Слоупок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Слоупок
Маса 36 кг
Колір рожевий
Персонаж твору Покемон
Перша поява first generation of Pokémond
З вигаданого світу всесвіт покемонівd
Висота 120 см
Медіафраншиза Покемон
Pokémon index 079[1]
CMNS: Слоупок у Вікісховищі

Слоупок (яп. ヤドン, трансліт. Ядон, англ. Slowpoke) — покемон, істота з серії відеоігор, манги і аніме «Покемон», що належить компаніям Nintendo і Game Freak. Створений Кеном Сугіморі, вперше він з'явився в грі Pokémon Red і Blue і її сиквелах, а потім і в різноманітних мерчендайзерах, спіноффах, анімаційній та друкованій адаптації франшизи.

Термін слоупок вживається також в інтернет-фольклорі та позначає «загальмовану», повільну людину. В англійській мові слово slowpoke відоме з середини XIX століття, а перше його вживання датовано приблизно 1848 роком. Воно утворено від слів slow (укр. повільний) і poke (укр. дратівливо дурна людина)[2].

Концепція та характеристики[ред. | ред. код]

Концепція Слоупока була створена командою дизайнерів персонажів з Game Freak і пізніше доопрацьована Кеном Сугіморі для гри Pocket Monsters Red та Green, яка була локалізована за межами Японії під назвою Pokémon Red і Blue[3][4]. В оригіналі покемона назвали Ядоном, так як японці вважають, що «розумне і описове» ім'я буде добре виглядати при локалізації гри в інших країнах і сподобається американським дітям[5], однак локалізатори від цього імені відмовились. В англомовній бета-версії гри покемон проходив під ім'ям Слоумо[6]. Зрештою для імені покемона було обрано англійське розмовне слово slowpoke, яке до цього використовувалося для позначення млявої або ледачої людини[7]. Згодом його значення було повністю переглянуте, і «слоупоками» почали називати дурних або нерозторопних людей, маючи на увазі саме покемона[8].

Слоупок виглядає як велика рожева істота, що нагадує саламандру і бегемота одночасно. На кожній з чотирьох ніг Слоупока знаходиться по кігтю. У Слоупока довгий, звужуючий хвіст з білим кінчиком, маленькі скручені вуха і світла морда. Якщо Слоупоку відрізати хвіст, то через деякий час замість загубленого виростає новий. Хвости Слоупоків вважаються делікатесом і високо цінуються.

Слоупок, по натурі є млявим покемоном, довго думає і повільно діє[9], а також має два різних еволюційних шляхи. Слоупок, як передбачає його ім'я, вважається дуже дурним покемоном, а тому вимагає від свого тренера багато терпіння[10]. Слоупоки вміють ловити рибу, занурюючи у воду свої хвости, проте вони часто відволікаються від свого заняття протягом дня, однак не помічають болю, якщо хтось укусить їх за хвіст[11]. Кінчик хвоста Слоупока виділяє особливу сиропоподібну рідину, яка приваблює рибу[12].

В аніме для того, щоб Слоупок еволюціонував, необхідний покемон-молюск Шелдер. Якщо Шелдер вкусить Слоупока в процесі риболовлі за хвіст, то вони обидва еволюціонують в одного покемона, званого Слоубро[13]. Є дещо інший спосіб еволюції, коли Шелдер кусає Слоупока за голову, на якій в той момент знаходиться предмет, званий Каменем Короля (в іграх Шелдер не потрібен, достатньо просто обміняти між гравцями Слоупока, що тримає Камінь Короля). Тоді Слоупок перетвориться в Слоукінга — великого покемона, наділеного величезним інтелектом і неймовірною інтуїцією[14].

Поява[ред. | ред. код]

У відеоіграх[ред. | ред. код]

Вперше Слоупок з'явився в іграх Pokémon Red і Blue, а пізніше і в її римейкахPokémon Yellow, FireRed і LeafGreen. Коли Слоупок набирає в боях достатню кількість очок досвіду, то еволюціонує в Слоубро[13]. Пізніше в Pokémon Gold і Silver був представлений покемон Слоукінг, у якого Слоупок еволюціонує, якщо перенести його разом з Каменем Короля з одного картриджа на інший[14]. Крім головної серії ігор, Слоупок з'являвся в іграх Pokémon Snap, Pokémon Pinball, Pokémon Channel, Pokémon Trozei!, PokéPark Wii: Pikachu's Adventure, серіях Pokémon Mystery Dungeon, Pokémon Ranger і Pokémon Rumble.

В аніме[ред. | ред. код]

В аніме Слоупок вперше з'явився в першому сезоні в епізоді під назвою «Острів гігантських покемонів». Пізніше Слоупоку дісталася головна роль в епізоді «Розгадка таємниць еволюції», коли Еш Кетчум, головний герой серіалу, і професор Вествуд вивчали причини еволюції Слоупока в Слоубро. В епізоді Enlighten Up! представники однієї секти, чия релігія була зовні схожа на буддизм, бачили в порожній голові Слоупока символ освіченості, і тому поклонялися йому.

В манзі[ред. | ред. код]

В манзі про покемонів Слоупоку відводилися тільки нечисленні епізодичні ролі.

В манзі The Electric Tale of Pikachu Еш зловив одного Слоупока у главі Ash vs. Gary. Пізніше він обмінює його у Гаррі на фото його сестри, Мей Оук.

В манзі Pokemon Adventures один з Слоупоків, що належить Команді R, з'являвся у главі The Coming of Slowpoke (Eventually); один Слоупок дістався Єллоу — протагоністу манги — на час чемпіонату з серфінгу, що проводилося в Вермілліон-Сіті; у розділі Teddiursa's Picnic фігурували кілька Слоупоков зі зрізаними хвостами. Це було зроблено Командою R для того, щоб придушити активність Слоупоков в місті Азалея-Таун.

