Степан Ґеник-Березовський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Степан Ґеник-Березовський
Народився 7 січня 1946(1946-01-07)
Міттенвальд, Ґарміш-Партенкірхен, Верхня Баварія, Баварія, Американська зона окупації Німеччини, Німеччина
Помер 15 грудня 2023(2023-12-15) (77 років)
Торонто, Канада
Країна  Канада
Діяльність тележурналіст
Alma mater Торонтський університет

Степан Ґеник-Березовський (7 січня 1946, Міттенвальд — 15 грудня 2023, Торонто) — українсько-канадський журналіст, репортер, актор і громадський діяч. Багато років провадив інформаційну програму «Світогляд» про події в діаспорі, в Україні і в світі; а також працював на українській студії «Forum TV» в Торонто[1].

Життєпис і телевізійна кар'єра[ред. | ред. код]

Народився в українській родині Романа Ґеника-Березовського і Дарії (дочки відомого діяча Володимира Загайкевича) в таборі для переміщених осіб у Німеччині, в Міттенвальді коло Мюнхена[2]. 27 вересня 1948 родина приїхала у статусі біженців до Канади[3]. В молоді роки пройшов вишкіл у Пласті, членом якого був усе життя. Закінчив середню школу Гамберсайд Коліджет, пізніше Учительський коледж Лейкшор, здобув бакалаврат зі славістики в Університеті Торонто, після чого викладав у школах ім. Юрія Липи та ім. Михайла Грушевського[2]. Але вчителював недовго, захопившись тележурналістикою. Кілька років провадив програми «Світогляд», «Об'єктив» та «Як було колись» на локальній телемережі OmniTV. Після закриття програми в 2012 році перейшов на українську студію ForumTV. Яскравим штрихом його телевізійної кар'єри була серія репортажів з першого фестивалю «Червона Рута» 1989 року в Україні на світанку Незалежності[2].

Був членом і активним учасником Спілки українських журналістів Північної Америки[4].

Акторська діяльність[ред. | ред. код]

Талановитий актор. Почав акторство в середно-шкільному клубі а тоді продовжував на студіях. Також в той сам час він був багато років (1964—2023) учасником самодіяльного театру «Заграва», виконавши десятки ролей у виставах театру[5]. Театр неодноразово виїздив на гастролі, в тому числі й до України, за що Ґеник-Березовський, серед інших акторів, був нагороджений почесною грамотою Міністерства культури України (2009)[6]. Востаннє зіграв у виставі «Заграви» за п'ять днів до своєї смерті.

Відзнаки[ред. | ред. код]

Степан Ґеник-Березовський як ведучий провадив багато офіційних подій, концертів, фестивалів і взагалі був помітною особистістю в українській громаді Торонто. За його цінний внесок у діяльність української громади Степан Ґеник-Березовський був відзначений Премією за лідерство Конґресу Українців Канади 2019 року[2].

Діти: Тимофій і Олена.

Примітки[ред. | ред. код]