Рінгтеатр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рінгтеатр у 1881 році

Рінгтеатр (нім. Ringtheater) — колись популярний театр у Відні (Австрія). Був розташований у Першому міському районі, на Schottenring 7. Знищений пожежею 1881 року. Нині на його місці розташоване головне управління віденської поліції.

Будівництво[ред. | ред. код]

Рінгтеатр із малюнка

Рінгтеатр був побудований між 1872 та 1874 рр. Гайнріхом фон Ферстером відповідно до креслень Еміля Ріттера. Відкриття театру відбулося 17 січня 1874 року під керівництвом Альбіна Свободи.[1] Театр був відрекомендований як «Opéra Comique» (Опера комік) — на противагу «серйозності» Віденської державної опери, яку ще тоді називали «Придворною оперою» («Hofoper»). Однак у вересні 1878 року фокус був зміщений на театральні вистави, німецьку та італійську опери, а також вар'єте. Назву «Opéra Comique» було змінено на «Ringtheater».

Ringtheaterbrand[ред. | ред. код]

Руїни після пожежі у Рінгтеатрі, 8 грудня 1881 року.

Зважаючи на те, що місце, відведене під будівництво театру, було невеликим, а сам театр мав вміщувати до 1700 глядачів — архітектор був змушений розбудовувати будівлю у висоту, що, зрештою, мало катастрофічні наслідки. 8 грудня 1881 року виникла пожежа — невдовзі після вистави Les contes d'Hoffmann. «Ringtheaterbrand» («пожежа у Рінгтеатрі») цілковито знищила будівлю і стала причиною смерті щонайменше 384 людей, згідно з офіційними даними.[2] (Наступного року було прийнято новий закон стосовно оснащення театрів протипожежними засобами та проведення протипожежних заходів, до яких належать встановлення протипожежних завіс, дверей, що відчиняються назовні, а також підвищення вогнестійкості будівлі).

Після пожежі[ред. | ред. код]

На місці Рінгтеатру був побудований т. зв. «Sühnhaus» — на кошти з приватного імператорського фонду; це була особиста резиденція, приміщення якої здавалися в оренду знатним особам.[3] Ця споруда була сильно поруйнована у 1945 році і зрештою завалилася у 1951. Між 1969 та 1974 роками на цьому місці виросла адміністративна будівля, в якій розташовувалось головне управління поліції Відня та генерального інспекторату служби федеральної безпеки, а зараз — розквартировані поліцейські командос.

Пам'ять про пожежу увічнена меморіальною таблицею на поліцейській будівлі. Аттичного стилю статуї, які раніше стояли на пілястрах, зараз перебувають на території парку Pötzleinsdorfer Schlosspark.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (нім.)Neue Freie Presse, Morgenblatt (Nr. 4201/1876)
  2. (нім.)Zeitzeichen auf WDR 5 am 8. Dezember 2006
  3. (англ.)Ringtheater fire

Див. також[ред. | ред. код]

  • Роман, джерелом натхнення для написання якого послужила пожежа у Рінгтеатрі: My Heart Was Awake на сайті http://myheartwasawake.blogspot.com/

Координати: 48°12′54″ пн. ш. 16°21′47″ сх. д. / 48.215° пн. ш. 16.363° сх. д. / 48.215; 16.363