Сминтина Валентин Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сминтина Валентин Андрійович
Народився 8 вересня 1948(1948-09-08) (75 років)
Вишневе
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Діяльність фізик
Alma mater Одеський державний університет
Галузь фізика, сенсорна електроніка
Заклад Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Посада ректор Одеського національного університету імені І. І. Мечникова (з 31 липня 1995 до 5 серпня 2010)
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор фізико-математичних наук
Діти Сминтина Олена Валентинівна
Нагороди Заслужений діяч науки і техніки України Державна премія України в галузі науки і техніки

Валентин Андрійович Сминтина (нар. 8 вересня 1948, село Вишневе, нині Білгород-Дністровського району Одеської області) — український науковець в галузі фізики і техніки напівпровідників, сенсорної електроніки та технології, організатор освіти. Доктор фізико-математичних наук, професор. Ректор Одеського національного університету імені І. І. Мечникова (1995-2010). Академік АН ВШ України з 1997 року. Заслужений діяч науки і техніки України (2000); Державна премія України в галузі науки і техніки (2007); Орден «За заслуги» III ступеня (2004); Золота медаль «10 років незалежності» I ступеню (2001); Почесна грамота Верховної Ради України (2008); Почесна Грамота Кабінету Міністрів України (2007); Грамота Верховної Ради України (2006); Відзнака НАН України «За підготовку наукової зміни» (2007); Відзнака «За наукові досягнення» (2008); Відзнаки МОН України «За наукові досягнення» (2006, 2007) Відмінник освіти України (2000), «10 років незалежності», Золота медаль товариства сприяння промисловості (2002 р., Франція), орден «Золотого Хреста Святих Петра і Павла» (2003, Ватикан), та ін.[1][2][3]

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в селі Вишневе, нині Білгород-Дністровського району Одеської області у родині сільського вчителя. Тузлівську середню школу закінчив із золотою медаллю у 1966 році і того ж року вступив на фізичний факультет Одеського державного університету імені І. І. Мечникова. Вже на другому курсі В. А. Сминтина проявив схильність до наукової роботи, почавши працювати лаборантом у науково-дослідній групі напівпровідників.

У 1971 році закінчив з відзнакою фізичний факультет Одеського державного університету імені І. І. Мечникова, а у 1974 році — аспірантуру цього вишу. У 1977 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук «Хемосорбційно-дифузійна та окисно-відновна взаємодія тонких шарів селеніду кадмію з киснем» у Спеціалізованій Раді Одеського державного університету імені І. І. Мечникова. У 1988 році В. А. Сминтина захистив у Києві в Інституті напівпровідників АН України докторську дисертацію «Електрофізичні, фотоелектричні й електронно-молекулярні явища, стимульовані хемосорбційно-дифузійними процесами на межах напівпровідникових полікристалічних плівок селеніду та сульфіду кадмію».

У 1974—1991 роках працював молодшим, старшим, провідним та головним науковим співробітником. У 1981—1984 роках — заступник декана фізичного факультету з наукової роботи, з 1994 року — завідувач кафедри експериментальної фізики. У 1992—1995 роках працював проректором. У 1995—2010 рр. — ректор Одеського національного університету імені І. І. Мечникова. За час роботи В. А. Сминтини на посаді ректора Одеський національний університет за деякими основними показниками діяльності перемістився на 3-4 місце серед класичних університетів України. Під його керівництвом було сформовано три нових факультети — економіко-правовий, філософський та довишівської підготовки та три навчально-наукові центри: інститут, коледж та технікум. Загальна кількість студентів та слухачів зросла більш ніж вдвічі — з 9500 до 21000 осіб, серед яких майже 800 іноземних громадян. Суттєво підвищився і науковий потенціал професорсько-викладацького складу університету: кількість докторів наук зросла з 95 до 168 чоловік, а кандидатів наук — з 450 до 800 чоловік. Кількість аспірантів підвищилася до 520 чоловік, які навчались за 85-ма спеціальностями. Ефективно діяла докторантура. Всього в університеті працювало біля 3500 співробітників.

Доктор фізико-математичних наук (1988), професор (1990). Академік АН ВШ України з 1997 р. Радник ректора з 2010 р.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Наукові інтереси пов'язані з вивченням механізмів електронно-молекулярних процесів на поверхні та межі поділу напівпровідників, що поклало початок новому напрямку досліджень у цій галузі.

