Сан-Мартін (озеро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Озеро О'Хіґґінс / Сан-Мартін
Lago O'Higgins / San Martín
Назва на честь: Бернардо О'Гіґґінс і Хосе де Сан-Мартін
Сан-Мартін
Сан-Мартін
48°50′ пд. ш. 72°36′ зх. д. / 48.833° пд. ш. 72.600° зх. д. / -48.833; -72.600
Розташування
Країна  Аргентина і  Чилі
Регіон Санта-Крус
XI Регіон Айсен
Геологічні дані
Тип льодовикове озеро
Природоох. тер-я Bernardo O'Higgins National Parkd
Розміри
Площа поверхні 1 058 км²
Висота 250  м
Глибина макс. 836  м
Берегова лінія 525 км км
Вода
Басейн
Водний басейн Pascua Basind
Вливаються Річка Маєр
Витікають Річка Паскуа
Площа басейну 14 020 км²
Країни басейну Аргентина, Чилі
Інше
Geonames 3836962
Сан-Мартін (озеро). Карта розташування: Аргентина
Сан-Мартін (озеро)
Сан-Мартін (озеро) (Аргентина)
Мапа

CMNS: Сан-Мартін у Вікісховищі

Озеро О'Хіґґінс (ісп. Lago O'Higgins, в Чилі) або Сан-Марті́н (ісп. Lago San Martín, в Аргентині) — озеро в Патагонії, розташоване на межі регіону Айсе́н і провінції Санта-Крус.

Площа озера 1 058 км², висота поверхні — 250 м над рівнем моря, довжина берегової лінії — 525 км. Це найглибше озеро Америки, з максимальною глибиною 836 м біля льодовика О'Хіґґінс[1], що характеризується мутною світло-блакитною водою, через кам'яний пил, розчинений в ній. Головна притока — річка Маєр та невеликі струмки, єдиний витік — річка Паскуа, що стікає у Тихий океан з витратою води близько 510 м³/с.

Озеро розташоване на межі Південно-патагонського льодового щита, що тягнеться на 330 км до озер В'єдма і Архентіно. Льодовик О'Хіґґінс стікає на схід у озеро, так само як і льодовик Чіко.

Іммігранти не селилися у сухому та вітряному районі озера до 1910, коли сюди почали прибувати переселенці з Великої Британії, Скандинавії та Швейцарії, що почали розводити тут овець.

Туристичні маршрути району зазвичай включають містечко Ель-Чалтен в Аргентині та Вілла О'Хіґґінс в Чилі, та залізницю на чилійському боці озера.

Озеро має дуже нерівну форму та складається з восьми окремих рукавів, через що назва Сан-Мартін зазвичай використовується лише для аргентинських рукавів, а О'Хіґґінс — для чилійських. Обидві назви походять від імен борців за незалежність, аргентинця Хосе де Сан-Мартіна і чилійця Бернардо О'Гіґґінса, які разом воювали за незалежність Чилі та відомі як «визволителі Америки», разом з іншими відомими особами. Аргентинські рукави мають загальну площу 521 км², їх назви Cancha Rayada, Chacabuco, Maipú і De la Lancha, за назвами битв, виграних Сан-Мартіном.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mass balance investigations at Glaciar Chico, Southern Patagonia Icefield Chile (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 26 червня 2013. Процитовано 16 жовтня 2006.

Посилання[ред. | ред. код]