Савчук Михайло Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Михайло Савчук
Савчук Михайло Михайлович
 Майор
Загальна інформація
Народження 13 вересня 1989(1989-09-13)
м. Костянтинівка, Донецької області
Смерть 8 березня 2022(2022-03-08) (32 роки)
м. Маріуполь, Донецької області
Національність українець
Alma Mater Краматорська економічна академія, ДонНУ ім. В. Стуса
Псевдо "Сова"
Військова служба
Роки служби 2014-2022
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС МВС України
Рід військ Національна гвардія
Формування
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден Богдана Хмельницького III ступеня (Україна)

Савчук Михайло Михайлович — майор Національної гвардії України, учасник російсько-української війни. Командир бойової групи групи розвідки спеціального призначення ОЗСП "Азов". Загинув у ході російського вторгнення в Україну в 2022 році під час оборони м. Маріуполь.

Життєпис[ред. | ред. код]

Савчук Михайло Михайлович народився 13 вересня 1989р. в місті Костянтинівка, Донецької області. Його мати Савчук Олена Петрівна - інженер, батько Савчук Михайло Миколайович - юрист. Михайло ріс в сім'ї молодшим у любові та злагоді, мав старшу сестру - (Савчук) Бєлозьорова Олена Михайлівна. Навчання йому давалося легко, ще й добре грав у футбол. Його бабуся Голубіна Марія Іванівна і дідусь Голубін Петро Миколайович були учасниками Другої Світової війни, офіцери. Дідусь мав ордени "Червоної зірки" (2) і "Червоного прапора" та інші. Тому він зростав на спогадах про війну, героїзм. І знав , що таке Батьківщина, і як її треба любити, знав, що таке сім'я і як її треба захищати. Любив вчитися, закінчив добре школу і вступив до Краматорської економічної академії, добре її закінчив і пішов працювати до банку, а потім служити до війська коли відслужив рік , то пішов вчитися до Донецького національного університету імені Василя Стуса у Вінниці, отримав вищу юридичну освіту, пройшов відбірний конкурс до спецназу і пішов туди працювати. Дуже любив життя і свою родину і намагався жити на повну, крізь хотів встигнути. З початку війни в 2014 році - доброволець в батальйоні "Золоті ворота". З жовтня 2015 - у національній гвардії, ОЗСП "Азов" , бо вважав його найкращім. Був неодноразово нагороджений медалями, орденами, іменною зброєю. Восени 2021р. отримав позачергове звання майора і цим дуже пишався, бо дідусь і батько теж були майорами.

Сімейний стан[ред. | ред. код]

У 2017 році одружився. У 2019 р. народилася донечка, яку назвали Ярославою . Він любив свою родину, але понад усе свою маленьку донечку, якій присвячував весь свій вільний час.

Обставини загибелі[ред. | ред. код]

Його життя обірвалося 08.03.2022р. під час оборони м. Маріуполь. Він віддав його за вільну Україну, за рідну родину.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • відзнака «Козацький хрест».
  • орден «За мужність» III ступеня (2020) - за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку та високий професіоналізм.
  • орден Богдана Хмельницького III ступеня (2022, посмертно) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]