Згодом напрямок наукового пошуку вченого вийшов за межі традиційного дослідження фотоелектронних властивостей неоднорідних напівпровідників групи А2В6. Так, під його керівництвом група науковців (згодом — науково-дослідницька лабораторія сенсорної електроніки та технології) почала вивчати хемосорбційно-дифузійну природу комплексу електрофізичних і фотоелектричних явищ у напівпровідникових полікристалічних плівках А2В2 та природу і кількісні характеристики основних енергетичних та кінетичних параметрів електронно-молекулярних процесів у напівпровідниках. Крім того, значна увага приділялася дослідженню впливу легування поверхні на вказані процеси, а також практичному використанню встановлених закономірностей для розробки адсорбційно-чутливих елементів та їх застосуванню у приладах газового аналізу нової генерації. Останні роки значна увага приділяється дослідженням в галузі фізики поверхні окисних та багатокомпонентних напівпровідників, вивченню процесів запису, зберігання та відтворення електромагнітного випромінювання в різних частотних діапазонах, науковому пошуку з використанням моно-, полі-, мікро- та нанокристалів кремнію.

В. А. Сминтина з 1974 року послідовно обіймав посади молодшого, старшого, провідного та головного наукового співробітника, згодом — професора кафедри експериментальної фізики. З 1981 р. по 1989 р. він працює за сумісництвом на посаді заступника декана фізичного факультету з наукової роботи. У лютому 1984 р. В. А. Сминтині було присвоєно перше наукове звання старшого наукового співробітника, а у березні 1992 р. — професора.

Вільне володіння декількома іноземними мовами дозволяє професору вести широке міжнародне співробітництво із вченими різних країн.

Ним створено НДЛ «Сенсорної електроніки і технології» (1989), розроблені газові сенсори нового покоління. Керівник наукової школи з фізики поверхні напівпровідників в ОНУ. Відкрив навчально-науковий центр медичної та біологічної фізики (1999). Автор понад 500 наукових робіт, серед яких 5 наукових монографій, 35 статей без співавторів, 19 авторських свідоцтв та патентів на винаходи, 5 підручників, рекомендованих МОН України, навчальні посібники.

Віце-президент Українського фізичного товариства, член комітету з Державних премій України, заступник голови Наукової Ради з фізики напівпровідників при Президії НАН України та керівник її секції № 5, заступник Голови Південного наукового центру, НАН України, голова секції фізики Південного наукового центру науковий керівник регіонального семінару з проблем фізики та голова координаційного семінару з фізики напівпровідників Південного наукового центру НАН України.

Наукові праці вченого[ред. | ред. код]

