Прокопенко Олександра Степанівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прокопенко Олександра Степанівна
Народження 10 травня 1937(1937-05-10) (86 років)
Харківська область, Українська РСР, СРСР
Країна  СРСР
 Україна
Навчання Львівський державний коледж декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша (1959) і Московський технологічний інститутd (1967)
Діяльність художниця
Член Національна спілка майстрів народного мистецтва України
Нагороди
Заслужений майстер народної творчості України

Олександра Стефанівна Прокопенко (нар. 10 травня 1937, Андріївка) — українська художниця килимів і тканин; член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Заслужений майстер народної творчості України з 2009 року, лауреат Премії імені Данила Щербаківського та Київської обласної премії в галузі народного мистецтва імені Петра Верни[1], «Почесний громадянин Броварського району» з 2013 року.[2].

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 10 травня 1937 року в селі Андріївці (нині Харківська область, Україна). 1959 року закінчила Львівське училище прикладного мистецтва, де оволоділа всіма техніками ткацтва, килимарства та вишивки[3]. У 1967 році закінчила Московський технологічний інститут за спеціальністю «художній текстиль»[4]. Дипломна робота — килим «Дзвінко пряла, тонко ткала»[3].

Працювала в Херсонському відділенні Художнього фонду УРСР, де створювала малюнки для тканин та художньо-тематичних килимів. Нині мешкає в селі Літках Київської області України[4].

Творчість[ред. | ред. код]

Малюнки для художньо-тематичних килимів:

  • «Де ти калино росла» (1968);
  • «Між боями» (1968);
  • «Прощання» (1971).

Володія технікою коцарства. Орнаменти композицій своїх коців будує на основі мотивів традиційного народного коцарства Наддніпрянщини[1].

Твори майстрині зберігаються у багатьох музеях України та у приватних колекціях. Вони неодноразово експонувалися на багатьох виставках в Україні та за її межами[1].

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]