Регіон Горишка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Регіон Горишка

Goriška regija

Адм. центр Нова Гориця
Країна Словенія
Межує з: сусідні адмінодиниці
Фріулі-Венеція-Джулія, Провінція Гориція, Провінція Удіне ?
Номерний знак GO[1]
Населення
 - повне 119 622 (2004)
 - густота 51
Площа
 - повна 2 325 км²
Дата заснування 2005

Мапа

Регіон Горишка (словен. Goriška regija) — статистичний регіон у Західній Словенії уздовж кордону з Італією. Названий на честь міста Гориція (словен. Gorica), нині в Італії, історичний економічний і культурний центр області. Юлійські Альпи (словен. Julijske Alpe), річка Соча (словен. Soča) і родюча віпавська долина є найбільш упізнаваними географічними характеристиками регіону.

Общини[ред. | ред. код]

До складу регіону входять такі общини: Айдовщина, Бовець, Брда, Церкно, Ідрія, Канал, Кобарид, Мирен-Костанєвиця, Нова Гориця, Ренче-Вогрско, Шемпетер-Вртойба, Толмин, Випава.

Демографія[ред. | ред. код]

Населення: 119 622 осіб. Тривалість життя становить 77,6 років, що є другим показником по Словенії. Число людей в регіоні падає, тому що більше людей помирає, ніж народжується, і більше людей емігрує. Частка старого населення є найвищою в Словенії, на 1,9 % вище, ніж у середньому по країні (15,3 %).

Економіка[ред. | ред. код]

Менш як 6 % загального ВВП країни, але з точки зору ВВП на душу населення — посідає третє місце в країні. Структура зайнятості: 50 % послуги, 45 % промисловість, 5 % сільське господарство. Цей регіон має найнижчий рівень безробіття, тільки 6,7 % робочої сили є безробітними. Початкові школи в регіоні є найменшими в країні за кількістю дітей на школу.

Туризм[ред. | ред. код]

Регіон приваблює 6,3 % загального числа туристів у Словенії, більшість з них з Італії (33,78 %) та Словенії (25,2 %).

Транспорт[ред. | ред. код]

Довжина автомобільних доріг: 33 км. Протяжність інших доріг: 1839 км.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. https://web.archive.org/web/20220120091243/https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina?urlid=200683&stevilka=3637