Поворот не туди 2: Безвихідь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поворот не туди 2
Wrong Turn 2: Dead End
Жанр жахи, трилер
Режисер Джо Лінч
Продюсер Jeff Freilichd
У головних
ролях
Еріка Лірсен
Генрі Роллінз
Тексас Беттл
Даніелла Алонсо
Стів Браун
Алекса Палладіно
Композитор Бер МакКріріd
Кінокомпанія Summit Entertainment, 20th Century Fox і Constantin Film
Дистриб'ютор 20th Century Fox Home Entertainment
Тривалість 01:36:57
Мова англійська
Країна США
Рік 2007
Кошторис $4 млн.[1]
IMDb ID 0804555
Попередній Поворот не туди
Наступний Поворот не туди 3: Залишені вмирати

«Поворот не туди 2: Безвихідь» (англ.  Wrong Turn 2: Dead End) — фільм жахів піджанру слешер 2007 року, від режисера Джо Лінча. Продовження фільму «Поворот не туди» 2003 року та друга частина серії фільмів «Поворот не туди». Фільм вийшов у широкий прокат одразу на DVD, прем'єра в США відбулася 9 жовтня 2007 року. Фільм отримав позитивні відгуки критиків і вважається найкращим фільмом з серії. Наступний фільм — «Поворот не туди 3: Залишені вмирати»

Сюжет зав'язується у сумно-відомому, по подіях першого фільму, лісі, де місцева телекомпанія знімає реаліті-шоу в дусі «Останнього героя». Учасникам проєкту належить вести спосіб життя первісних племен без сучасних засобів зв'язку, на радість канібалам, що живуть там.

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм починається з того, що учасниця реаліті-шоу «Апокаліпсис: Останній герой» Кімберлі (Кімберлі Колдвелл) їде до місця проведення шоу через ліси Західної Вірджинії. Намагаючись знайти його, вона губиться, і відволікаючись на телефонну розмову, випадково збиває людину. Зупинившись і вийшовши з машини, вона вирішує перевірити стан людини. Потерпілий виявляється мутантом-канібалом, який нападає на неї і вбиває.

Після цього сюжет переносить нас до знімального майданчику. Відставний полковник морської піхоти США Дейл Мерфі (Генрі Роллінз) — ведучий шоу «Апокаліпсис». Прибувши на місце проведення реаліті-шоу, колектив ведучих намагається зв'язатися з Кімберлі, але безуспішно. Після недовгих роздумів, режисер Майкл (Меттью Кері Голмс), якого всі називають просто «М», вирішив замінити Кімберлі на продюсера Мару (Алекса Палладіно). Спочатку вона відмовляється, але під впливом Дейла погоджується. Отож учасники шоу: продюсер Мара, колишній футболіст Джейк (Тексас Беттл), модель спідньої білизни Єлена (Крістал Лоу), графічний дизайнер Ніна (Еріка Лірсен), ветеран війни в Іраку Ембер (Даніелла Алонсо) та скейтбордист Мет на прізвисько «Джонсі» (Стів Браун).

Починається гра. На знімальному майданчику Дейл, проводячи інструктаж учасників, показує в дії, як працює датчик «Випробувач віри», вмикаючи сигнал тривоги, чим привертає увагу сім'ї канібалів, що мешкають неподалік.

Тим часом Ніл (Седрік Де Соуза) (людина зі знімальної групи) займається установкою камер на деревах у лісі. Канібали знаходять його і вбивають.

Після інструктажу Дейл попрямував встановлювати датчики «Випробувач віри» на квадроциклі. Після їх установки він виявляє, що два колеса пробиті стрілами. Дейл, розлючений, викликає «хулігана» на розмову, його атакують. Поки увага Дейла була відвернута одним з мутантів з трьома пальцями (Джефф Скруттон), до нього тихо підходить інший і «вирубає» його одним ударом.

