Північноамериканська футбольна ліга

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
North American Soccer League, NASL
Заснування 10 листопада 2009
Перший сезон 2011
Останній сезон 2017
Під егідою Федерація футболу США
Кількість команд 7–12
Країни США США
Канада Канада
Пуерто-Рико Пуерто-Рико
Конфедерація КОНКАКАФ
Найбільше титулів «Нью-Йорк Космос» (3)
TV-партнер(и) ESPN, CBS Sports
Кубок Відкритий кубок США
Офіційний вебсайт nasl.com

Північноамериканська футбольна ліга (англ. North American Soccer League, NASL)[1] — колишня професіональна футбольна ліга, що існувала у 2011—2017 роках і була визнана Федерацією футболу США як дивізіон другого рівня змагань з футболу (нижче Major League Soccer і нарівні з United Soccer League).

Протягом 1968—1984 років існувала ліга з такою ж назвою Північноамериканська футбольна ліга, проте вона ніяк не пов'язана з предметом статті. Сучасна NASL була заснована в 2009 році. З 2011 року ліга проводить окремий чемпіонат (у 2010 році було проведено один спільний чемпіонат з участю шести команд від обох ліг — NASL і USL). У останньому сезоні 2017 рок учасниками Північноамериканської футбольної ліги були 8 команд (6 представляли США, по одній — Канаду і Пуерто-Рико). По його завершенні Федерація футболу США позбавила лігу статусу професіональної і формально другого дивізіону країни через невідповідність критеріїв.

Починаючи з 2013 року у чемпіонаті NASL використовувалась система «розділеного сезону». Чемпіонське звання розігрували між собою чемпіони весняної та осінньої частин разом з двома командами, що показали найкращий результат в загальному заліку обох частин. Ця стадія відбувалась за олімпійською системою з одного матчу. Переможець фінального матчу отримував нагороду за назвою Сокер Боул (англ. Soccer Bowl). У лізі не застосовувався принцип підвищення-пониження в класі.

Загальний огляд[ред. | ред. код]

Команди-учасники ліги були її власниками. Управління лігою здійснювалась через Раду директорів, до складу якої входили представники від кожної команди. Головний офіс ліги був розміщений у Нью-Йорку.

NASL офіційно ніяк не була пов'язана з колишньою Північноамериканською футбольною лігою, що діяла з 1968 по 1984 рік. Проте, декілька команд нової NASL розташовувались у тих самих містах, де колись були команди NASL, мали такі ж назви та схожу символіку, наприклад «Форт-Лодердейл Страйкерз», «Тампа-Бей Раудіз» і «Нью-Йорк Космос».

Формат змагань[ред. | ред. код]

NASL почала грати за системою «розділеного сезону» з 2013 року. Подібна система запроваджена у чемпіонаті Мексики та чемпіонатах інших країн Центральної та Південної Америки. Під час весняної та осінньої частини проводиться турнір, у якому кожна команда проводить 16 матчів (двічі одна з одною «вдома–на виїзді» плюс два додаткових матчі[2]). Переможці весняного і осіннього турніру виходять до півфіналу вирішального стадії, яка має назву The Championship. Іншими двома фіналістами стають дві команди, що мають найкращий результат з-поміж решти у зведеній таблиці весняного і осіннього турнірів. Весняна стадія триває з квітня до середини липня, а через два тижні починається осіння стадія, що завершується наприкінці жовтня[2].

До запровадження такої системи чемпіонат NASL проводився у форматі 28 турів (команди проводили між собою по 4 матчі). У плей-оф виходили шість команд. Дві перші виходили у півфінал одразу, а чотири наступні команди розігрували між собою ще два місця у півфіналі.

