Рафаель Боб-Ваксберг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рафаель Боб-Ваксберг
Народився 17 серпня 1984(1984-08-17) (39 років)
Сан-Матео, Сан-Матео, Каліфорнія, США
Країна  США
Діяльність актор озвучування, актор, телеактор, сценарист, телепродюсер
Alma mater Бард-коледж і Gunn High Schoold
Знання мов англійська
Членство Writers Guild of America Westd
Роки активності 2002 — тепер. час
Magnum opus Кінь БоДжек
IMDb ID 4369688

Рафаель Метью Боб-Ваксберг (англ. Raphael Matthew Bob-Waksberg, 17 серпня 1984) — американський комік, письменник, продюсер, актор і актор озвучування. Він відомий як творець і шоураннер анімаційного комедійного серіалу «Кінь БоДжек» на Netflix і мультсеріалу «Скасувати минуле» на Amazon Prime Video. Він також є виконавчим продюсером мультсеріалу «Тука та Берті»[en] на Netflix / Adult Swim, створеного художницею-постановницею «Коня БоДжека» Лізою Ганавалт[en].

Раннє життя[ред. | ред. код]

Боб-Ваксберг виріс у Пало-Альто, Каліфорнія[1] разом зі своїми двома сестрами, Беккі та Амалією.[2]

Його сім'я глибоко пов'язана з єврейською громадою,[2] і Боб-Ваксберг був вихований євреєм. Приблизно з 1982 до 2010 року його мати та бабуся тримали магазин сувенірів і книг про юдаїзм під назвою Bob & Bob Fine Jewish Gifts and Books.[3][4]  Його батько, Девід Ваксберг, допомагав російськомовним євреям емігрувати до Сполучених Штатів і є генеральним директором Jewish LearningWorks, центру релігійної освіти в Сан-Франциско.[1]  Його батько сказав: "Коли друг запитав мене про ["Коня БоДжека"] після першого сезону, я сказав, що це про тшува".[2] На запитання про те, як його культура вплинула на його мистецтво, Боб-Ваксберг відповів: «Ставити мені це запитання — все одно, що питати рибу, наскільки на неї вплинуло перебування у воді».[2] В інтерв'ю для Times of Israel він фактично говорить, що його родина сприймала комедію як життєздатну кар'єру, кажучи так:

Гумор був великою частиною мого дитинства. У моїй родині було багато коміків. Ми сиділи за обіднім столом і намагалися переграти одне одного. Інколи це закінчувалося сльозами, але зазвичай сміхом… Вдома панувала тепла та обнадійлива атмосфера. Моя самоненависть і невротизм не пов'язані з моїм вихованням.[5]

У 9 років він отримав прізвисько «Райзін» і наполягав на цьому імені до 22 років.[1]

Він жив неподалік від Лізи Ганавалт[en], котра стала його співавторкою та близькою подругою. Вони разом, з різницею в один клас, навчалися в середній школі Ганна[en], яку Боб-Ваксберг описав як «одну з тих шкіл, де, якщо ви не взяли п'ять поглиблених курсів і не отримали 1600 на SAT, то вас вважали невдахою».[1]

У 2019 році Боб-Ваксберг скаржився, що старшокласники вважали його «клоуном класу», а не «найсмішнішим». На запитання про те, в чому різниця, він пояснив: «„Класний клоун“ — це щось на зразок „Ааааа, подивіться на мене, подивіться на мене!“ Тоді як „найсмішніший“ — це як „О, яка витончена дотепність“».[1]  В іншому інтерв'ю він казав так: «У дитинстві у мене був СДУГ і часто виконував роль клоуна в класі. Мої вчителі казали моїй мамі: „Рафаель вважає, що він справжній комік“».[5]

Після закінчення середньої школи Боб-Ваксберг вступив до Бард-коледжу в Нью-Йорку вчитися на сценариста. Протягом 3 років, імовірно під час навчання в коледжі, він був сусідом по кімнаті з Адамом Коновером[en], творцем і ведучим серіалу «Адам руйнує все».[1][6]  Коновер і Боб-Ваксберг були засновниками комедійної скетч-групи Olde English.[1] Боб-Ваксберг отримав диплом за спеціальністю «Театр і вистава» у 2006 році.[джерело?]

У дитинстві на нього вплинули такі телепередачі, як «Сімпсони»[7], «Сайнфелд» і «Шоу Ларрі Сандерса»[en];[5] про це Боб-Ваксберг сказав так:

Мене дуже зворушували шоу, які поєднували в собі і смішне, і сумне. Пам'ятаю, мені подобалися епізоди «Сімпсонів», у яких центральними були емоції. І я думав, що такі сімейні ситкоми, як Full House, Growing Pains і Family Ties [моделі для вигаданого ситкому Horsin' Around у серіалі «Кінь БоДжек»] справді є чимось сильним. Було щось чудове в їхній банальності та теплоті.[5]

Мистецтво Ганавальт, зокрема її персонажі-гібриди тварин і людей, надихнуло його створити «Коня БоДжека», і зрештою вона стала художницею-постановницею і продюсеркою шоу.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Сценарист[ред. | ред. код]

Актор[ред. | ред. код]

Монтажник[ред. | ред. код]

Режисер[ред. | ред. код]

Продюсер[ред. | ред. код]

Телебачення[ред. | ред. код]

Назва Рік Вказаний як Мережа Примітки
Озвучувач Автор Сценарист Виконавчий

продюсер

Кінь БоДжек 2014–2020 Так Так Так (11) Так Netflix Повторювана роль
Тука та Берті 2019–тепер Так Ні Так (2) Так
Netflix скасував серіал після одного сезону, але Adult Swim продовжив другий сезон.
Скасувати минуле 2019– тепер Так Так Так (4) Так Amazon Prime Video Створено разом з Кейт Перді[en]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж Ito, Robert (7 травня 2019). "Sometimes out of something awful something wonderful happens". The California Sunday Magazine. Процитовано 11 січня 2022.
  2. а б в г Ghert-Z, Renee (12 вересня 2018). The local boy who rode ‘BoJack Horseman’ to Netflix fame. J. (амер.). Процитовано 30 травня 2022.
  3. Pine, Dan (14 січня 2009). After 26-year run, South Bay Judaica store closing its doors. J. (амер.). Процитовано 30 травня 2022.
  4. Savage, Carol Blitzer and Daryl. Popular Jewish store 'bob and bob' to close. www.paloaltoonline.com (англ.). Процитовано 30 травня 2022.
  5. а б в г Ghert-Z, Renee. Comedy writer gallops to success with ‘BoJack Horseman’. www.timesofisrael.com (амер.). Процитовано 30 травня 2022. Humor was a big part of my childhood. My family was full of comedians. We’d sit around the dinner table and try to one-up each other. It sometimes ended in tears, but usually in laughter...There was a warm and encouraging environment at home. My self-loathing and neuroticism are not because of my upbringing.
  6. Havrilesky, Heather (7 вересня 2018). Don't Look BoJack's Gifted Horse-Lady in the Mouth. The Cut (англ.). Процитовано 23 березня 2019.
  7. Studio 360 (18 вересня 2018). BoJack Horseman’s Raphael Bob-Waksberg. Slate Magazine (англ.). Процитовано 30 травня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]