Майкл, для підняття рейтингів шоу, вирішує зняти на камеру еротичний епізод за участю Джейка і Єлени. Єлена теж не пропускає нагоди, бо це і їй би додало слави, але Джейк відмовляється, пояснюючи це тим, що якщо його мама побачить «це» по телевізору, то вона від нього зречеться, та йде. Тоді Єлена вирішує зайнятися оральним сексом на березі разом з Майклом. Це помічають Мара і Ніна, які випадково з'являються на протилежному березі річки. Мара розплакалася, сказавши Ніні, що вона хотіла одружитися з Майклом. Ніна заспокоює її і пропонує провчити йог, але Мара відмовляється, заявляючи, що вона не така. Мара вирішує поїхати назад і разом з Ніною вирушає шукати місце, звідки можна зателефонувати в місто. По дорозі вони знаходять сільський будинок і вирішують перевірити, чи є хто там всередині. В спальній кімнаті вони бачать на дзеркалі фотографії мутантів. Як виявилося, цей будинок належав родині канібалів, на фото присутні «Па» (Кен Кірзінгер), «Ма» (Ешлі Граф), «Сестра» (Рорелі Тіо) і «Брат» (Клінт Карлтон) (підлітки). Раптом повернулася «Ма» (яка була вагітна) разом з родичами, у «Ма» почалися перейми і вона народжує. Дівчата, які сховалися у спальні, спостерігають за цим через щілину. Після народження нового мутанта їх помічає «Сестра» і нападає на них. Вони встигли закрити двері до спальні і вибратися на вулицю. Дівчат помічає «Па» і жбурляє в Мару сокирою, проломивши їй череп. Ніна зуміла втекти і сховатися на узліссі за колодою.

Закінчивши секс, Майкл йде до вантажівки, щоб попрацювати над сценарієм (де його вбивають мутанти), а Єлена залишається засмагати на сонці. В цей час «Сестра» і «Брат» зачіпають датчик «Випробувач віри», який почула Єлена і почала метушитися. В цей час «Сестра» вибігла з лісу на берег з великим ножем і вбиває Єлену. Дейл в цей час приходить до тями. В такому стані його ранить у живіт «Три пальці», а потім йде розбирати труп людини зі знімальної групи. Приїжджає пікап людожерів з тілом Мари на капоті. «Три пальці» забирає тіло і канібали їдуть далі. «три пальці» підходить до Дейла, щоб перерізати йому горло, але той зв'язаними руками завдає удар в пах, вихоплює у мутанта ніж і звільняється. Після нетривалого сутички, Дейл стріляє в «Три пальці», той падає в річку, а Дейл, взявши з собою рушницю, йде.

Тим часом Ембер з Джонсі, натикаються на мисливський табір, де смажиться на багатті барбекю. Вони забирають барбекю на майданчик як здобич. Потім до них приєднується Джейк. Через деякий час повертається Ніна, у якої істерика. Вона говорить, що Мару вбили мутанти. Але всі на цю звістку реагують з подивом. Після нетривалої суперечки, вони помічають на шматку м'яса барбекю татуювання, яке було на нозі у Кімберлі. Джейк, Ніна, Ембер і Джонсі вирішують терміново бігти в пошуках укриття і допомоги.

Ніна поранилася, наступивши на цвях. Джейк говорить Ембер і Джонсі бігти до вантажівки, а сам надає допомогу Ніні. Ембер і Джонсі не знаходять вантажівки і повертаються до Джейка і Ніни.

Раптом група почула голоси, і бачить, як двоє мутантів займаються сексом. На голові у «Сестри» був скальп, знятий з Єлени, і Джейк, подумавши, що це вона, вирішує її врятувати. Але побачивши, обличчя «Сестри», Ніна в жаху намагається втекти, але провалюється в яму. Решта вступають з мутантами в сутичку і ті тікають. Ембер і Джонсі вирішують слідувати в пошуках укриття до покинутої фабрики, а Джейк, домовившись з ними зустрітися там трохи пізніше, йде витягати Ніну з ями.

Тим часом мутанти згуртувалися й пускаються гонитву за учасниками групи. Ембер і Джонсі потрапляють в пастку. «Па» і «Брат» їх вбивають. Джейк витягує Ніну з ями і вони починають тікати від «Сестри». Вона наздоганяє їх біля крутого берега річки, де Ніна і Джейк стрибають.