Як і багато північноамериканських спортивних ліг, NASL не мало схеми підвищення-пониження в класі. Чемпіон 2-го Дивізіону, яким є NASL, не підвищувався до вищого дивізіону — MLS. Так само, команда, що зайняла останнє місце, не переходила у 3-й дивізіон. Хоча за певних умов успішні команди 2-го дивізіону, які відповідають критеріям відбору (у першу чергу, фінансовим) можуть отримати право стати учасником MLS як команда розширення. Так, наприклад, було з «Монреаль Імпакт» і «Міннесота Юнайтед». При цьому, формально команда розформовується і створюється новий клуб-член MLS. Оновлюється тренерський штаб та склад гравців (напр., «Монреаль Імпакт» після переходу у МЛС підписав контракт лише з 4 своїми гравцями, що грали у NASL).

Інші змагання[ред. | ред. код]

Команди NASL, що базуються у США, також брали участь у розіграші Відкритого Кубка США з футболу. Канадські команди змагались у чемпіонаті Канади, де розігрувалось звання Чемпіона Канади і місце від Канадської федерації у Лізі чемпіонів КОНКАКАФ.

Історія[ред. | ред. код]

NASL було засновано у 2009 році після того, як сім клубів першого дивізіону United Soccer League вийшли з ліги через розбіжності щодо структури управління та моделі власності[3]. Згодом кількість команд, які завили про бажання грати в новій лізі, зросла до дев'яти.

23 листопада 2009 року було оголошено про заснування Північноамериканської футбольної ліги. USL у своїх прес-релізах заявляла про сумнівну законність створення нової ліги і про можливі судові позови про захист своїх інтересів та інтересів команд, що залишилися в USL. Першим для NASL мав стати сезон 2010 року. Проте Федерація футболу ухвалила рішення не давати права жодній лізі провести самостійний чемпіонат у ролі 2-го дивізіону США[4]. Натомість Федерація примусила обидві ліги зіграти спільний чемпіонат, в якому взяло участь 12 команд[5].

По завершенні сезону 2010 року NASL докладала зусиль, щоб відповідати вимогам для того, щоб мати статус 2-го дивізіону. Федерація футболу США спочатку надала дозвіл NASL проводити чемпіонат у 2011 році, проте вже в січні 2011 цей дозвіл було скасовано, через те, що дві групи власників NASL мали серйозні фінансові проблеми. В лютому 2011 року дозвіл зрештою було надано[6].

В квітні 2011 стартував перший сезон Північноамериканської ліги, в якому взяли участь вісім команд. У турнірі весни-2013 брали участь 7 команд і кожна проводила 12 матчів. У турнірі осені-2013 брало участь 8 команд і кожна проводила 14 матчів. У 2014 році брало участь 10 команд, а в 2015 і 2016 роках — одинадцять. В останньому сезоні 2017 року кількість учасників скоротилася знову до 8 команд.

Першим комісаром ліги був Девід Даунз[7]. В листопаді 2012 року його змінив Білл Пітерсон[8]. З січня 2017 року комісаром NASL є Ріші Сехґал.

У вересні 2015 року звинувачувала MLS та Федерацію футболу США у антиконкурентній змові. Причиною було те, що USSF підняла мінімальні критерії для ліги зі статусом 1-го дивізіону (мінімальна кількість команд 12, не менше 75 % команд мають грати у містах з населенням більше 2 мільйонів і мінімальна місткість стадіонів 15000). NASL заявила, що Федерація футболу таким чином захищає інтереси MLS, а ненадання статусу 1 дивізіону Північноамериканській лізі позбавляє команди можливості грати на міжнародному рівні[9].

У 2017 році лізі відмовили в наданні професіонального статусу і проведення першості в сезоні 2018 було скасовано[10]. Натомість ліга сподівалась повернутися на сезон-2019. Втім у липні 2018 року вона відсунула своє потенційне повернення до сезону 2020 року[11]. У листопаді 2018 року два з чотирьох клубів, що залишились у NASL, оголосили, що в 2019 році перейдуть в нову професіональну лігу і NASL фактично перестане існувати[12].

