Серенай Сарикая

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серенай Сарикая
тур. Serenay Sarıkaya
Ім'я при народженні тур. Serenay Sarıkaya
Народилася 1 липня 1992(1992-07-01) (31 рік)
Анкара, Туреччина Туреччина
Громадянство  Туреччина
Діяльність акторка
Роки діяльності 2006-
IMDb nm3020763

Серенай Сарикая (нар. 1 липня 1992, Анкара[1], Туреччина) — турецька акторка та модель. Вона почала свою кінематографічну кар'єру у фільмі «Plajda» у 2008 році та згодом знялася у кількох популярних фільмах.

Сарикая зайняла друге місце у конкурсі Міс Туреччина[en] у 2010 році, завдяки чому стала популярною моделлю. Окрім акторської кар'єри, Сарикая брала участь у багатьох рекламних фільмах та є обличчям багатьох брендів. У 2014 році вона була обрана Жінкою року за версією GQ Туреччина.

Ранні роки та сім'я[ред. | ред. код]

Серенай Сарикая народилася 1 липня 1992 року в Анкарі у родині Умрана Сейхана та Мустафи Сарикая. Вона проживала зі своєю родиною в Анталії до 7 років, до того як її батьки розлучилися. Після повторного одруження батька вона переїхала з матір'ю до Стамбула.[2] [3]Пізніше актриса описала свій досвід дорослішання без батька в інтерв’ю: «Для маленької дівчинки батько є особливим фактором її еволюції. Рости без батька — це великий досвід».[3] У той час, коли мати Серенай хотіла визначитися щодо свого життя в Анталії чи Стамбулі, Сарікая сказала своїй матері, що хоче стати актрисою, і змусила її переїхати до Стамбула.[3] Сарікая почав навчатися в Анталійській середній школі Сайме Саліха Конча,[4] але пізніше вона переїхала до Стамбула. Закінчила театральне відділення Школи образотворчого мистецтва. Хоча вона хотіла продовжити навчання закордоном, проте мрія залишилася нереалізованою. У дитинстві Сарикая хотіла стати моделлю.[5] Вона була захопленим гравцем у волейбол , а також часто брала участь у баскетболі. Вона також захоплюється тенісом і латинськими танцями. [6]У віці 15 років Сарикая брала участь у Європейському юніорському конкурсі краси, що проходив у Чехії, і отримала спеціальний приз журі.[3]

Кар'єра[ред. | ред. код]

2006–12: Початок кар'єри[ред. | ред. код]

У 2006 році, після отримання спеціального призу журі на Європейському молодіжному конкурсі краси, що проходив у Чехії, вона взяла участь у фільмі Şaşkın[7] режисера Шахіна Алпаслана та зіграла роль Ітири. У 2008 році вона знялася в рекламному фільмі для Turkcell , а потім знялася у своєму другому фільмі Plajda, який продюсував Сінан Четін[en] і режисер Мурат Шекер. У цьому фільмі вона зіграла роль Аслі.

Потім Четін підготував її до її першої головної ролі в телесеріалі під назвою Peri Masalı режисера Джелала Чімена.[8] Вона зобразила фею-хрещену Талю. У тому ж році вона знялася в телесеріалі Limon Ağacı разом з Кааном Урганджіоглу[9]. Його знову спродюсував Сінан Четін[en], а режисером став Деніз Ергюн. Після десятого епізоду персонаж Сарикая Пері був видалений із сюжетної лінії.

У 2008 році Сарікая почала брати участь у телесеріалі Adanalı , створеному Тайфуном Гюнейером і режисером Аднаном Гюлером. Вона зіграла роль греко-турецької дочки Октая Кайнарджи на ім'я Софія та отримала визнання критиків за змішаний греко-аданський акцент. Вона брала участь у національному конкурсі краси «Міс Туреччина» 1 квітня 2010 року, представляючи національну столицю Анкару. Вона посіла першу віце-чемпіонку після остаточної переможниці Гізем Меміч , яка представляє Газіантеп, і отримала право представляти Туреччину на конкурсі «Міс Всесвіт». Однак вона відмовилася від цього шансу, оскільки хотіла продовжити свою акторську кар'єру, і замість неї зайняла Гізем Меміч[10].

Сарікая залишила акторський склад «Аданалі» у другому сезоні і замість цього почав зніматися в іншому телесеріалі під назвою «Lale Devri». Вона зіграла образ Єшіма Ташкірана. Серед її партнерів були Толгахан Сайишман і Хатідже Аслан[11]. Вона виконала пісню в епізоді цього серіалу, яка привернула увагу глядачів і отримала пропозиції щодо створення альбому. Саренай сказала, що вона відкрила свій талант у музиці за допомогою свого друга і пройшла навчання, щоб покращити свій звук. В одному з інтерв'ю їй запропонували записати альбом, на що вона відповіла: "Пропозиції правильні. Гонорари непогані. Але я не буду співати. Моя робота - акторська"[12]. Вона знялася в короткометражному фільмі 2011 року під назвою «Hoşçakal»[13]. У 2012 році, після закінчення другого сезону «Lale Devri», вона вирішила покинути серіал і через свій контракт покинула серіал на початку третього сезону[14][15].

