Саурська революція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Квітнева революція
дарі انقلاب ثور

Вулиці Кабула наступного дня після подій. 28 квітня 1978 року
Дата: 27 квітня 1978 року
Місце: Кабул, Афганістан
Привід: Арешт лідерів НДПА — Таракі, Кармаля й Аміна
Результат: Перемога комуністичних сил та збройна зміна уряду. Проголошення Демократичної Республіки Афганістан (ДРА)
Політичні зміни: Усунення режиму Дауда, встановлення комуністичної влади
Сторони
НДПА та її прибічники,
повсталі частини афганської армії
Прибічники Мухаммеда Дауда

Саурська революція (дарі انقلاب ثور‎, також Квітнева революція, Квітневий переворот) — події в Афганістані 27 квітня 1978 року, результатом яких стало встановлення у країні марксистського прорадянського маріонеткового уряду. Річницю Саурської революції нині в Афганістані святкувати не прийнято[1], замість цього відзначається День перемоги афганського народу у джихаді (річниця усунення Наджибулли у 1992 році)[2].

Перебіг подій[ред. | ред. код]

17 квітня 1978 року було вбито відомого комуністичного діяча, члена фракції Парчам Мір Акбара Хайбара, колишнього редактора парчамістської газети. 19 квітня його похорон вилився у демонстрацію проти режиму президента Мухаммеда Дауда, оскільки ширились чутки про причетність до убивства «таємної поліції» Дауда, та призвели до сутички демонстрантів з поліцією.

Дауд наказав заарештувати лідерів НДПА. У ніч на 26 квітня Нур Мухаммед Таракі й Бабрак Кармаль були заарештовані. За чотири години було ув'язнено й Аміна, який уже перебував під домашнім арештом. Однак Амін за допомогою свого сина передав відданим НДПА військовим частинам заготовлений ще у березні наказ про початок збройного повстання. Після цього прибічники НДПА у середовищі збройних сил провели акцію зі зміни уряду[3].

27 квітня 1978 року, близько 10 ранку на вулицях Кабула з'явились танки, які оточили президентський палац (АРГ)[4].

Підсумки[ред. | ред. код]

Формально в Афганістані було встановлено як державний устрій соціалізм, однак спроби нового керівництва, ігноруючи місцеву специфіку, форсованими способами реалізувати стратегію, скопійовану з СРСР, потягнули за собою виникнення опозиції урядові, для боротьби з якою було у подальшому введено контингент радянських військ.

За оцінкою міністра культури та інформації Афганістану Саїда Махдума Рахіна (2010), переворот 1978 року на кілька десятиліть зупинив процес розвитку демократії в країні.[5]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рівно 30 років тому в Афганістані відбулась Квітнева революція[недоступне посилання з травня 2019]
  2. 30 років тому в Афганістані відбулась Квітнева революція
  3. Радянський ревізіонізм та Квітнева (1978) революція в Афганістані. Архів оригіналу за 23 грудня 2008. Процитовано 16 квітня 2012.
  4. «Саурська революція»
  5. Рахін: Квітневий переворот зупинив процес демократизації Афганістану