В манзі Pokémon Pocket Monsters один Слоупок діяв разом з головним героєм — Каї Мідорикавою — під час змагання з приготування каррі в розділі Curry Showdown! Which is the Most Delicious?. У 78 розділі Джованні — антагоніст манги — викрав кілька Слоупоків, бажаючи заробити на продажу їх хвостів. Однак їх власник зміг повернути покемонів.

Реакція[ред. | ред. код]

Слоупок став відомий завдяки своїй низькій в прямому сенсі слова швидкості, та отримав позитивні відгуки за здатність поєднувати низьку швидкість дій і універсальність. Кріс Скулліон з журналу Official Nintendo Magazine сказав, що «Слоупок не збирається вигравати жодних перегонів»[15]. IGN писав, що поєднання «супервисокого HP» у Слоупока та його еволюції, в Слоубро, з «чудовим захистом Слоубро» робить їх одними з найбільш недооцінених покемонів в грі[6][16]. Крім того, IGN згадав, що на початку Gold і Silver Слоупок був хорошим джерелом ігрового досвіду. Йому ж належать слова: «бідний Слоупок часто перебував у тіні аналогічного за характеристиками Стармі, однак тренерам буде корисно знати, що деякі унікальні здібності цього покемона роблять його незамінним в команді»[17]. Цей журналіст сказав також: «хоча це відбувається нечасто, проте варто пополювати», щоб еволюціонувати Слоупока в Слоубро або навіть в Слоукінга[18]. Бретт Елстон з GamesRadar писав, що «хоча Слоупок відомий своєю тупістю і моторошною повільністю, за нього все одно було цікаво грати, тренувати його, і всяке таке. Навряд чи ви коли-небудь зустрінете більш корисного покемона»[19].

Слоупок як інтернет-мем[ред. | ред. код]

На Форчані Слоупоком також називають дурну, повільну людину або навіть групу людей. З часом інтернет-мем вийшов за межі Форчану і став популярний за його межами[20].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ポケットモンスター オメガルビー・アルファサファイアThe Pokémon Company, Nintendo, 2014.
  2. Slowpoke - Definition and More from the Free Merriam-Webster Dictionaty. Merriam-Webster. Процитовано 28 ноября 2013 года.
  3. Staff. 2. 一新されたポケモンの世界. Nintendo.com (Japanese) . Nintendo. с. 2. Архів оригіналу за 22 вересня 2012. Процитовано 10 вересня 2010.
  4. Stuart Bishop (30 мая 2003 года). Game Freak on Pokémon!. CVG. Архів оригіналу за 8 лютого 2008. Процитовано 7 февраля 2008 года.
  5. Chua-Euan, Howard (22 ноября 1999 года). PokéMania. TIME. Архів оригіналу за лютий 20, 2001. Процитовано 15 вересня 2008.
  6. а б Pokemon Blue Guide & Walkthrough – Game Boy – IGN. Guides.ign.com. 30 сентября 1998 года. Архів оригіналу за 22 вересня 2012. Процитовано 11 листопада 2011.
  7. Slowpoke в словаре Merriam-Webster (English) . Архів оригіналу за 22 вересня 2012. Процитовано 1 червня 2012.
  8. Michael Quiner and Rich Hinz (2001), Proceedings of the 29th annual ACM SIGUCCS conference on User services – The Pokémon of user support: "gotta catch 'em all!", ACM, с. 150—152
  9. Linneman, Jonathan (Октябрь 2002 года), Slow and dopey wins the race The history of Pokémon's Slowpoke family, Scrye, с. 73
  10. Информация из игрового Покедекса Pokémon Red и Blue: Incredibly slow and dopey.
  11. Информация из игрового Покедекса Pokémon Ruby и Sapphire: Slowpoke uses its tail to catch prey by dipping it in water at the side of a river.
  12. Информация из игрового Покедекса Pokémon Silver: A sweet sap leaks from its tail’s tip.
  13. а б Информация из игрового Покедекса Pokémon FireRed: When a Slowpoke went hunting in the sea, its tail was bitten by a Shellder.
  14. а б Информация из игрового Покедекса Pokémon Gold: It has incredible intellect and intuition.
  15. Nintendo Feature: Pokémon HeartGold/SoulSilver: 10 reasons why fans will love it!. Official Nintendo Magazine. 23 февраля 2010 года. Архів оригіналу за 22 вересня 2012. Процитовано 11 листопада 2011.
  16. Pokemon Blue Guide & Walkthrough – Game Boy – IGN. Guides.ign.com. 30 сентября 1998 года. Архів оригіналу за 22 вересня 2012. Процитовано 11 листопада 2011.
  17. Pokemon Crystal Version Pokemon of the Day: Slowpoke (#79) – IGN FAQs. Faqs.ign.com. Архів оригіналу за 22 вересня 2012. Процитовано 11 листопада 2011.
  18. Pokemon Gold and Silver Strategy Guide – IGNguides. Guidesarchive.ign.com. Архів оригіналу за 12 серпня 2012. Процитовано 11 ноября 2011 года.
  19. The complete Pokemon RBY pokedex, part 8, Pokemon Black / White Wii Features. GamesRadar. 24 августа 2007 года. Архів оригіналу за 22 вересня 2012. Процитовано 11 листопада 2011.
  20. Slowpoke. Know Your Meme. Архів оригіналу за 22 вересня 2012. Процитовано 19 травня 2012.