2013–донині: Перші великі ролі[ред. | ред. код]

У травні 2013 року Сарікая почала зніматися для Behzat Ç.Ankara Yanıyor, кінофільм, адаптований за телесеріалом Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi. Вона зіграла Мелісу[16]. У тому ж році Сарікая разом з Чагатаєм Улусоєм знімалася в серіалі Medcezir, який заснований на оригінальному американському серіалі The OC. Сценарій написала Ече Йоренч, а режисером серіалу став Алі Білгін. Персонаж Сарікая Міра Бейліс була адаптацією одного з персонажів оригінального серіалу, Марісси Купер[17]. У 2014 році вона знялася в рекламному фільмі Elidorразом зі своїм колегою по Медцезіру Хазаром Ергючлю[18]. У березні того ж року вона знялася в ще одному рекламному фільмі для бренду Thor, знятому ісландцем. Пізніше вона стала обличчям Mavi Jeans після підписання дворічного контракту[19]. Для реклами весняно-літньої колекції цього бренду Сарікая знімала рекламу разом із відомим бразильським моделлю Франциско Лаховскі. У вересні того ж року вона знову знялася в рекламному фільмі того ж бренду. Екшен, задіяний у рекламному фільмі, був знятий за три дні[20]. Серенай знялася в ще одній рекламі в 2016 році для Mavi з Барбарою Палвін. Для реклами весняно-літньої колекції Mavi Jeans 2015 Сарікая постала перед камерою з Керемом Бюрсіном. Спільний кампейн Сарикая і Бюрсіна в рекламі отримав схвальний відгук глядачів[21].

У 2017–18 роках Сарикая зіграв персонажа Дуру в серіалі «Fi», який заснований на серії романів Азри Коен[22]. Fi був одним із перших великих телевізійних випусків у Туреччині, який puhutv транслював онлайн. У радіопрограмі, до якої вона приєдналася, Азра Коен оголосила, що вирішила зупинити серіал, який мав складатися з чотирьох сезонів у другому сезоні, оскільки вона вважала, що шоу розповідає іншу історію, зображену в книзі. З 2017 по 2018 рік Сарікая була амбасадором бренду Head and Shoulders, знімаючи різні кампанії та просвітницькі проекти з брендом.

У 2019 році вона дебютувала в театрі в ролі Аліси в мюзиклі «Alice Müzikali», адаптації «Аліса у Дивокраї» Льюїса Керролла[23]. Шоу вперше вийшло на сцену в лютому 2019 року та повернулося на другий сезон у вересні 2019 року. Після перерви через пандемію Аліса знову повернулася на сцену 7 лютого 2022 року з Серенай Сарікая в ролі головної героїні Аліси. Серенай було обрано для зйомок біографічного фільму під назвою «Берген», де детально розповідається про життя співачки Белгін Сарілмізер. Однак через труднощі зі зйомками через коронавірус та інші фактори їй довелося залишити роль Берген. У 2021 році Серенай став першим в історії турецьким бренд-амбасадором бренду Bulgari.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Кіно[ред. | ред. код]

Рік Оригінальна назва Назва українською Роль Примітки
2006 Şaşkın Розгублений Itır Другорядна роль
2008 Plajda На пляжі Aslı
2010 Ejderhanı Nasıl Eğitirsin Як приборкати дракона Astrid Голос за кадром
2011 Hoşçakal Прощавай Sarah Головна роль/Короткометражний фільм
2013 Behzat Ç. Ankara Yanıyor Бехзат Ч. Анкара палає Melisa Головна роль
2016 İkimizin Yerine Замість нас двох Çiçek

Телесеріали[ред. | ред. код]

Рік Оригінальна назва Назва українською Роль Примітки
2008 Peri Masalı Казка Talya Головна роль
Limon Ağacı Лимонне дерево Peri
2008-2010 Adanalı З Адани Sofia Dikkaya
2010-2013 Lale Devri Період тюльпанів Yeşim Taşkıran
2013 Yer Gök Aşk Кохання землі і неба Yeşim
2013-2015 Medcezir Прилив Mira Beylice
2023- Aile Сім'я Devin Aydın

Вебсеріали[ред. | ред. код]

