Сявавко Євгенія Іванівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Євгенія Іванівна Сявавко
Народилася 28 вересня 1938(1938-09-28) (85 років)
Святиця, Холмський повіт, Люблінське воєводство, Польща
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Національність українка
Діяльність українознавець
Alma mater Львівський державний університет імені Івана Франка
Галузь етнопедагогіка
Заклад Інститут народознавства НАН України
Вчене звання старший науковий співробітник
Науковий ступінь кандидат педагогічних наук
Науковий керівник Науменко Ф. І.
Відомі учні Заячківська Н. М.,
Ферштей В. В.

Євгенія Іванівна Сявавко (нар. 28 вересня 1938, с. Святиця, Холмський повіт, Люблінське воєводство, Польща) — українська науковиця, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник Інституту народознавства НАН України, освітній діяч. Досліджує українську етнопедагогіку, питання національного виховання та шкільництва.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 28 вересня 1938 року у селі Святиця, Холмського повіту, Люблінського воєводства, Польща у простій селянській родині Приступи Івана Івановича та Приходай Марії Олександрівни. Навесні 1945 року родину переселяють на Дніпропетровщину, а 1946 року вона оселилася у місті Луцьку. У 1947 році після важкої хвороби, викликаної ув'язненнями і тортурами, у віці 29 років помер її батько. Вихованням двох дітей займалася мати, що стала вдовою у 27 років.

Середню освіту Є. І. Сявавко здобула у Луцькій СШ № 2, закінчивши її у 1956 році із срібною медаллю, того ж року вступила на філологічний факультет (російське відділення) Львівського державного університету імені Івана Франка.

По закінченню вишу у 1961 році, протягом 19611963 років за скеруванням працювала вчителькою російської мови та літератури у середній школі села Лагодів Глинянський (нині Львівського району Львівської області).

З вересня 1963 року працює викладачем підготовчих курсів, а в листопаді зарахована старшим лаборантом кафедри педагогіки і психології Львівського університету. У 19671970 роках Є. І. Сявавко стаціонарно навчалася в аспірантурі при кафедрі педагогіки і психології Львівського державного університету імені Івана Франка. Працювала над темою «Українська народна педагогіка» під керівництвом доцента Ф. І. Науменка. Після закінчення аспірантури працювала асистентом кафедри педагогіки і психології, а у квітні 1971 року пройшла за конкурсом на посаду молодшого наукового співробітника Державного музею етнографії та художнього промислу АН УРСР. Як підсумок семирічної праці 1974 році у видавництві «Наукова думка» вийшла монографія «Українська етнопедагогіка в її історичному розвитку», а 1975 року захистила дисертацію «Українська народна педагогіка в її історичному розвитку» на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук. 1976 року Є. І. Сявавко була затверджена на посаді старшого наукового співробітника згаданої наукової установи. У грудні 1983 року пройшла за конкурсом на посаду доцента кафедри педагогіки Львівського державного університету імені Івана Франка, де як штатний працівник пропрацювала до літа 1992 року і як сумісник — до 2007 року.

1992 року у зв'язку з потребою в напрацюваннях у галузі національного виховання молодого покоління в незалежній Українській державі перейшла на роботу до лабораторії національного виховання, що почала діяти у Львові під егідою Академії педагогічних наук України, де отримала посаду провідного наукового співробітника. Також працювала в лабораторії профтехпедагогіки, де займалася проблемами виховання учнівської молоді та відродження національних традицій.

У 19992001 роках працювала доцентом кафедри педагогіки Львівського державного інституту фізичної культури. З 2002 року — старший науковий співробітник Інституту народознавства НАН України.

Під керівництвом Є. І. Сявавко успішно захистили дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук Заячківська Н. М. на тему: «Формування моральної культури учнів профтехучилищ на народних традиціях» (1995 р.) та Ферштей В. В. на тему: «Виховання гармонійної особистості в умовах сільського навчально-виховного комплексу».

Основні друковані праці[ред. | ред. код]

  • Сявавко Є. Українська народна педагогіка про виховання дітей»// Зб. матеріалів конференції «Педагогічну психологію в школу». — Львів, 1967.
  • Сявавко Є. Традиції університету і їх виховне значення // Питання педагогіки вищої школи. — Львів, 1969.
  • Сявавко Є. Традиции народной педагогики в творчестве Григория Сковороды // Советская педагогика. — 1972. — № 12.
  • Сявавко Є. Використання К. Д. Ушинським традицій народної педагогіки / Педагогічні ідеї К. Ушинського. — Київ, 1974.
  • Сявавко Є. Українська етнопедагогіка в її історичному розвитку. — Київ, 1974.
  • Сявавко Є. Школа, яка завжди з нами // Наука і суспільство. — 1980. — № 1.
  • Сявавко Є. Сім'я, сімейний побут. Виховання дітей // Бойківщина. Історико-етнографічне дослідження. — Київ, 1984.
  • Сявавко Є., Руденко Ю., Стельмахович М. Педагогіка народознавства. Концепція // Літературна Україна. — 1991. — 10 серпня.
  • Сявавко Є., Руденко Ю. Козацька педагогіка // Освіта. — 1992. — 1 вересня.
  • Сявавко Є. Народно-педагогічні та науково-теоретичні засади педагогічного процесу в національній школі // Актуальні проблеми становлення і розвитку національної школи.. — Київ, 1992.
  • Сявавко Є. Народні принципи виховання у педагогіці Софії Русової // Український світ. — 1992. — № 3—6.
  • Сявавко Є. Основи національного виховання. Концептуальні положення // Під ред. В. Г. Кузь і ін. — Умань, 1992.
  • Сявавко Є. Концепція національного виховання. — Львів, 1993.
  • Сявавко Є., Мацейків Т. Українська етнопедагогіка // Програма спецкурсу для студентів педагогічних спеціальностей. — Київ, 1993.
  • Сявавко Є., Павлюк П., Горинь Г. Українське народознавство / Програми для середньої загальноосвітньої школи (1–11 класи). — Київ, 1998.
  • Українська етнопедагогіка. Навчально-методичний посібник. — Львів, 2002.
  • Сявавко Є. Педагогіка // Українське народознавство. Навчальний посібник / За ред. С. П. Павлюка. — Друге видання, перероб. і доп. — Київ, 2004.
  • Сявавко Є. Етнодидактика, етнопедагогіка, етнопсихологія, народна педагогіка / Українська фольклористика. Словник-довідник. Посібник для студентів. — Тернопіль, 2008.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Науково-педагогічні читання, присвячені 70-річчю від дня народження українського педагога та освітнього діяча Євгенії Іванівни Сявавко (PDF). lnu.edu.ua. Львівський національний університет імені Івана Франка. Процитовано 13 листопада 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)