Зустрівши старого чоловіка, який прибирав за канібалами, Дейл розмовляє зі старим. Той йому розповідає, що колись на цьому місці було село, де жили люди і працювала фабрика, яка скидала хімікати в річку, внаслідок чого загинула вся дичина в лісі. Майже все населення виїхало, але залишилася одна сім'я, у якій стали народжуватися діти-виродки, а є батьком старшого покоління канібалів і після цих слів нападає на Дейла, але той вбиває його.

Вибравшись з річки, Джейк і Ніна приходять на фабрику і починають шукати Ембер і Джонсі, не здогадуючись, що канібали тут теж мешкають. Джейка і Ніну беруть в полон і оглушують.

Прийшовши до тями, Ніна виявляє себе замкнутою в клітці, і спостерігає, як «Ма» готує вечерю, а Джейк зі зв'язаними руками і ногами висить під стелею. Ніна злить їх і її б'ють прикладом по голові і та знову втрачає свідомість. Прокинувшись знову, Ніна вже сидить зв'язана колючим дротом на кріслі за одним столом разом з канібалами, де вони вечеряють. Джейк, продовжував висіти під стелею. У цей час Дейл підбирається до кухні, але випадково шумить і канібали вирушають ловити його. Дейл ховається у гаражі серед машин. Там зав'язується сутичка, у якій обидва підлітки-мутанти гинуть від вибуху. «Ма», почувши вибух, біжить на підмогу. Дейл пробирається на кухню і звільняє Ніну і Джейка, але «Па» і «Ма» які несподівано повернулися, вбивають Дейла. Після нетривалої боротьби Ніна з Джейком вбивають мутантів, заштовхнувши їх колодою в подрібнювач деревини, який людожери використовували як м'ясорубку. Після цього вони беруть автомобіль Кімберлі, який мутанти привезли до фабрики і виїжджають з цього лісу.

Фільм закінчується сценою, де «Три пальці» годує новонародженого мутанта з дитячої пляшечки і потім кладе йому в рот відірваний людський палець, використовуючи його замість соски. По завершенні лунає вже відомий нам сміх за кадром.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Генрі Роллінз Дейл Мерфі Дейл Мерфі
Алекса Палладіно Мара Стоун Мара Стоун
Еріка Лірсен Ніна Папас Ніна Папас
Тексас Беттл Джейк Вашингтон Джейк Вашингтон
Крістал Лоу Єлена Гарсія Єлена Гарсія
Меттью Кері Голмс Майкл "М" Епштейн Майкл "М" Епштейн
Даніелла Алонсо Ембер Вільямс Ембер Вільямс
Стів Браун Мет "Джонсі" Джонс Мет "Джонсі" Джонс
Кен Кірзінгер Па Па
Ешлі Граф Ма Ма
Рорелі Тіо Сестра Сестра
Клінт Карлтон Брат Брат
Джефф Скруттон Три пальці Три пальці
Седрік Де Соуза Ніл Ніл
Кімберлі Колдвелл Кімберлі Кімберлі

Прем'єра[ред. | ред. код]

«Поворот не туди 2: Безвихідь» показали у Великій Британії на London FrightFest Film Festival 25 серпня 2007 року, і на Fantastic Fest у Остіні, штат Техас, США — 21 вересня 2007 року.

Фільм вийшов на DVD 9 жовтня 2007 року у повній версії (з усіма вирізаними сценами), включаючи коментарі режисера Джо Лінча та акторів Еріки Лірсен та Генрі Роллінза та іншими. Пізніше, фільм вийшов на Blu-ray, а саме 15 вересня 2009 року. Він заробив 9 мільйонів доларів на продажах дисків фільму у США[2].

Критика[ред. | ред. код]

На Rotten Tomatoes фільм, станом на 11 червня 2021 року, має рейтинг свіжості у 70 % від критиків та 44 % від глядачів[3]. На IMDb фільм має рейтинг 5,5 з 10.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «What Are the Chances of Wrong Turn 7 in 2016?» (2015-05-07). HorrorSociety.com. Retrieved 2015-10-17.
  2. Wrong Turn 2: Dead End (2007) - Financial Information. The Numbers. Процитовано 11 червня 2021.
  3. Wrong Turn 2 (2007) (англ.), процитовано 11 червня 2021

Посилання[ред. | ред. код]