Рік Оригінальна назва Назва українською Роль Примітки
2017-2018 Fi Фі, Чі, Пі Duru Durulay Головна роль
2023 Alice Müzikali Мюзикл про Алісу Alice
2023- Şahmaran Шахмаран Şahsu

Реклама[ред. | ред. код]

Рік Компанія/продукт
2014 Elidor
2014-2016 Mavi
2017-2020 Head&Shoulders
2018 Mavi
2020 Mavi
2021 Bulgari
2021- Akbank
2021- Mavi

Нагороди[ред. | ред. код]

Рік Нагорода Категорія Робота Результат
2010 Міс Туреччина 2 місце Перемога
2013 Elle Style Ödülleri Найстильніша зачіска Medcezir Перемога
2014 Karadeniz Teknik Üniversitesi Ödülleri Найкраща жіноча роль Перемога
13. Magazinci.com Ödülleri Найкраща жіноча роль Перемога
İstanbul Teknik Üniversitesi Ödülleri Найкраща жіноча роль в серіалі Перемога
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Ödülleri Найкраща жіноча роль Перемога
3. Kristal Fare Medya Ödülleri Найкраща жіноча роль в серіалі Перемога
41. Magnum Altın Kelebek Ödülleri Найкраща жіноча роль Перемога
5. Ayaklı Gazete TV Yıldızları Ödülleri Найкраща жіноча драматична роль в серіалі Перемога
GQ Türkiye Men Of The Year Ödülleri Жінка року Перемога
5. İMK Sosyal Medya Ödülleri Найкраща жіноча роль Перемога
2015 13. YTÜ Yılın Yıldızları Ödülleri Найулюбленіша актриса серіалів Перемога
5. Engelsiz Yaşam Vakfı Ödülleri Найкраща жіноча телевізійна акторка року Перемога
1. Türkiye Gençlik Ödülleri Найкраща жіноча роль Перемога
Arel Üniversitesi 4. Medya ve Sanat Ödülleri Найулюбленіша актриса серіалів Перемога
Ege Üniversitesi 4. Medya Ödülleri Найкраща жіноча роль Перемога
Kayahan Medya ve Sanat Ödülleri Найкраща жіноча роль року Перемога
MGD 21. Altın Objektif Ödülleri Найкраща жіноча драматична роль в серіалі Перемога
6. Quality of Magazine Dergisi Ödülleri Найкраща жіноча роль у фільмі Перемога
42. Pantene Altın Kelebek Ödülleri Найкраща жіноча роль Перемога
2016 2. Elele Avon Kadın Ödülleri Гравець року Номінація
6. Elle Style Ödülleri Найкраща акторка року за версією Elle Style Номінація
10. GSÜEN Ödülleri Найкраща жіноча роль у телесеріалі/фільмі Номінація
7. İMK Sosyal Medya Ödülleri Найкраща жіноча роль Номінація
2017 24. İTÜ EMÖS Başarı Ödülleri Найуспішніша кіноакторка року İkimizin Yerine Перемога
12. İTÜ Makinistanbul Medya, Sanat ve Spor Ödülleri Найкраща жіноча кіноактриса року Перемога
1. Türkiye Çocuk Ödülleri Найкраща жіноча роль у серіалі Medcezir Номінація
3. Türkiye Gençlik Ödülleri Найкраща жіноча роль у серіалі Номінація
Найкраща жіноча роль у кіно İkimizin Yerine Номінація
4. Mersin Altın Palmiye Ödülleri Найкраща жіноча роль року в кіно Перемога
7. Engelsiz Yaşam Vakfı Ödülleri Найкраща актриса року Fi Перемога
6. Fashion Tv Moda Ödülleri Найуспішніша актриса року Перемога
6. Ayaklı Gazete Ödülleri Найкраща жіноча роль Перемога
44. Pantene Altın Kelebek Ödülleri Найкраща жіноча роль Номінація
6. Bilkent Tv Ödülleri Найкраща жіноча роль у серіалі Номінація
2018 16. YTÜ Yılın Yıldızları Ödülleri Найулюбленіша акторка серіалів Перемога
12. GSÜ EN Ödülleri Найкраща жіноча роль у телесеріалі/кіно Перемога
Marketing Türkiye Yıln Cool Markaları Найкрутіше жіноче обличчя бренду Перемога
30. Kristal Elma Ödülleri Serenay Sarıkaya ft. Jabbar Перемога
2019 MEF Okulları Нагорода для лідерів змін Перемога
2020 18. YTÜ Yılın Yıldzları Ödülleri Найулюбленіша театральна актриса року Alice Müzikali Перемога
8. Ayaklı Gazete TV Yıldızları Ödülleri Найулюбленіша театральна актриса року Перемога
İstanbul Üniversitesi 6. Altın 61 Ödülleri Найулюбленіша театральна актриса року Перемога
4. Social Media Awards Найкраща Instagram-акторка року Перемога
2021 Mavi Elma Ödülleri Рекламна колаборація року Mavi Перемога
2022 Yılın Mimar Sinanları Мімар Сінан - найкраща жінка року Alice Müzikali Перемога
8. Elle Stil Ödülleri Бренд-колаборація року Bulgari Перемога
2023 49. Премія «Золотий метелик»[24][25] Найкраща акторка Сім'я Номінація
Найкраща пара серіалу Перемога

