Сіокадзе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сіокадзе
汐風
Служба
Тип/клас ескадрений міноносець типу «Мінекадзе»
Держава прапора Японія Японія
Належність
Корабельня верф ВМФ у Майдзуру
Закладено 15 травня 1920
Спущено на воду 22 жовтня 1920
Введено в експлуатацію 29 липня 1921
На службі 1921—1945
Виведений зі складу флоту 5 жовтня 1945
Статус затоплений для створення хвилеламу в порту Онахама
Ідентифікація
Параметри
Тоннаж 1345
Довжина 102,6 м
Ширина 9,0 м
Осадка 2,9 м
Технічні дані
Рухова установка 2 парові турбіни, 4 парові котли
Потужність 38 500 к.с. (28,7 МВт)
Швидкість 39 вузлів
Дальність плавання 3600 миль (6700 км) на швидкості 14 вузлів
Екіпаж 148
Озброєння
Артилерія 4 × 120-мм / 45 калібрів гармати (2 х 120-мм після передвоєнної модернізації)
Торпедно-мінне озброєння 6 (3х2) × 533-мм торпедних апаратів (1х2 після передвоєнної модернізації)

20 мін 36 глибинних бомб (передвоєнна модернізація)

Сіокадзе (Shiokaze, яп. 汐風) — ескадрений міноносець Імперського флоту Японії, який взяв участь у бойових діях Другої світової війни.

Корабель, який став восьмим (за датою закладання) серед есмінців типу «Мінекадзе», спорудили у 1921 році на верфі ВМФ у Майдзуру.

9 березня 1928-го під час навчань Сіокадзе зіткнувся з підводним човном I-21, унаслідок чого зазнав лише незначних пошкоджень (а в субмарини носова частина виявилась загнутою під великим кутом).

У травні 1938-го під час Другої японо-китайської війни Сіокадзе взяв участь в операції проти порту Амой (Сямень), розташованого біля південного входу до Тайванської протоки. Всього тут залучили загін з 1 важкого крейсера, 4 легких крейсерів та 10 есмінців, проведені яким бомбардування допомогли десанту морських піхотинців оволодіти Амоєм за дві доби. Також відомо, що в 1938—1939 роках Сіокадзе здійснював патрулювання біля узбережжя Південного Китаю.

На момент вступу Японії до Другої світової війни Сіокадзе належав до 3-ї дивізії ескадрених міноносців, яка була підпорядкована 4-й дивізії авіаносців та мала забезпечувати ескорт її кораблів — легкого авіаносця «Рюдзьо» та ескортного авіаносця «Тайо» (з 22 грудня 1941-го останній замінять на легкий авіаносець «Сьохо», проте конверсія останнього завершилась лише 30 листопада 1941-го і він ще не мав своєї авіагрупи). За складеним штабом флоту розписом Сіокадзе виділили для супроводу «Рюдзьо», який єдиний з авіаносців 4-ї дивізії брав активну участь у початковому етапі конфлікту.   

29 листопада — 5 грудня 1941-го Сіокадзе супроводив «Рюдзьо» з Сасебо на Палау — базу на заході Каролінських островів, з якої запланували наступ на південь Філіппін та схід Нідерландської Ост-Індії. 6 грудня авіаносець під охороною Сіокадзе вийшов у море з метою завдати удару по Давао на південному узбережжі філіппінського острова Мінданао. Атака відбулась вже у перший день бойових дій 8 грудня (тільки по іншу сторону лінії зміни дат від Перл-Гарбору). Після цього «Рюдзьо» попрямував для прикриття висадки в Легаспі на південно-східному узбережжі острова Лусон, яка успішно відбулась 12 грудня (це був один з кількох запланованих японським командуванням допоміжних десантів на Філіппіни, які передували висадці основних сил у затоці Лінгайєн). 14 грудня загін повернувся на Палау.

17 грудня 1941-го Сіокадзе знову рушив для супроводу «Рюдзьо», який на цей раз прикривав десанти у Давао (успішно відбувся в ніч проти 20 грудня) та до Голо на однойменному острові у філіппінському архіпелазі Сулу (24 грудня). 26 грудня авіаносець та його охорона повернулись на Палау.

Невдовзі «Рюдзьо» перевели на інший напрямок, збираючись використати його в наступі на Малаю та захід Нідерландської Ост-Індії. 28 грудня 1941 він рушив з Палау, на початку січня побував у Мако (важлива база японського ВМФ на Пескадорських островах у південній частині Тайванської протоки), а 7 січня був у бухті Камрань (центральна частина узбережжя В'єтнаму).

16—19 січня 1941-го «Рюдзьо» виходив з Камрані, оскільки японське командування отримало хибні дані про прибуття до Сінгапуру британського лінкора (можливо відзначити, що тоді ж з цієї бази виходили в море 5 важких крейсерів та ескадра ескадрених міноносців).

23 січня 1942-го Сіокадзе рушив для супроводу «Рюдзьо» у операції, яка мала за мету створення передової бази на островах Анамбас (дві з половиною сотні кілометрів на північний схід від Сінгапуру), а також прикриття висадки в Ендау на півострові Малакка (менш ніж за півтори сотні кілометрів від нещодавно згаданого головного британського бастіону). Обидві вони пройшли успішно (літакам з «Рюдзьо» навіть не довелось брати якоїсь участі в подіях при Ендау[1]) і 30 січня Сіокадзе повернувся до Камрані.