Команди[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Багатофункціональна спортивна споруда
  2. бейсбольний стадіон
  3. а б футбольний стадіон
  4. Реконструкція бейсбольного стадіону під потреби футбольних матчів

Команди-засновники[ред. | ред. код]

Кількість команд по сезонах
Сезон Клубів
2011 8
2012
Весна 2013 7
Осінь 2013 8
Весна 2014 10
Осінь 2014
Весна 2015 11
Осінь 2015
Весна 2016
Осінь 2016 12
Весна 2017 8
Осінь 2017

Коли у листопаді 2010 року Федерація футболу США схвалила заяву NASL про надання статусу 2-го дивізіону, було підтверджено участь восьми клубів у чемпіонаті 2011 року: «Атланта Сілвербекс», «Кароліна РейлГокс», «Едмонтон», «Форт-Лодердейл Страйкерз» (колишній «Маямі»), «NSC Міннесота Старз», «Монреаль Імпакт», «Пуерто-Рико Айлендерз» і «Тампа-Бей»[13]. З-поміж них було лише чотири команди (Форт-Лодердейл, Кароліна, Міннесота і Монреаль) з тих, які у 2009 році грали у USL-1 і ініціювали вихід з неї у листопаді 2009. «Тампа-Бей» була запланованою командою розширення USL в сезоні 2010, але після створення NASL приєдналася до неї. «Атланта» грала в USL ще в сезоні 2008 року. Едмонтон і Пуерто-Рико Айлендерз приєдналися до NASL вже протягом 2010 року.

Водночас з тих команд, які у листопаді 2009 року заявляли про намір грати у новоствореній лізі, п'ять не грали у її першому сезоні. «Кристал Пелес Балтімор» — колишній учасник USL-2, планував вступити до NASL, але в грудні 2010 року заявив про майбутню реструктуризацію[14]. «Рочестер Ріноз» зрештою повернувся до USL[15]. «АК Сент-Луїс» проіснував лише один сезон і був розформований на початку 2011 року. Так само через фінансові проблеми був закритий «Міннесота Тандер». «Ванкувер Вайткепс» протягом 2010 року зумів домовитися з МЛС про вступ до цієї ліги.

Нові команди[ред. | ред. код]

У сезоні 2012 року лігу залишив «Монреаль Імпакт» (приєднався до МЛС), натомість новим учасником став «Сан-Антоніо Скорпіонз». У весняній частині сезону 2013 року в чемпіонаті NASL було лише 7 команд, оскільки через проблеми з фінансуванням знявся «Пуерто-Рико Айлендерз». Восени 2013 року кількість учасників повернулася до 8 — новою командою став «Нью-Йорк Космос». Крім цього, ще дві команди додалися перед початком сезону 2014 року — з Premier Development League перейшов клуб «Оттава Ф'юрі» з новим реконструйованим стадіоном[16], а клуб «Інді Ілевен» було створено.

NASL планувала подальше розширення. Було заплановано, що у 2015 році в турнірі зіграють 13 команд — про дві нових команди було оголошено ще в липні 2013 року — «Джексонвілл Армада» і «Оклахома Сіті», а оголошення про появу команди «Віргінія Кавелрі» були ще у листопаді 2012 ([17]. Але у 2015 році зіграв тільки «Джексонвілл».

В наступному сезоні клуб з Оклахома-Сіті таки приєднався до ліги під назвою «Райо ОКС», крім того ще одним новим клубом став «Маямі» (одним з його власників став Паоло Мальдіні). Разом з тим ще в грудні 2015 року було оголошено про розформування Сан-Антоніо Скорпіонз (через те, що влада міста викупила стадіон Тойота Філд, на якому буде грати інший клуб з Сан-Антоніо — учасник USL), а в січні 2016 року NASL оголосила про припинення діяльності «Атланта Сілвербекс»[18]. Тим не менше в осінній частині сезону 2016 року в NASL була максимальна кількість команд — 12. Після літнього міжсезоння в лізі знову з'явилася команда з Пуерто-Рико, власником якої став відомий баскетболіст з НБА Кармело Ентоні[19].

