Радянська Буковина (газета)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Радянська Буковина

Тип газета, виходила шість разів на тиждень (крім понеділка)
Мова українська
Політична належність комуністична
Формат А2

Засновано 1940
Власник Чернівецький обласний комітет КП(б)У та облвиконком
Припинення публікацій 1991
Ціна змінна
Головний офіс м. Чернівці, вул. Українська, 22
Наклад 30000

Радянська Буковина — газета, яка виходила в радянський період Буковини в Чернівецькій області України.

Історія[ред. | ред. код]

Перший номер газети вийшов 28 червня 1940 року як орган Чернівецького повітового виконавчого комітету, з 12 липня 1940 року вона — орган Чернівецького повітового комітету КП(б)У та повітвиконкому.

З 22 серпня 1940 року — орган Чернівецьких обласного і міського комітетів КП(б)У та облвиконкому.

Під час фашистської окупації Буковини 1941—1944 не видавалась. Поновила вихід 3 квітня 1944 року, відповідальним редактором було призначено Терещенка Л.М..

В 1980 газету нагороджено орденом Дружби народів.

З політичних причин газета «Радянська Буковина» не підтвердила, що є юридичною спадкоємницею газети "Буковина". Хоч за час свого існування (до вересня 1991 р.) була головною речницею трудового, політичного та духовного життя краю.

З вересня 1991 року журналісти колишньої газети "Радянська Буковина" у час розбудови демократії та національного відродження України заявили про те, що у ході перереєстрації часопису відроджують історичну назву газети, що була дана їй понад 100 років тому Юрієм Федьковичем, а також розвиватимуть і примножуватимуть добрі традиції Федьковичого часопису.

«Буковина» за часів Австро-Угорщини[ред. | ред. код]

До 1918 року виходила україномовна газета під назвою «Буковина», яка була заснована ще в 19-му столітті. Нічого спільного з газетою "Радянська Буковина", яка розпочала свою роботу у 1940 році, як орган партійної та радянської влади у Чернівецькій області, вона звісно, не мала. Тим не менш, журналісти "Радянської Буковини" стверджують, що вони спадкоємці газети австрійського періоду( яку редагували Ю. Федькович, та О. Маковей)

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]