Стоунер-дум

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стоунер-дум
Стилістичні походження
Походження
Середина 1990-х, США, Велика Британія
Типові інструменти
електрогітара, бас-гітара, барабани, перкусії, вокал, електронні семпли, індійські фольклорні інструменти
Популярність завжди андеграунд
Споріднені жанри
стоунер-метал, сладж-метал, дум-метал, дроун-метал
Регіональні сцени
Велика Британія, США, Польща

Стоунер-дум, або стонер-дум (англ. stoner-doom) — піджанр важкої музики, один із численних різновидів дум-металу, звучання якого поєднує дум-метал, сладж та стонер-рок.

Іноді поняття "стоунер-дум" вживається як синонім поняття «стонер-метал», оскільки "стонер" сам собі є різновидом "думу". Проте, прихильниками жанру термін «стонер-дум» використовується для ідентифікації деякої окремої форми дум-металу, що відрізняється своєю атмосферою та звучанням.

Характеристика[ред. | ред. код]

Звучання колективів, яких класифікують як «стонер-дум» вирізняється довгими та монотонними партіями, які не насичені динамікою мелодій та гітарних рифів. Важливу, а часто і основну роль виконує партія бас-гітари. Гітари разом з бас-гітарою формують монолітну стіну сильно дисторційованого звуку («стіна звуку»). Композиції довгі та мають просту структуру, іноді уся пісня може складатись із одного-двох багатократно повторюваних фрагментів. Вокал часто відсутній, або "втоплений" у стіні звуку. Соло-партії гітар або відсутні, або, також "втоплені" в "стіні звуку" та як правило не бувають ні чіткими ні швидкісними. Окрім стандартного набору інструментів, часто використовуються для створення додаткової психоделічної атмосфери: ситар, різні варіації перкусій, та уся доступна палітра гітарних ефектів - фузз, фленжер, вах-вах, ехо, файзер, октавер та багато інших а також, синтезатори. Концепція звучання полягає у створенні монотонного "груву". Важливу роль грає атмосфера, яка покликана створювати відчуття чогось "потустороннього", "космічного", "дурманного", "димного", "ейфорійного", "наркотичного" або ж "медитаційного".

Текстова складова, якщо вона присутня, часто присвячена темам Сатани, відьом, наркотиків, космосу а також темам медитації, древніх релігій та/або філософій.

Представники[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]