Попов Олександр Васильович (селекціонер)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Попов Олександр Васильович
Народився 3 травня 1903(1903-05-03)
Знаменське[ru]
Помер 23 березня 1962(1962-03-23) (58 років)
Країна Російська імперія УРСР
Діяльність селекціонер, науковець
Alma mater Воронезький державний аграрний університетd
Галузь селекція, буряківництво
Відомий завдяки: буряк Ялтушківський однонасінний
Нагороди Ленінська премія — 1960

Олекса́ндр Васи́льович Попо́в — український науковець-селекціонер в царині виведення нових сортів буряків, лауреат Ленінської премії 1960 року.

Короткий життєпис[ред. | ред. код]

Народився в селі Знаменське (Великий Буртас) Керенського повіту[ru] Пензенської губернії, окрім нього, у батьків було іще десять дітей.

1921 року закінчує Єдину трудову школу в Керенську. По тому подався до Пензи з наміром поступити на навчання в школі садівництва. Однак того ж року здав документи до Воронезького сільськогосподарського інституту[ru]. Навчання закінчив 1926 року, трудову діяльність розпочав на Рамонській дослідно-селекційній станції під орудою академіків та А. Л. Мазлумова[ru] І. В. Якушкіна[ru]. На Рамонській селекційній станції працював до 1940 року, коли перейшов старшим спеціалістом по селекції цукрового буряка до Уладівської селекційної станції.

Пам'ятна стела

На початку липня 1941-го з родиною та співробітниками евакуйований до Киргизької РСР — Новотроїцький цукрокомбінат Фрунзенського району.

З січня 1945 року працює на Ялтушківському селекційному пункті (Вінницька область) — завідувач відділу селекції цукрового буряка.

Один із колективу селекціонерів, котрі вперше в світі створили однонасінну форму цукрових буряків та довели її до виробничого використання.

В 1955 році колективом виведено новий сорт насіння цукрових буряків — Ялтушківський одноростковий 2; районований 1958 року.

Гібрид створений схрещуванням 83 % Ялтушківського однонасінного і 17 % багатонасінного сорту Рамонський 06, районований 1960 року — співавтори О. В. Попов, О. К. Коломієць, І. Ф. Бузанов, В. П. Зосимович, М. Г. Бордонос і Г. С. Мокан.

Загалом вивів 8 сортів цукрового буряка.

Усі нові методи в селекції, запропоновані Поповим, в наш час широко застосовуються і звуться методи Попова.

Опубліковано його 12 наукових робіт, серед них:

  • Попов О.В. Однонасінний цукровий буряк = Односемянная сахарная свекла // Бюллетень научно-технической информации ВНИС. — Київ, 1956. — № 2.
  • Однонасінний цукровий буряк в СРСР = Односемянная сахарная свекла в СССР / Орловский Н.И., Коломиец O.K., Попов А.В. // Сборник научных трудов по селекции, агротехнике, механизации и защите растений сахарной свеклы и других культур. — Київ : ВНИС, 1958. — Т. 38. — С. 5—20.

Джерела[ред. | ред. код]