Папуга-червонокрил австралійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Папуга-червонокрил австралійський
Пара австралійських папуг-червонокрилів (самець справа, самиця зліва).
Пара австралійських папуг-червонокрилів (самець справа, самиця зліва).
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Папугоподібні (Psittaciformes)
Родина: Папугові (Psittacidae)
Підродина: Psittaculinae
Триба: Polytelini
Рід: Папуга-червонокрил (Aprosmictus)
Вид: Папуга-червонокрил австралійський
Aprosmictus erythropterus
(Gmelin, 1788)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди
  • A. e. coccineopterus (Gould, 1865)
  • A. e. erythropterus (J. F. Gmelin, 1788)
Синоніми
Psittacus erythropterus
Посилання
Вікісховище: Aprosmictus erythropterus
Віківиди: Aprosmictus erythropterus
ITIS: 177553
МСОП: 22685069
NCBI: 274068

Папуга-червонокрил австралійський[2] (Aprosmictus erythropterus) — вид птахів з родини папугові (Psittacidae). Мешкають в Австралії та на Новій Гвінеї.[3]

Опис[ред. | ред. код]

Це середнього розміру папуга, з довжиною тіла від 30 до 33 см і вагою від 120 до 210 г. Хвіст широкий, прямокутної форми, довжиною 13 см. Він приблизно на третину коротший, ніж крила. Виду притаманний статевий диморфізм, що виражається в забарвленні. У самців голова яскраво-зеленого кольору, маківка дещо синювата. Нижня частина спини темно-блакитна, верхня частина спини і покривні пера чорні, на крилах широка червона смуга. Самки дещо тьмяніших відтінків, червоний колір на крилах тільки по краю, нижня частина спини світло-блакитна, решта спини зелена. Горло, груди, живіт і стегна у птахів зелені, кінчик хвоста жовтий, дзьоб червоний або оранжевий, лапи сірі. Молоді птахи забарвленням подібні до самок. жа винятком жовтого дзьоба. Молоді самці набувають дорослого забарвлення у віці 2 років, самиці у віці півтора років.[4]

Поширення й екологія[ред. | ред. код]

Цей вид птахів мешкає в північній і північно-західній Австралії. Ареал досить великий і простягається до Пілбари в Західній Австралії, до півночі Нового Південного Уельсу і північного сходу Південної Австралії. Також цей вид папуг мешкає на півдні Нової Гвінеї.

Австралійські папуги-червонокрили мешкають у відкритих лісових масивах, часто поблизу водойм. Вони уникають посушливих регіонів. Віддають перевагу лісам з евкаліптів, акацій, казуарин і кипарисів. На півночі Австралії зустрічаються в мангрових заростях. Зустрічаються також в парках і садах.

Цей вид птахів веде кочовий спосіб життя, рухаючись в пошуках їжі. Живуть парами або невеликими зграйками, не більше 20 птахів. Вони живуть в кронах дерев, іноді злітаючи на землю для поїдання зерен або втамування спраги. Харчуються насінням, фруктами, ягодами, горіхами, квітками, нектаром, а також комахами та їхніми личинками. Віддають перевагу насінню та квіткам евкаліптів і насінню акацій.

Підвиди[ред. | ред. код]

Міжнародна спілка орнітологів визнає два підвиди австалійського папуги-червонокрила:

Іноді новогвінейську популяцію виділяють в окремий підвид A. e. papua.[5]

Розмноження[ред. | ред. код]

На півдні Австралії папуги-червонокрили гніздяться з серпня по лютий; на півночі в квітні-травні. Гнізда влаштовують в глибоких дуплах дерев, часто евкаліптів. В кладці 3-6 яєць довжиною 31 мм. Самка насиджує яйця приблизно 18 днів, в цей час самець приность самці корм. Пташенята залишаються під опікою батьків впродовж п'яти тижнів. Самці досягають статевої зрілості у віці 2,5–3 років, самиці трохи раніше.[6]

Збереження[ред. | ред. код]

Це численний і поширений вид птахів. МСОП вважає його таким. що не потребує особливих заходів зі збереження.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2012). Aprosmictus erythropterus. Процитовано 26 листопада 2013.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Red-winged Parrot (Aprosmictus erythropterus) (англ.). IBC: The Internet Bird Collection. Архів оригіналу за 23 березня 2016.
  4. Red-winged Parrot (Aprosmictus erythropterus). Parrot Encyclopedia. World Parrot Trust. Процитовано 7 вересня 2019.
  5. F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (red.). Parrots, cockatoos (англ.). IOC World Bird List (v10.2). Процитовано 15 вересня 2020.
  6. Esther J. J. Verhallen (2006). Encyklopedia europejskich i egzotycznych ptaków ozdobnych. ISBN 83-11-10474-3. {{cite web}}: Пропущений або порожній |url= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |miejsce= (можливо, |location=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |rozdział= (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]