Пралісова пам'ятка природи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пралісова́ па́м'ятка приро́ди — окрема ділянка лісового масиву, яку, за оцінкою фахівців[1], можна віднести до пралісового типу, і яка характеризується рядом унікальних біологічних рис.

На території пралісових пам'яток природи забороняються всі види рубок, у тому числі санітарні, рубки формування і оздоровлення лісів та видалення захаращеності (крім догляду за лінійними об'єктами та вирубування окремих дерев під час гасіння пожежі), будівництво споруд, прокладання шляхів, лінійних та інших об'єктів транспорту і зв’язку, випасання худоби, промислова заготівля недеревинних лісових продуктів, проїзд транспортних засобів (крім доріг загального користування та транспортних засобів оперативних і спеціальних служб)[2].

Станом на 2020 рік в Україні налічувалося 4 пралісові пам'ятки природи у Львівській області[3] і 3 в Закарпатській області[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Про затвердження Методики визначення належності територій до пралісових пам’яток природи
  2. Закон України Про природно-заповідний фонд України. Стаття 28
  3. Рішення 834 Про внесення змін до рішення Львівської обласної ради від 12.03.2019 № 816 "Про оголошення пралісових пам’яток природи місцевого значення". Архів оригіналу за 14 серпня 2020. Процитовано 11 вересня 2020.
  4. Перші пралісові пам'ятки природи створено на Закарпатті за ініціативи WWF-Україна