Отторженная возвратих

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Отторженная возвратих
Медаль із зображенням двоголового орла, що тримає карти земель, приєднаних у 1772 та 1793

Отторженная возвратих, Відторгнене повертається, відторгнуте повернула (церк.-слов. Ѿто́рженнаѧ возврати́хъ) — девіз часів російської імператриці Катерини Великої, пов'язаний з розділами Речі Посполитої і приєднанням західноруських земель до Російської імперії.

У ньому було відображено бачення цих подій російською стороною як справедливе та легітимне повернення до складу єдиної Російської держави відібраних земель Київської Русі. Приєднання до Росії західноруських земель сприймалося у рамках державотворчої концепції триєдиного російського народу і розглядалося як продовження вікового процесу збирання російських земель. Очевидно, фраза відсилає до формулювання імператриці в «Маніфесті з нагоди приєднання до Росії губернії Ізяславської, Брацлавської, Мінської» 1793 року, де йдеться, що розділ Речі Посполитої дозволив Росії «повернути їй давнє її багатство, більшу частину єдиновірного з нею населення, від предків наших до часу внутрішніх заколотів та зовнішніх навал несправедливо відторгнуте, (…) без пострілу приєднати»[1].

Фраза церковнослов'янською мовою була вигравіювана за наказом імператриці на пам'ятних медалях, що видаються російським військовим за заслуги придушення польських повстанців. Крім цього, вона була висічена на пам'ятнику Катерині II у Вільні.

За словами Михайла Кояловича, вибитий на медалі з нагоди розділів Польщі «знаменитий вираз» відторгнене повернула є цілком природне і законне позначення вікового процесу між Росією і Польщею через Західну Русь, яку Росія завжди розглядала як свою землю і завжди нагадувала про це Польщі[2].

Примітно, що після ухвалення Священним Синодом у 1839 рішення щодо приєднання Греко-католицької церкви до Російської православної церкви на спеціально відлитій пам'ятній золотій медалі було накреслено: «Відторгнуті насильством (1596), возз'єднані любов'ю (1839)» (1596 відправляв до укладання Берестейської церковної унії).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Отторженная возвратих. Портал «Историческая правда». 26 жовтня 2015. Архів оригіналу за 1 липня 2016. Процитовано 31 травня 2016.
  2. Коялович М. О.. Чтения по истории Западной России. — 4-е изд. — СПб., 1884. — С. 15, 306.

Джерела[ред. | ред. код]