тим часом маленький син Утреда гине, їх шлюб з Мілдріт розпадається.

Події першого сезону завершуються історичними битвами саксів Альфреда з військом Убби при Кінвіті і армією Гутрума при Едингтоні, що мали місце навесні 878 року. У серіалі військо короля Альфреда веде в бій Утред Беббанбургський. Він перемагає, але Ізольда і найближчий друг Утреда, Леофрик, гинуть. Утред приймає подяку короля Альфреда, і король відпускає його зі служби, щоб Утред міг знову зайнятися пошуками вбивці свого прийомного батька.

Другий сезон[ред. | ред. код]

Утред виконує ще одне доручення Альфреда, визволяючи з рабства у Кьяртана короля Нортумбрії Гутреда. Альфред сподівається, що північні землі об'єднаються під владою Гутреда і будуть протистояти данам, що врешті-решт сприятиме створенню єдиної Англії. Утред і Гізела, сестра Гутреда, закохуються одне в одного. Утред клянеться у вірності королю Гутреду, але той, за порадою абата Еадреда, зраджує Утреда і продає, разом з двома соратниками, в рабство. Майже рік Утред в рабстві трудиться гребцем на данському кораблі, поки його зведений брат, Рагнар, не звільняє його за наказом Альфреда. Повернувшись, Утред виявляє, що абат Еадред намагається проти волі видати Гізелу заміж за ворога Утреда. У люті Утред вбиває абата. У спокутування свого вчинку, він змушений знову дати клятву вірності королю Альфреду.

Незабаром Утред і Рагнар отримують шанс помститися Кьяртану. Вони атакують його, за чутками, неприступну фортецю, знайшовши в ній таємний прохід. У сутичці Рагнар вбиває Кьяртана, помста здійснюється, Рагнар і Утред також звільняють з полону Кьяртана свою сестру, що вважалася загиблою.

Йдуть роки. Утред вірно служить королю Альфреду, хоча сам Альфред поступово втрачає довіру до Утреда, вважаючи його невиправним «безбожним язичником».

В один день дають про себе знати давні вороги Утреда і Альфреда — брати-дани Зігфрід і Ерік. Вони готують пастку. Спочатку вони вдираються і захоплюють Лондон, а при спробі саксів звільнити його, беруть у полон доньку короля Альфреда Етельфледу. Рішучість короля Альфреда викупити доньку будь-якою ціною, викликає сумніви у лорда Одди, друга і багаторічного радника Альфреда. Одда вирішує зрадити королю і, заради порятунку королівства, зібравши власну армію, атакувати фортецю Бенфлеот, в якій перебуває Етельфледа. Тим часом один з братів, Ерік, шалено закохується в Етельфледу, і вирішує викрасти її, зрадивши брата. Утред вирішує допомогти Еріку, але в ніч, коли призначено їх втечу, все йде не за планом: Ерік гине, Етельфледа втікає, а Зігфрід виходить на бій з військом лорда Одди. Загін Зігфріда виявляється розбитий, Зігфрід гине, але Альфред не прощає зради своєму другові. Лорд Одда запроторюється у в'язницю, де закінчує життя самогубством. Утред залишається на службі в короля Альфреда, але його довіру до Альфреда підірвано, і він починає замислюватися про власні інтереси…

В ролях[ред. | ред. код]

Основний склад[ред. | ред. код]

