Спят курганы тёмные

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Спят курганы тёмные»
Пісня
Випущено 1939
Мова російська
Автор слів Ласкін Борис Савелійович
Композитор Микита Богословський

«Сплять кургани темні» — російськомовна лірична пісня. Написана 1939 року для кінострічки «Велике життя» поетом Борисом Ласкіним та композитором Микитою Богословським. Зміст пісні відповідає одній з сюжетних ліній фільму — вливання в трудовий колектив молодого хлопця. Однак у фільмі її співав, як не дивно, не герой, а шкідник Макар Ляготін, роль якого виконав артист Лаврентій Масоха. Мелодія пісні запозичена з української народної пісні «Сива Зозуленько» з колекції Філарета Колесси.

Незабаром після виходу фільму на екрани цю пісню виконав по радіо, а потім і записав на платівку (1940 року) Марк Бернес (він також грав у фільмі «Велике життя» роль гірничого інженера Пєтухова). Згодом пісню виконували народний артист СРСР Юрій Богатіков та гурт Любэ. В 2019 донецький рок-гурт «Sinoptik» видав англійську версію цієї пісні під назвою «Donbass».

Уривок[ред. | ред. код]

Перший куплет пісні українською та в оригіналі.

Сплять кургани темні,
Сонцем обпалені,
І тумани білі
Ходять низкою…
Через гаї галасливі
І поля зелені
Вийшов у степ донецький
Хлопець молодий…

Оригінальний текст (рос.)

Спят курганы тёмные,
Солнцем опалённые,
И туманы белые
Ходят чередой…
Через рощи шумные
И поля зелёные
Вышел в степь донецкую
Парень молодой…

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Что получили на свое 50-летие известные политики, бизнесмены и деятели искусства. Архів оригіналу за 30 листопада 2012. Процитовано 20 березня 2016.
  2. История песен. «Спят курганы темные». Архів оригіналу за 30 листопада 2012. Процитовано 20 березня 2016.
  3. «Страницы истории разведчества-скаутизма» № 31 (88), апрель 2004 г. «Псков 1943». Архів оригіналу за 30 листопада 2012. Процитовано 20 березня 2016.
  4. [Песня Спят курганы темные, 9maya.ru (рос.). Архів оригіналу за 4 квітня 2016. Процитовано 20 березня 2016. Песня Спят курганы темные, 9maya.ru (рос.)]

Посилання[ред. | ред. код]