  • Light controlled oxygen sensor on the based of ZnSexT1-x / ZnSe structure / Scobceva V. M., Smyntyna V. A., Dali A. R. // Proceedings of the 11-th European Conference in solid state transducers. Eurosensors XI Warsawa, Poland/ — September, 21-24. — 1997.
  • Одеський державний університет ім. І. І. Мечникова: Сучасний стан, погляд у майбутнє. — Одеса: Астропринт, 2000. — 20 с.
  • Influence of photoexcitation on the parameters of surface potential barrier / Borshchak V., Zatovskaya N., Kutalova M., Smyntyna V. // Photoelectronics. — 2001. — № 10. — P. 25-28.
  • Temperature dependence peculirities of luminesence in oxygen doped ZnTe films / N. V. Malushin, V. M. Skobbeva, V. A. Smyntyna // Semiconductor Physics. Quantum Electronics and optoelectronics. — 2003. — Vol. 6, № 2. — P. 214—216.
  • Sensor on a non-ideal heterojunction to indicate {-ray images / V. A. Smyntyna, V. A. Borshak, M. I. Kutalova, N. P. Zatovskaya, A. P. Balaban // Semiconductor Physics, Quantum Electronics and optoelectronics. — 2004. — — Vol. 7. — № 3. — P. 222—223.
  • Физико-химические явления на поверхности твердых тел: Учебник для студ. вузов / В. А. Смынтына. — Одесса: Астропринт, 2008. — 199 с.
  • Электронно-молекулярные явления на поверхности полупроводников. Полупроводниковые газовые сенсоры / В. А. Смынтына ; Одесский нац. ун-т им. И. И. Мечникова . — Одесса: Астропринт, 2009.
  • Физико-химические явления на поверхности твердых тел / В. А. Смынтына // ОНУ ім. І. І. Мечникова Звіт про роботу Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова за 2008—2009 учбові роки / ОНУ ім. І. І. Мечникова. — Одеса: Б. в., 2009. — Ч.3. — 2009. 
  • Электронно-молекулярные явления на поверхности полупроводников. Пленки селенида и сульфида кадмия / В. А. Смынтына; ОНУ им. И. И. Мечникова. — Одесса: Астропринт, 2008. — 368 с.
  • Физико-химические явления на поверхности твердых тел: Учебник для студ. вузов / В. А. Смынтына. — Одесса: Астропринт, 2008. — 199 с.
  • Виконання програми комплексного обстеження екосистем острову Зміїний та прилеглого шельфу Чорного моря у 2003 році / відп. ред.: В. А. Сминтина // Вісник Одеського національного університету = Вестник Одесского национального университета — 04/2005. — Том 10 Вип.4: Екологія . — С. 5-13.
  • Оптика: підручник / В. А. Сминтина ; ОНУ ім. І. І. Мечникова. — 2-ге вид., випр. і доп. — Одеса: Астропринт, 2008. — 306 с.
  • Фізико-хімічні явища на поверхні твердих тіл: підручник для студ. вузів / В. А. Сминтина. — Одеса: Астропринт, 2009. — 188 с.
  • Вплив рН розчину на синтез нанокристалів сульфіду кадмію та їхні оптичні властивості / В. А. Сминтина [та ін.] // Електроніка та інформаційні технології. — 2014. — Вип. 4. — С. 74-80. 
  • Поверхневі явища в напівпровідниках: підручник / В. А. Сминтина ; ОНУ ім. І. І. Мечникова. — Одеса: Одеський нац. ун-т, 2016. — 223 с.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Професори Одеського (Новоросійського) університету: біограф. словник в 4 т. Т. 1: Ректори / Коллект. автор; відп. ред.: Сминтина В. А.; заст. відп. ред.: Подрезова М. О.; авт. вступ. ст.: Хмарський В. М.; упоряд. та бібліогр. ред.: Пружина В. П.; упоряд. та бібліогр. ред.: Самодурова В. В.; кол.авт. ОНУ iмені I. I. Мечникова, Наукова б-ка. — Одеса: Астропринт, 2005. — 128 с.
  2. Валентин Андрійович Сминтина : біобібліогр. покажчик / авт.-упоряд.: М. О. Подрезова; наук. ред.: О. В. Сминтина; ОНУ імені І. І. Мечникова, Наукова б-ка. — Одеса: Астропринт, 2008. — 231 с. — (Біобібліографія вчених Одеського (Новоросійського) ун-ту. Фізики).
  3. Випускники Одеського (Новоросійського) університету: енцикл. словник / відп. ред.: В. А. Сминтина; заст. відп. ред.: М. О. Подрезова; упоряд. та бібліогр. ред.: М. О. Подрезова та ін.; ОНУ імені І. І. Мечникова, Наукова б-ка. — Одеса: Астропринт, 2005.

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • Смынтына Валентин Андреевич: биографический очерк // Одесская акад. истории и философии естественных и техн. наук Научные труды / Одесская акад. истории и философии естественных и техн. наук; гл. ред.: В. А. Смынтына. — Одесса: Астропринт, 2003. — С. 181. (рос.)
  • Найвища нагорода НАН України (Почесним знаком «За наукові досягнення» нагородженно ректора ОНУ імені І. І. Мечникова Сминтину В. А.) // Чорноморські новини. — 2008. — № 71/72. — 26 червня.
  • Отмечены Почетной Грамотой Кабинета Министров Украины, ректор ун-та Смынтына Валентин Андреевич // Одесские известия. — 2007. — № 17. — 3 марта. (рос.)
  • Ректорові Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова, відомому вченому-фізику, академікові Валентину Сминтині присуджено Державну премію України в галузі науки та техніки // Чорноморські новини. — 2007. — № 136. — 13 грудня. — С. 1.