Політ з космонавтом

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Політ з космонавтом
рос. Полёт с космонавтом
Жанр кіноповість
пригодницький фільм
Режисер Геннадій Васильєв
Сценарист Валентин Черних
У головних
ролях
Валерій Шальних
Наталія Єгорова
Тетяна Єгорова
Микола Попков
Оператор Олександр Гарибян
Композитор Олексій Рибников
Художник Анатолій Качуров
Олег Краморенко
Кінокомпанія Кіностудія ім. М. Горького
Тривалість 83 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1980
IMDb ID 0230643

Політ з космонавтом (рос. Полёт с космонавтом) — радянський пригодницький фільм 1980 року про сільського хлопця, який мріє будь що стати космонавтом і, пройшовши багато пригод і подолавши багато перешкод, врешті-решт поступає до авіаційного інституту.

Сюжет[ред. | ред. код]

Старшокласник Семен Брусничкін мріє стати космонавтом і наполегливо працює над втіленням своєї мрії: старанно навчається, займається спортом, вивчає іноземні мови, живе за суворим розпорядком. Далі він планує закінчити авіаційний інститут, паралельно в аероклубі навчитися керувати літаком, вивчити біохімію та релятивістську астрофізику. Його плани не зустрічають підтримки ні в батьків, ні в його однокласниці Марини, в яку він закоханий з 6 класу. Після закінчення школи Семен намагається вступити до Московського авіаційного інституту, але недобирає 2 бали.

Наступний епізод показує Семена на військовій службі. У званні сержанта саперного підрозділу він керує трьома іншими солдатами під час навчань. Подолавши саботаж одного з підлеглих, він проводить свій загін через болото і виконує поставлене завдання. Щоб розтерти товаришів, замерзлих під час переходу через болото, він йде в магазин по горілку. Але грошей у нього не вистачає, продавщиця відмовляється прийняти в нього розписку, і він просто забирає горілку з прилавка з-під носа зайнятої телефонною розмовою продавщиці, за що потім потрапляє на гауптвахту. Незважаючи на це, командири вважають його «хорошим мужиком» та «природженим сапером», яких «один на тисячу», і пропонують направити його до школи прапорщиків, але він відмовляється.

Повернувшись на батьківщину після військової служби, Семен дізнається, що Марина, тепер уже студентка училища, живе на квартирі з іншим студентом — Ігорем. Хоча Ігор у присутності Марини оголошує Семену, що вони, «цілком імовірно», одружаться, Семен не відмовляється від Марини і продовжує ходити до неї в гості, незважаючи на важкі стосунки з Ігорем.

Семен влаштовується на роботу в колгосп, водієм голови колгоспу. Він використовує довгі проміжки часу, поки автомобіль чекає на голову, для продовження своїх занять, за що і голова, і інші водії вважають його дивним. Тим не менш, Семен добре справляється зі своєю роботою, складає графіки руху автомобіля, щоб завжди бути готовим обрати оптимальний маршрут. Коли гість голови спізнюється на поїзд, Семен береться довезти його вчасно. Рухаючись з великою швидкістю, зробивши кілька небезпечних обгонів, промчавши повз інспектора ДАІ і промайнувши на переїзді перед самим носом поїзда, він вчасно доставляє пасажира на вокзал, але в дорозі у пасажира трапляється серцевий напад.

У покарання Семена переводять на ферму «коров'ячий гній вигрібати», але він сприймає це як можливість краще вивчити тваринництво. На фермі він виступає гарним техніком та організатором, ремонтує обладнання, веде жорсткі переговори з начальством та стає неформальним лідером колективу.

Тим часом Марина не склала іспити, її вигнали з училища і виселяють із гуртожитку, а Ігор із цього приводу лише «висловлює співчуття». Семен знімає Марині кімнату, бо в Ігоря на це немає грошей.

У райкомі відзначають гарну роботу Семена та пропонують призначити його завідувачем фермою, а потім висунути на посаду заступника голови. Голова побоюється, що Семен займе його місце, і за першої нагоди рекомендує його на нову роботу — в міліцію. Семен відмовляється, тому що не бачить, чим ця робота може бути корисною для майбутнього космонавта. Але голова переконує його, сказавши, що робота у місті допоможе Семену бути поруч із Мариною.

Коли при прийомі на службу в міліцію Семен вказує в анкеті, що володіє англійською, німецькою, французькою, іспанською та японською мовами, це вважають жартом, але за допомогою запрошеного поліглота переконуються, що це правда. На заняттях у міліції він відмовляється безглуздо витрачати час на вивчення добре відомої йому матеріальної частини мотоцикла та отримує залік, перемігши у гонці на мотоциклах начальника міліції, підполковника Пєночкіна.

Допомагаючи Марині прописатися, Семен представляє її як свою наречену. Марина каже, що в неї немає нікого, ріднішого за Семена, але на півслові Семена викликають у відділення.

Там з'ясовується, що у місті з'явився небезпечний злочинець Вахняк, котрий, вочевидь, готує велике пограбування. Семен застає Вахняка біля ощадкаси, і, після погоні та перестрілки, заарештовує злочинця.

До Марини приходить Ігор, і вона йде з ним. Семен, прийшовши до Марини, застає лише покинуту кімнату, і викидає в урну принесений букет квітів.

Семена не хочуть відпускати з міліції, але підполковник підписує документи на звільнення, говорячи, що він йому, «як синові, бажає пробитися до своєї мрії». З другої спроби Семен поступає до авіаінституту.

На останніх кадрах фільму Семен, виходячи з інституту, відмовляє товаришам, які кудись кличуть його, і біжить в аероклуб, після чого ми бачимо землю з висоти пташиного польоту.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]