     = Головна роль у сезоні
     = Другорядна роль в сезоні
     = Не з'являється
Актор Персонаж Поява у сезонах
1 2 3 Епізоди
Александр Дреймон Утред Боббанбургський 8 8 10 26
Девід Доусон Король Альфред 7 8 10 25
Тобіас Занттельман Рагнар Янг 5 4 4 13
Емілі Кокс Бріда 6 3 8 17
Адріан Бауер Леофрік 7 2 9
Томас В. Габріельссон Гутрум 6 6
Саймон Кунц Одда Старший[en] 5 8 13
Гаррі Макінтайр Етельвалд 6 8 10 24
Руне Темте Убба 4 4
Джозеф Мілльсон Ельфрик 2 2 4
Брайан Вернель Одда Янг 7 7
Емі Рен Мільдред 5 5
Чарлі Мерфі Королева Ізолуда 3 3
Ян Харт Отець Беок 8 7 10 25
Туре Ліндхардт Гутред 4 4
Єва Бертистл Хіллда 2 6 5 13
Джерард Кернс Галіг 2 3 5
Девід Скхолфілд Abbath Eldred [en] 3 3
Пері Баумейстер Гізелла 8 1 9
Еліза Баттерворт Ельсвіта 7 8 10 25
Пітер Макдональд Брат Трю 3 3
Марк Роулі Фінан 6 10 16
Александр Віллауме К*яртан 1 3 4
Юлія Бахе-Вііг Тіра 1 5 7 13
Оле Крістоффер Ертвог Свен 1 4 5
Бьорн Бенгтссон Зігфрід 8 8
Каван Клеркін Отець Пирлігг 4 6 10
Арнас Федаравічус Сітрік 8 10 18
Крістіан Хілборн Ерик 8 8
Джеппе Бен Лорсен Гастінг 7 9 16
Тобі Регбо Етельред 6 9 15
Міллі Бреді Етельфледа 8 9 17
Джеймс Норкотт Алдхельм 6 9 15
Едріан Броше Стеапа 8 9 17
Еван Мітчелл Осферт 3 10 13
Тімоті Інес Едуард Старший 10 10
Теа Софі Лох Несс Скад 8 8
Ола Рапас Сігур Криваве Волосся 7 7
Магнус Бруун Кнут 8 8
Саймон Стенспіл Дагфін 2 5 7
Едріан Шиллер Етельхельм 6 6
Кевін Елдон Єпископ Еркенвальд 8 8
Всього епізодов 8 8 10 26

Виробництво[ред. | ред. код]

Знімання серіалу стартувало в листопаді 2014 року[9][10]. Компанія Carnival Films розробила серіал для BBC Two і BBC America, знімаючи в Угорщині та Великій Британії. Нік Мерфі виступив у ролі з-виконавчого продюсера і став режисером кількох епізодів[1].

Сезони[ред. | ред. код]

Сезон Епізоди Оригінальна дата показу
Прем'єра сезону Фінал сезону
1 8 10 жовтня 2015 28 листопада 2015 BBC Two
2 8 16 березня 2017 4 травня 2017
3 10 19 листопада 2018 Netflix
4 10 26 квітня 2020

Топоніми та їхні сучасні назви[ред. | ред. код]

