Саліха Ділашуб Султан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Саліха Ділашуб-султан
тур. Saliha Dilaşub Sultan
Валіде-султан
8 листопада 1687 — 4 грудня 1689
Монарх: Сулейман II
Попередник: Турхан-султан
Наступник: Еметуллах Гюльнуш-султан
 
Народження: прибл. 1627
ймовірно, Сербія, Османська імперія
Смерть: 4 грудня 1689(1689-12-04)
Поховання: Tomb of Suleiman the Magnificentd
Країна: Османська імперія
Рід: Османи
Шлюб: Ібрагім I
Діти: Сулейман II, Айше-султан

Саліха́ Ділашу́б-султа́н також Ашу́б-султа́н[1] або Ашубе́-султа́н[1] (приб. 1627 — 4 грудня 1689 рік) — наложниця османського султана Ібрагіма I (носила титул хасекі), мати султана Сулеймана II, валіде-султан.

Біографія[ред. | ред. код]

Даних про походження Саліхи немає. В кінці 1630-х років вона потрапила до султанського гарему, де пройшла відповідну підготовку.

Фаворитка й вдова султана[ред. | ред. код]

В 1640 султаном став Ібрагім I, який змінив на троні брата Мурада IV. Мати султана валіде Кесем-султан, заклопотана долею династії, стала підшукувати відразу декількох наложниць для сина; через три місяці після появи на світ шехзаде Мехмеда, сина Турхан-султан[2], Саліха народила свого єдиного сина - майбутнього Сулеймана II[3]. Достовірно невідомо, скільки всього дітей було у султана від Саліхи, однак крім Сулеймана її дитиною була Айше, яка народилася в 1646 році[4].

Психічний стан Ібрагіма стрімко погіршувалися і до 1648 року всі придворні угруповання, включаючи матір султана, прийшли до переконання про необхідність його якнайшвидшого повалення. 8 серпня 1648 султан був повалений і через кілька днів убитий. На чолі верхівки величезної країни виявився його шестирічний син від Турхан - Мехмед IV. Інші сини покійного султана виявилися замкнені в т.н. кафес, а його дружини і наложниці, серед яких опинилася і Саліха Ділашуб, були вислані в Старий палац.

Зі сходженням на престол Мехмеда IV його мати повинна була отримати титул валіде-султан і всі належні привілеї, проте в силу віку і недосвідченість вона була відсторонена від влади бабусею маленького султана Кесем-султан, яка до того моменту встигла побувати валіде-регентом двічі. «Простодушна, що мала нестримний характер» Саліха сподівалася на те, що конфлікт вирішиться на користь Кесем, яка за допомогою яничар планувала позбутися Мехмеда IV і посадити на трон сина Саліхи, здавалася Кесем поступливішою. Однак плани Кесем були передані Турхан Мелек-хатун, однією з служниць старшої валіде, яка виявилася подвійним агентом. У ніч на 2 вересня 1651 року Кесем-султан була задушена в своїх покоях прихильниками Турхан. Зі смертю свекрухи Саліха Ділашуб втратила надії на швидке сходження сина на престол. Правління Мехмеда IV тривало 39 років і весь цей час Саліха Ділашуб перебувала в Старому палаці.

Валіде-султан[ред. | ред. код]

У листопаді 1687 султан Мехмед IV був повалений і трон нарешті перейшов до сина Саліхи Ділашуб, яка отримала довгоочікуваний титул і відповідне положення. Коли Саліха стала валіде, вона вже перебувала в досить похилому віці; вона не втручалася в політику, вважаючи за краще займатися справами гарему і благодійністю. У надії на те, що її син зможе залишити після себе хоча б одного спадкоємця, Саліха підібрала йому кількох наложниць, проте Сулейман II помер бездітним.

Смерть[ред. | ред. код]

Саліха Ділашуб султан померла 5 листопада або 4 грудня 1689 року, за півтора року до смерті сина. Османський історик Мехмед Сюррея зазначає, що Саліха Ділашуб померла у віці 90 років, проте в такому випадку вона стала фавориткою султана вже у віці сорока років. Саліха Ділашуб-султан була похована в тюрбе султана Сулеймана I Кануні в мечеті Сулейманіє.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Radushev, Ivanova, Kovachev, 2003, с. 214.
  2. Thys-Şenocak, 2006, с. 25.
  3. Peirce, 1993, с. 107.
  4. Alderson, 1956, table XXXVII.

У культурі[ред. | ред. код]

  • У турецькому історичному фільмі «Махпейкер» (2010) роль Саліхи Ділашуб-султан виконала Гьокджан Гьокмен.
  • У турецькому серіалі "Величне століття: Кесем Султан" роль Саліхи виконала Едже Гюзель.
  • Саліха з'являється в романі українського журналістки Олександри Шутко «Хатідже Турхан».