Але вже з жовтня 2016 року NASL почала втрачати команди — «Тампа-Бей Раудіз» і «Оттава Ф'юрі» оголосили, що з 2017 року виступатимуть у United Soccer League (яка на той час мала статус 3-го дивізіону у США)[20]. Заздалегідь ще з березня 2015 року було відомо, що лігу залишить що клуб «Міннесота Юнайтед» (назва з 2013 року) — з 2017 року стане командою МЛС.

В грудні 2016 року в різних ЗМІ були повідомлення про те, що «Нью-Йорк Космос» припинив існування та розірвав усі контракти з гравцями і персоналом[21]. Повідомлялося також про серйозні фінансові труднощі Джексонвілла і Райо, відсутність власника у Форт-Лодердейла[22]. Мінімальна кількість учасників для статусу 2-го дивізіону — 8, тому схвалення Федерацією футболу США заявки NASL на 2017 рік було під сумнівом.

Зрештою 6 січня 2017 року Північноамериканська футбольна ліга оголосила, що в сезоні 2017 року в чемпіонаті виступатиме 8 команд. У переліку команд були і «Нью-Йорк Космос» і «Джексонвілл Армада», з'явилась нова назва «Сан-Франциско Делтаз», натомість не виявилося ще двох учасників попереднього сезону — «Форт-Лодердейла» і «Райо ОКС»[23], тобто з 12 учасників сезону 2016 року залишилося тільки 7. Того ж дня Федерація футболу оголосила, що статус 2-го дивізіону на 2017 рік отримує і United Soccer League[24].

Чемпіони[ред. | ред. код]

Логотип серії NASL Championship 2014 року
Логотип серії NASL Championship 2014 року
Володарі трофеїв NASL
Сезон Чемпіон
(Soccer Bowl)
Supporters' Trophy
(Регулярний сезон)
Весняний
чемпіонат
Осінній
чемпіонат
2011 НСЦ Міннесота Кароліна РейлГокс - -
2012 Тампа-Бей Раудіз Сан-Антоніо Скорпіонз - -
2013 Нью-Йорк Космос Кароліна РейлГокс Атланта Сілвербекс Нью-Йорк Космос
2014 Сан-Антоніо Скорпіонз Міннесота Юнайтед Міннесота Юнайтед Сан-Антоніо Скорпіонз
2015 Нью-Йорк Космос Нью-Йорк Космос Нью-Йорк Космос Оттава Ф'юрі
2016 Нью-Йорк Космос Нью-Йорк Космос Інді Ілевен Нью-Йорк Космос
2017 Сан-Франциско Делтаз Маямі Маямі Маямі

Результати серій Championship[ред. | ред. код]

Сезон Чемпіони Рахунок Фіналіст Місце проведення Глядачів
2011 НСЦ Міннесота 3–1 Форт-Лодердейл Страйкерз Національний спортивний центр
Локгарт Стедіум
4,511
6,849
2012 Тампа-Бей Раудіз 3–3пен. Міннесота Старз National Sports Center
Al Lang Stadium
4,642
6,208
2013 Нью-Йорк Космос 1–0 Атланта Сілвербекс Атланта Сілвербекс Парк 7,211
2014 Сан-Антоніо Скорпіонз 2–1 Форт-Лодердейл Страйкерз Тойота Філд 7,847
2015 Нью-Йорк Космос 3–2 Оттава Ф'юрі Shuart Stadium 10,166
2016 Нью-Йорк Космос 0–0пен. Інді Ілевен Belson Stadium 2,150
2017 Сан-Франциско Делтаз 2–0 Нью-Йорк Космос Kezar Stadium 9,691

Відомі гравці[ред. | ред. код]

У різні роки у складах команд NASL грали відомі у Європі гравці, серед яких: Рауль, Маркос Сенна, Хаві Маркес, Хуан Аранго («Нью-Йорк Космос»), Амаурі («Форт-Лодердейл», «Нью-Йорк»), Жозе Клеберсон («Інді Ілевен»), Джо Коул («Тампа-Бей Раудіз»).

