Строфарія синьо–зелена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Страфарія синьо–зелена
Stropharia aeruginosa
Stropharia aeruginosa
Біологічна класифікація
Царство: Гриби (Fungi)
Тип: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Родина: Строфарієві (Strophariaceae)
Рід: Строфарія (Stropharia)
Вид: Страфарія синьо–зелена
Stropharia aeruginosa
(Curtis) Quel.
Посилання
Вікісховище: Stropharia aeruginosa
EOL: 1029498
NCBI: 109659
MB: 150372
IF: 150372

Строфарія синьо–зелена (Stropharia aeruginosa) — вид грибів родини Строфарієві (Strophariaceae)

Будова[ред. | ред. код]

Строфарія синьо–зелена має досить мінливий окрас шапки. У одних плодових тіл вона здається жовтувато–яскраво–зеленою, у других — блакитно-зеленуватою, а в третіх — жовтуватою. Діаметр шапки у цього гриба до 8 см. Її форма у молодих плодових тіл нагадує широкий дзвоник, у дорослих — плоско розпростерта. У молодих грибів пластинки прирослі, широкі, досить рідкі, дещо світліші шапки, у зрілих — фіолетово–бурі. Ніжка завдовжки до 10 см, завширшки — до 1 см. Вона здається циліндричною, має колір шапки або світліша за неї. Споровий порошок пурпурно-коричневий.

Поширення та середовище існування[ред. | ред. код]

Поширений в Азії, Північній Америці, Європі. В Україні поширений в Карпатах, Поліссі, Лісостепу, Степу. Зустрічається у хвойних та мішаних лісах на гнилій деревині, ґрунті групами, з серпня до жовтня.

Практичне використання[ред. | ред. код]

Строфарія синьо–зелена — неїстівний шапковий гриб, небезпечний для життя. Однак існують свідчення, що гриб їстівний[1] і придатний до споживання після відварювання.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Stropharia aeruginosa, Строфария сине-зеленая. www.toadstool.ru. Архів оригіналу за 20 квітня 2020. Процитовано 3 квітня 2016.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Гриби Хмельниччини. Навчальний посібник. Говорун В. Д., Тимощук О. О. — Хмельницький: Поліграфіст-1, 2014. — 176 с. — С.145.
  • E. Lawrence, S. Harniess Mushroom and other fungi. Identification guides British & European. // Flame tree publishing. London, 2007—384 p. — P. 202.