Пивна вежа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пивна вежа конічної форми

Пивна вежа, ще відома як портативний пивний кран або жирафа — пивний дозувальний прилад, зазвичай присутній в барах та пабах. Згідно задуму, її замовляють для гурту людей, аби кожен самостійно наливав собі пива, замість щоразу замовляти окремо.

Прилад буває різних розмірів, найчастіше він є вдічі-втричі більшим за пивний глечик, що вміщує близько 1.4–1.8 літрів пива[1]. Зазвичай вежа є пластиковим циліндром заввишки близько 120 см, приєднаним знизу до охолоджувального пристрою. Деякі пивні вежі складаються з концентричних циліндрів: центрального з льодом, що підтримує необхідну температуру пива у зовнішньому, що власне і містить пиво. Повна вежа вміщує 3.9 літрів рідини[2].

Історія[ред. | ред. код]

Пивна вежа у Варшаві (Польща)

Предком сучасної пивної вежі була так звана переносна бочка з краном (англ. portable keg tap), чи бочка для пікніку (англ. picnic tap), оскільки прилад здебільшого використовували не у приміщенні, а на відкритих подіях на кшталт пікніку. Тогочасні прилади були значно більшими за сучасні пивні вежі.

Використання[ред. | ред. код]

Південно-східна Азія та Австралія[ред. | ред. код]

Пивні вежі є популярними в барах та клубах в Таїланді, Малайзії, Сінгапурі та Філіппінах. З 2012 року вони з'явились в австралійських барах[3].

Сполучені штати[ред. | ред. код]

У березні 2011 року, служби ліцензування Бостона заборонили закладам подавати пиво у пивних вежах. Натомість, зазначили необхідність запитувати дозвіл на їх використання.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Rocheleau, Matt (29 березня 2011). Boston licensing officials suspend use of large, portable "beer towers". Boston.com. Архів оригіналу за 24 квітня 2014. Процитовано 24 квітня 2014.
  2. Hahn, Fritz (9 лютого 2006). Brewery's Dominion Extends Downtown. The Washington Post. Архів оригіналу за 3 травня 2014. Процитовано 24 квітня 2014.
  3. Tutty, Jacinda (21 серпня 2013). Beer towers draw big business in Brisbane. Courier Mail. Процитовано 24 квітня 2014.