Перлівець Селена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перлівець Селена

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Родина: Сонцевики (Nymphalidae)
Рід: Boloria
Вид: Перлівець Селена
Boloria selene
(Denis & Schiffermüller, 1775)
Посилання
Вікісховище: Boloria selene
Віківиди: Boloria selene
EOL: 153658
ITIS: 188567
NCBI: 191398

Перлівець Селена (Boloria selene) — вид денних метеликів родини сонцевиків (Nymphalidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений у помірних Європі, Азії та Північній Америці. В Україні досить поширений на півночі країни, на південь стає локальним і повністю відсутній у степовій зоні і Криму.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина переднього крила 18-20 мм. Верхня сторона крил яскраво-коричнева з характерним чорним малюнком. Малюнок може сильно варіювати, іноді можуть траплятися темні екземпляри з розширеним візерунком малюнка на верхній стороні крил, коричневе забарвлення при цьому зберігається лише по краях крил. Світло-жовта перев'язь на нижньому боці задніх крил зазвичай з трьома срібними плямами. Попереду серединної перев'язки знаходиться ряд чорних крапок.

Гусениця темно-червоно-коричнева з білими крапками, згрупованими в смужку на спині. Лялечка жовто-коричнева з чорними плямами.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Населяє заливні, вологі луки, болотисті місця, узлісся і лісові дороги, чагарники і розріджені ліси. Розмножується у 2 покоління: кінець травня — початок липня і кінець липня — середина вересня (Центральна Європа). На півночі ареалу і в горах — 1 покоління з червня по серпень. Кормовими рослина для гусені є фіалка собача, фіалка болотна, суниця, лохина. Зимує гусінь.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]