Сучасне п'ятиборство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сучасне п'ятиборство
Сучасне п'ятиборство
Зображення
Керівний орган Union Internationale de Pentathlon Moderned
Іконка
Інші назви Pentathlon
CMNS: Сучасне п'ятиборство у Вікісховищі

Суча́сне п'ятиборство — олімпійський вид спорту, який охоплює змагання зі стрільби, фехтування, кінного спорту, плавання та бігу (кросу) — дисциплін, неодмінних для офіцера кінця 19-го — початку 20 століття.

Сучасне п'ятиборство вигадав П'єр де Кубертен. До програми олімпійських ігор воно входить з 1912 року. Змагання серед жінок включені до програми олімпіад з 2000 року.

Дисципліни[ред. | ред. код]

Для фехтування використовується шпага. Змагання проводяться за коловою системою, тобто кожен спортсмен зустрічається з кожним іншим. Кожен бій триває до першого уколу, але не більше ніж хвилину. Якщо за хвилину жодному з супротивників не вдалося нанести укол, обом зараховується поразка.

Плавання проводиться на 200 метрів вільним стилем.

Змагання з кінного спорту — конкур, довжина траси якого 350—450 метрів. На трасі 12–15 перешкод. Коні розподіляються між спортсменами за жеребом. Перед виступом спортсмен отримує 20 хвилин для знайомства з конем.

Завершуються змагання лазер-раном (біг на дистанції 4 рази по 800 м та 4 стрільби між ними). Спортсмени стартують із затримкою, яка визначається відставанням в набраних очках від лідера. Спортсмен, який завершить лазер-ран першим, оголошується переможцем.

В Україні[ред. | ред. код]

Українські спортсмени мають значні здобутки в сучасному п'ятиборстві. Серед них олімпійські чемпіони Іван Дерюгін, Павло Ледньов та Борис Онищенко та олімпійські призери Вікторія Терещук і Павло Тимощенко. На Чемпіонаті Європи 2019 року українські спортсмени Андрій Федечко і Владислав Ридванський посіли друге місце, здобувши титули віцечемпіонів Європи.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українські п'ятиборці стали віцечемпіонами Європи. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 8 серпня 2019. Процитовано 8 серпня 2019.