Російський пранк в світовому інформаційному просторі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пранк (англ. prank — витівка; жарт) — термін молодіжного сленгу, що позначає телефонне хуліганство та розіграш вживу — "на публіку". Телефонні хулігани здійснюють телефонні дзвінки (зазвичай анонімні, або представляючись іншими особами) до своїх жертв, і шляхом провокацій та жартів змушують жертву до яскравої відповідної реакції, після чого виставляють запис розіграшу в Youtube, соціальних мережах для масового перегляду з корисливою або ідеологічною метою.

Історія[ред. | ред. код]

Слово пранк походить з англійської, що означає жарт, витівку на публіку. Слово пранк набуло поширення з розвитком мережі інтернет. Першопочатково то стосувалося жартів по телефону, тобто телефонних розіграшів prank call.[1]

Російський пранк[ред. | ред. код]

З початком військового конфлікту РФ через інтервенцією на територію України, росія розпочала гібридну інформаційну війну. Російська пропаганда, яка сконцентрована всередині РФ має прояви у зовнішній політиці РФ через дезінформацію та пранки на зовнішньоекономічному та зовнішньополітичному рівні, як інформаційні атаки з боку РФ у світовому інформаційному просторі. Приклади російських пранків:

  • Російський пранк відбувся з боку російського співака Моргенштерна, який виставив на продаж білети, анонсував свій виступ у Запоріжжі, далі скасував свій концерт. Проте продаж білетів було продовжено і після того, як було офіційно заявлено з боку організаторів, що концерт був пранком.[2]
  • Російські пранкери намагалися розіграти щойнообраного Президента Польщі, зателефонувавши від імені Генерального Секретаря ООН, Анджею Дуді щодо питання територіальної цілісності України, а саме територіальної приналежності міста Львів. Та пранк не вдався. Анджей Дуда висловився проти територіальних претензій з боку Польщі на українське місто.[3]
  • Російські пранкери спробували розіграти Степана Полторака від імені Петра Порошенка, з метою перекласти відповідальність за події в Донецьку на українських військових. Пранк не вдався, Міністр Оборони України "відправив пранкерів у відомому напрямку".[4]
  • Офіційне представництво прем'єрки Італії Джорджії Мелоні повідомило, що її ввели в оману російські пранкери, які зателефонували в напружений для неї період, з метою розіграшу від імені африканського високопосадовця напередодні зустрічі з африканськими лідерами на Генеральній Асамблеї ООН.[5][6]
  • Міністерство оборони України зірвали пранк з технологією deepfake проти генерального директора Baykar Defence Хайлюка Байрактара.[7]
  • 11 березня російські пранкери Алексєй Столяров (Лексус) і Владімір Кузнецов (Вован) оприлюднили на своєму YouTube-каналі запис розіграшу спецдоповідача ПАРЄ у справі російського опозиціонера Алексєя Навального Жака Мера, який був зроблений російськими пранкерами від імені народного депутата і віцепрезидента ПАРЄ Олександра Мережка.[8]
  • 2018 року митрополиту ПЦУ було здійснено дзвінок нібито від Девіда Мак-Аллістера щодо провокаційних питань «захоплення Лаври», політики виборів, про ставлення до прав одностатевих шлюбів і т.п. У митрополита з'явилось відчуття, що має місце телефонний розіграшу, тож він завершив розмову. Прес-служба ПЦУ надала офіційний коментар до цього дзвінка: «Церква дотримується біблійної позиції, визначаючи одностатеві стосунки як гріх, і цю думку поділяє більшість українського суспільства. Також Церква не втручається у політичний процес та не вказує своїм вірним, яких кандидатів чи партії слід підтримувати».
  • Російські пранкери  зателефонували міністерці закордонних справ Швеції Анн Лінде, нібито від дружини Навального Юлії щодо санкції ЄС проти Росії, та фінансування громадського сектору. На думку Маркуса Вічела, представника демократичного блоку в Швеції, подібні пранки підривають здатність Швеції до дипломатії у світі.[9]

В російських розіграшах намагаються довести жертву до стану замішання, нерозуміння, іноді сліз, істерики, психічного розладу "на публіку", та для соцмереж.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Словник молодіжного сленгу: що таке пранк. Beauty HUB (укр.). 8 жовтня 2021. Процитовано 10 квітня 2024.
  2. Астаф'єв, Денис (29 грудня 2020). Химерний пранк. Російський репер не виступатиме у запорізькому палаці спорту. Суспільне новини (укр) .
  3. “Львів – українське місто, це не обговорюється!” Дуда не повівся на провокацію російських пранкерів щодо України. novynarnia.com (укр.). 15 липня 2020. Процитовано 10 квітня 2024.
  4. Міністр оборони Полторак послав російських пранкерів “у відповідному напрямку”. ОНОВЛЕНО. novynarnia.com (укр.). 2 вересня 2018. Процитовано 10 квітня 2024.
  5. Російські пранкери поговорили з прем'єркою Італії Мелоні про війну в Україні. Слово і Діло (укр.). 10 квітня 2024. Процитовано 10 квітня 2024.
  6. Російські пранкери “розговорили” італійську премʼєрку Мелоні про війну в Україні. novynarnia.com (укр.). 2 листопада 2023. Процитовано 10 квітня 2024.
  7. “Бабьє лєто” попалило: ГУР МОУ зірвало провокацію російських пранкерів проти гендиректора Baykar Defence. novynarnia.com (укр.). 9 жовтня 2022. Процитовано 10 квітня 2024.
  8. Мережко прокоментував пранк росіян, які подзвонили спецдоповідачу ПАРЄ від його імені. Європейська правда (укр.). Процитовано 10 квітня 2024.
  9. Російські пранкери розіграли очільницю МЗС Швеції від імені дружини Навального (ВІДЕО). ms.detector.media (укр.). 8 серпня 2021. Процитовано 10 квітня 2024.