Палац Ярошинських (Дзвониха)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Палац Ярошинських
Листівка. Палац Ярошинських.

Тип замок
Країна  Україна
Розташування Дзвониха (Тиврівський район)
Архітектор невідомий
Матеріал Франциск Ярошинський
Перша згадка XIX
Будівництво XIX — 
Стан зруйнований більшовиками

CMNS: Палац Ярошинських у Вікісховищі

Дзвониха — давнє поселення у Брацлавській землі на Поділлі. Поселення було надане Федькови Дашкевичу литовським князем Вітовтом. До того ж «ключа» належали Тиврів, Пилява, Никиферовці, Кліщов. В XVI ст. поселенням володіють дідичі — Ярошинські. Франциск Ярошинський закладає свою резиденцію в Дзвонисі і будує тут палац.

Зала палацу була в стилі Людовика XIII з гобеленами та меблями, що були також покриті гобеленами, та привезені дружиною Франциска з французького замку. В палаці була велика бібліотека, рукописи з Тиврова, колекція старої зброї, колекція мап — Захарія Ярошинського. А також цінна колекція старовинних килимів (78 штук), портрети Захарія Ярошинського та його дружини пензля Лямпі. В оранжереї палацу знаходилось багато цитрусових дерев, агави, пальми. Тримали Ярошинські тут також великі стада коней англійської породи.

Сучасний стан[ред. | ред. код]

Палац зруйнований російськими більшовиками.


Література та джерела[ред. | ред. код]

  • Roman Aftanazy: Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej. Województwo bracławskie, T. 10, wyd. 2 przejrzane i uzupełnione, Zakład Narodowy im. Ossolińskich. Wrocław, Warszawa: 1996, s. 89-97.