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Дослівно перекладається як Північноамериканська ліга соккера, оскільки традиційно у США та Канаді під терміном «футбол» розуміють американський футбол або гридірон
  2. а б NASL Media Guide 2017 (PDF) (англ) . Процитовано 2 травня 2017.
  3. Seven teams from the United States and Canada set to leave USL-1 for newly-created league. 10 листопада 2009. Процитовано 2 травня 2017.
  4. Whitecaps 2010 soccer season in jeopardy. 30 грудня 2009. Архів оригіналу за 2 січня 2010. Процитовано 2 травня 2017.
  5. U.S. Soccer Will Oversee Two Conference League. Процитовано 2 травня 2017.
  6. NASL PROVISIONALLY SANCTIONED AS DIVISION 2 PROFESSIONAL LEAGUE FOR 2011. 12 лютого 2011. Процитовано 2 травня 2017.
  7. David Downs to Leave NASL Commissioner Position at End of 2012 Season. 5 жовтня 2012. Процитовано 2 травня 2017.
  8. Bill Peterson named new Commissioner of the North American Soccer League. 27 листопада 2012. Архів оригіналу за 20 травня 2015. Процитовано 2 травня 2017.
  9. NASL accuses U.S. Soccer and MLS of violating antitrust laws. 1 вересня 2015. Процитовано 2 травня 2017.
  10. North American Soccer League Announces Cancellation of 2018 Season. nasl.com. North American Soccer League. 27 лютого 2018. Процитовано 27 лютого 2018.
  11. Rhodes, Adam (5 липня 2018). Soccer League Fights For June 2019 Trial in Antitrust Suit. Law360. Процитовано 7 липня 2018.
  12. Eleven Founding Members To Launch A New League in Association with the National Premier Soccer League. New York Cosmos. 15 листопада 2018. Процитовано 5 грудня 2018.
  13. Quarstad, Brian (22 листопада 2010 року). USSF Approves NASL Bid for Sanctioning of Division II Soccer. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 2 травня 2017.
  14. Crystal Palace Baltimore to Sit Out 2011 Season. 3 грудня 2010. Процитовано 2 травня 2017.
  15. ROCHESTER, ORLANDO JOIN USL PRO.[недоступне посилання з липня 2019]
  16. Building the Soccer Pyramid: Ottawa Fury embrace first NASL season, hope to feed CanMNT. 18 квітня 2014. Процитовано 2 травня 2017.
  17. NASL Announces Virginia Team to Begin Play in 2014. Процитовано 2 травня 2017.
  18. NASL suspends operation of Atalnta Silverbacks.
  19. NBA star Carmelo Anthony announces purchase of NASL team Puerto Rico FC. 11 липня 2015. Процитовано 2 травня 2017.
  20. Tampa Bay Rowdies, Ottawa Fury leaving NASL to join USL. 25 жовтня 2016. Процитовано 2 травня 2017.
  21. NASL’s New York Cosmos cease operations, terminate all player contracts. 9 грудня 2016. Процитовано 2 травня 2017.
  22. Straus, Brian (3 грудня 2016). Complications, uncertainty aplenty for future of NASL, Cosmos, USL entering key meetings. Процитовано 2 травня 2017.
  23. U.S. SOCCER GRANTS NASL PROVISIONAL DIVISION II STATUS (англ.). 6 січня 2017. Процитовано 2 травня 2017.
  24. U.S. SOCCER BOARD OF DIRECTORS GRANTS PROVISIONAL DIVISION II STATUS TO NASL AND USL. 6 січня 2017. Процитовано 2 травня 2017. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |1= (довідка)