Почесна медаль «За 25 років служби в добровольчій пожарній чи рятувальній команді»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Почесна медаль «За 25 років служби в добровольчій пожарній чи рятувальній команді»
нім. Ehrenmedaille für 25-jährige verdienstvolle Tätigkeit auf dem Gebiete des Feurwehr- und Rettungswessens
Девіз

лат. Fortidudini virtuti et perseverantiæ

Хоробрість, доблесть, витримка
Країна Австро-Угорщина Австро-Угорщина
Тип медаль
Вручається: членам добровольчих пожарних чи рятувальних команд
Підстава за 25 років бездоганної служби
Статус не вручається
Нагородження
Параметри бронза, ∅ 32 мм
Засновано: 24 листопада 1905
Нагороджені:
Черговість

Почесна медаль «За 25 років служби в добровольчій пожарній чи рятувальній команді» (нім. Ehrenmedaille für 25-jährige verdienstvolle Tätigkeit auf dem Gebiete des Feurwehr- und Rettungswessens) ― австро-угорська нагорода, заснована 24 листопада 1905 року імператором Францом Йосифом І.

Історія[ред. | ред. код]

24 листопада 1905 року наказом імператора Австро-Угорщини Франца Йосифа І для відзначення тих, хто 25 років відслужив в добровольчій пожарній чи рятувальній команді.

Нагорода була заснована з ініціативи пожежних, які цілком справедливо вважали, що їхня важка і небезпечна праця недостатньо оцінена вищим керівництвом держави. Для того, щоб отримати медаль, необхідно було подати письмове прохання на ім'я керівника району або області і надати докази бездоганної служби на цьому терені протягом не менше 25 років. [1]

Опис[ред. | ред. код]

Медаль діаметром 32 мм виготовлялася з бронзи (іноді власники могли самостійно її золотити). На аверсі зображений профіль Франца Йосифа, звернений праворуч та оточений лавровим вінком. На реверсі був напис «лат. Fortidudini virtuti et perseverantiæ» «Хоробрість, доблесть, витримка». Носили нагороду на трикутній стрічці темно-жевтого кольору з лівого боку грудей.[1]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Почетная Медаль За 25 лет Службы в Добровольной Пожарной или Спасательной Команде | История государства Габсбургов (ru-RU) . Архів оригіналу за 11 травня 2021. Процитовано 13 квітня 2021.