  • Беббанбург — (сучасна назва — Замок Бамборо) — замок на східному узбережжі Англії, на південь від острова Ліндісфарн. Його координати 55°36′33″ пн. ш. 1°42′41″ зх. д. / 55.609134° пн. ш. 1.711275° зх. д. / 55.609134; -1.711275,
  • Еофорвик — (сучасна назва — Йорк) — столиця королівства Нортумбрія, на півночі Англії. 866 року захоплений данцями і перейменований ними у Йорвик.
  • Нортумбрія — королівство на півночі Англії.
  • Мерсія — королівство на південь від Нортумбрії.
  • Східна Англія — невелике королівство (столиця Дис) на схід від Мерсії.
  • Уельс — королівство на захід від Мерсії, на західному узбережжі Англії.
  • Лунден — (сучасна назва Лондон) — місто на річці Темез (Темза), в часи, описані в серіалі, належав до королівства Мерсія.
  • Вессекс — королівство на півдні Англії, на південь від Темези. Столиця Ексанкестер (сучасна назва — Ексетер). Альфред Великий волів правити з Сиппанхамма.
  • Редінгум — (сучасна назва — Редінг) — місто на річці Кеннет (притоці річки Темзи), приблизно за 50 кілометрів на захід від Лондона.
  • Батум — (сучасна назва — Бат) — невелике місто на старій римській дорозі, за 15 кілометрів на схід від Брістоля. Ще за часів римлян тут був бальнеологічний курорт.
  • Сиппанхамм — (сучасна назва — Чиппенем), графство Вілтшир. Розташований за 30 кілометрів на схід від Брістоля.
  • Сюннигтвайт — (сучасна назва — Суінітуейт), графство Йоркшир. Ставка Рагнара Старшого, куди хлопчиком був привезений Утред.
  • Вінтанкестер — (сучасна назва — Вінчестер), місто, яке Альфред Великий в пізні роки свого життя зробив столицею Вессекса. Тут він помер і тут же похований.
  • Дефнаскир (сучасна назва — Девоншир) — невелике королівство або олдерменство на півдні Англії, на захід від Вессекса. У Дефнаскирі знаходиться маєток Окстон, який Утред отримав, одружившись з Мілдрет. Окстон розташований на березі річки Уеска (сучасна назва Екс).
  • Дунхелм (Dunelm) — (сучасна назва — Дарем (Durham)), фортеця у Північно-Східній Англії на річці Уїр.
  • Бенфлеот (Benfleot) — (сучасна назва — Бенфлит[en] (Benfleet)), фортеця в Ессексі (суч. район Касл-Пойнт), поблизу якого в 894 році відбулася битва між саксами та данами.
  • Корнуолл — королівство на Корнуольському півострові, на захід від Дефнаскира, заселене бриттами.
  • Сеферн — річка Северн. «Широке Сефернське море» — естуарій річки Северн, що впадає в Бристольську затоку.
  • Сомерсетські болота — ландшафтний заповідник у національному парку Ексмур, графство Сомерсет. Болота на півночі впадають в Сефернське море (Бристольську затоку). Тут король Альфред рятувався після розгрому.
  • Егбертів камінь — судячи з опису в тексті хронік, залишок мегалітичної споруди з трьох каменів, що лежать на схилі пагорба. Дотепер не зберігся. Судячи з примітки автора хронік, історики сходяться на тому, що пагорб з каменем височів над селом Віліг (сучасна назва — Кінгстон Деверіл, Kingston Deverill). Координати села 51°07′59″ пн. ш. 2°13′14″ зх. д. / 51.133094° пн. ш. 2.220535° зх. д. / 51.133094; -2.220535. Тут король Альфред збирав свої війська. Егберт — англосаксонський король (роки правління 802—839), дід Альфреда, який поширив свій вплив на всю південну Англію (за винятком Нортумбрії). Кажуть, на цих каменях Егберт чинив суд. Егбертів камінь перебував приблизно за 42 кілометри на захід від Стоунхенджа.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б BBC Two announces new drama series, The Last Kingdom. BBC Media Centre. 9 липня 2014. Процитовано 15 вересня 2015.
  2. Bibel, Sara (21 липня 2015). Drama 'The Last Kingdom' to Premiere Saturday, October 10 on BBC America. TV by the Numbers. Архів оригіналу за вересень 24, 2015. Процитовано 28 липня 2015.
  3. The Last Kingdom Renewed For Season 2 By BBC & BBC America!. RenewCancelTV. 14 грудня 2015. Процитовано 25 грудня 2015.
  4. The Last Kingdom Renewed For Season 2 By BBC & BBC America! | RenewCancelTV.com (амер.). 14 грудня 2015. Процитовано 17 серпня 2016.
  5. Tartaglione, Nancy (9 червня 2016). Netflix Joins ‘The Last Kingdom’ As Co-Producer Of Historical Epic’s Season 2 (амер.). Процитовано 17 серпня 2016.
  6. The Last Kingdom Renewed For Season 3 By Netflix/BBC Two! - Renew Cancel TV. 24 вересня 2017.
  7. The Last Kingdom - Listing. The Futon Critic. Процитовано 19 листопада 2018.
  8. Laura Prudom (9 липня 2014). ‘The Last Kingdom’: BBC, Carnival Producing New Viking Drama. Variety. Процитовано 15 вересня 2015.
  9. BBC Two, BBC America and the Golden Globe® and Emmy® award-winning producers of Downton Abbey, Carnival Films, have announced that filming has begun on The Last Kingdom. BBC Media Centre. 24 листопада 2014. Процитовано 15 вересня 2015.
  10. Persbrandt tvingas tacka nej till storroll [Persbrandt forced to turn down big role]. Aftonbladet (Swedish) . 11 листопада 2014. Процитовано 15 вересня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]