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 26 квітня 2021. Процитовано 26 квітня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. SERENAY SARIKAYA (SİBEL ARNA 2014) / 2 - Magazin Foto Galeri. web.archive.org. 29 квітня 2014. Архів оригіналу за 29 квітня 2014. Процитовано 20 січня 2023.
  3. а б в г Serenay Sarıkaya: Aşk inandığım bir şey değil. web.archive.org. 1 травня 2015. Архів оригіналу за 1 травня 2015. Процитовано 20 січня 2023.
  4. Arman, Ayşe (3 лютого 2019). Serenay’ın ‘Alice’ hali. Ayşe ARMAN Kişisel Web Sitesi (тур.). Процитовано 20 січня 2023.
  5. Serenay Sarıkaya 25 soruda kendini özetledi - En son haber. web.archive.org. 30 вересня 2014. Архів оригіналу за 30 вересня 2014. Процитовано 20 січня 2023.
  6. GQ | Popüler | Yılın Kadını: Serenay Sarıkaya. web.archive.org. 1 травня 2015. Архів оригіналу за 1 травня 2015. Процитовано 20 січня 2023.
  7. Şaşkın | SinemaTürk. www.sinematurk.com. Процитовано 20 січня 2023.
  8. Peri Masalı | SinemaTürk. www.sinematurk.com. Процитовано 20 січня 2023.
  9. Limon Ağacı | SinemaTürk. www.sinematurk.com. Процитовано 20 січня 2023.
  10. Serenay yerine Las Vegas’a Gizem gitti. www.hurriyet.com.tr (тур.). Процитовано 20 січня 2023.
  11. Lale Devri, Avsar Film, 14 вересня 2010, процитовано 20 січня 2023
  12. Kendi de güzel sesi de. Posta (тур.). Процитовано 20 січня 2023.
  13. Hoşçakal (2011) - So Long (тур.), процитовано 20 січня 2023
  14. Serenay Ocak'ta geliyor. Posta (тур.). Процитовано 20 січня 2023.
  15. SERENAY SARIKAYA DİZİDEN NEDEN AYRILIYOR? - Gecce.com. web.archive.org. 13 січня 2013. Архів оригіналу за 13 січня 2013. Процитовано 20 січня 2023.
  16. Berke Üzrek Behzat Ç. Ankara Yanıyor filminde neden yok? | Tv Aktuel - Dizi TV Haberleri. www.tvaktuel.com. Процитовано 20 січня 2023.
  17. Çağatay Ulusoy ve Serenay Sarıkaya'nın Yeni Dizisi 'Medcezir' Tanıtım Fragmanı | Barış Falay, Can Gürzap, Çağatay Ulusoy, Ece Yörenç, Melek Gençoğlu. web.archive.org. 16 квітня 2015. Архів оригіналу за 16 квітня 2015. Процитовано 20 січня 2023.
  18. Serenay Sarıkaya ve Hazar Ergüçlü Elidor`un yüzü oldu - Trendus.com. www.trendus.com. Процитовано 20 січня 2023.
  19. Mavi'nin yeni reklam yüzü Serenay Sarıkaya oldu. T24 (Turkish) . Процитовано 20 січня 2023.
  20. Serenay Sarıkaya'nın Yeni Reklam Filmi Yayınlandı. web.archive.org. 19 вересня 2014. Архів оригіналу за 19 вересня 2014. Процитовано 20 січня 2023.
  21. Kerem Bursin ve Serenay Sarıkaya`lı Mavi reklamı - Trendus.com. www.trendus.com. Процитовано 20 січня 2023.
  22. Fi oyuncuları dizinin bilinmeyenlerini anlattı. www.ntv.com.tr (тур.). Процитовано 20 січня 2023.
  23. 'Alice Müzikali' yeni sezonuna başladı. www.aa.com.tr. Процитовано 20 січня 2023.
  24. 49. Pantene Altın Kelebek Ödülleri için geri sayım başladı... Siz de oy verin. www.hurriyet.com.tr (тур.). 6 жовтня 2023. Процитовано 5 грудня 2023.
  25. 49. Pantene Altın Kelebek Ödülü Kazananlar: Altın Kelebek kimin, kimlerin oldu?. Milliyet (тур.). 4 грудня 2023. Процитовано 5 грудня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]