10 лютого 1942-го «Рюдзьо» вийшов для підтримки операції проти центра нафтогазової промисловості у Палембанзі на сході острова Суматра, але на цей раз без Сіокадзе, оскільки охорону авіаносця доручили есмінцю «Сікінамі».

У другій половині лютого 1942-го великий — понад пів сотні транспортів — конвой з японськими військами попрямував до головного острова Нідерландської Ост-Індії Яви. Вже під час наближення до Яви розвідка почала доповідати про наявність тут значних сил союзників, і командування операцією вирішило ввести в дію «Рюдзьо», який після суматранського походу перебував у Кап-Сен-Жак (наразі Вунгату) на півдні В'єтнаму. 27 лютого авіаносець вийшов звідси у супроводі Сіокадзе, а 28 лютого охорону «Рюдзьо» вирішили підсилити за рахунок ще одного есмінця «Мацукадзе», який до того прикривав транспортний конвой. У ніч проти 1 березня відбулась успішна висадка на Яву, а 2 березня Сіокадзе разом з Мацукадзе відкрили свій бойовий рахунок, коли 2 березня він разом з есмінцем «Сіокадзе» (стандартна охорона згаданого вище «Рюдзьо») перехопив та потопив нідерландський тральщик Endeh, який вийшов з Батавії (наразі Джакарта) у спробі полишити Яву.[2] 5 березня «Рюдзьо» прибув до Сінгапуру.

20 березня 1942-го Сіокадзе вийшов з Сінгапуру в межах підтримки операцій з оволодіння Андаманськими островами (висадка тут відбулась 23 березня, при цьому можливо відзначити, що хоча «Рюдзьо» був включений до розпису сил, проте його літаки так і не були тут залучені) та проведення конвою до Бірми (25 березня почав розвантаження у Рангуні).

Тим часом японське ударне авіаносне з'єднання вийшло у Індійський океан та попрямувало для удару по Цейлону. Північніше у Бенгальській затоці проти судноплавства мали діяти «Рюдзьо» та 5 важких крейсерів, які 1 квітня 1942-го рушили з південнобурманського Мергуй (наразі М'єй на східному узбережжі Андаманського моря). Втім, цього разу авіаносець охороняли інші есмінці, тоді як Сіокадзе призначили для супроводу суден постачання. Провівши у морі останню дозаправку, рейдовий загін рушив до індійського узбережжя, а Сіокадзе в якийсь момент опинився у Порт-Блер (Андаманські острови). 4 квітня він розпочав ескортування звідси танкеру «Нічієй-Мару» та судна-рефрижератора «Суруга-Мару», які 6 квітня досягнули Пенангу (важлива база на західному узбережжі півострова Малакка).[3][4] В якийсь момент Сіокадзе прибув до Сінгапуру, а 13—23 квітня 1943-го пройшов звідси до Японії як охорона важкого крейсера «Тьокай» (на той час головна ціль японського командування по оволодінню Південно-Східною Азією була виконана і воно вирішило не продовжувати подальший наступ у Азії, а тому відкликало майже всі кораблі до метрополії для відновлювальних ремонтів). При цьому Сіокадзе з 10 квітня підпорядкували П'ятому флоту, який відповідав за операції у північній зоні.

Наприкінці травня 1942-го японці розпочали мідвейсько-алеутську операцію. 29 травня Сіокадзе вийшов з Омінато (важлива база ВМФ на північному завершенні острова Хонсю), маючи завдання супроводжувати гідроавіаносець «Кімікава-Мару» в операції по оволодінню кількома островами на заході Алеутського архіпелагу. 1 червня загін заходив на Парамушир (Курильські острови) і тієї ж доби рушив на далі. 7 червня японські десанти захопили острови Атту та Киска, які не були осаджені жодними гарнізонами, а 8 червня «Кімікава-Мару» увійшов до гавані Киски. 18 червня через неодноразові нальоти американських літаючих човнів гідроавіаносець перейшов до острова Агатту (дві з половиною сотні кілометрів на захід від Киски), хоча й здійснював нічні рейси до останньої для поповнення запасів. У підсумку Сіокадзе повернувся до Японії — за одними даними, ще у червні[5], тоді як за іншими есмінець полишив Киску лише 2 липня.

14 липня 1942-го Сіокадзе прибув до Йокосуки, а 1 серпня рушив для супроводу конвою на Курильські острови. Втім, служба есмінця у північній зоні добігала завершення і з 15 серпня його підпорядкували ескортному підрозділу Флоту Південно-Західної зони (формування, відповідальне за контроль над захопленими територіями Південно-Східної Азії). Як наслідок, протягом наступних двох з половиною років Сіокадзе супроводжував конвої між Японією та Формозою (Тайванем), Сінгапуром, Манілою (а також між Манілою та Палау). Також можна відзначити участь Сіокадзе в ескортуванні конвою «Шитай № 2», який 26 вересня 1942-го вийшов із Гонконгу з завданням доставити підкріплення для важкої битви за Гуадалканал та 7 жовтня прибув на Палау[6] (згодом рушить далі та 14 жовтня досягне Рабаула).

30 січня 1945-го Сіокадзе разом із двома ескортними есмінцями вийшов з Такао (наразі Гаосюн на Тайвані) із завданням евакуювати авіаційний персонал з Апаррі на північному завершенні острова Лусон. Втім, вже наступної доби цей рейс був скасований через атаки авіації, яка, зокрема, потопила ескортний есмінець «Уме», після чого Сіокадзе провів порятунок вцілілих.

У середині лютого 1945-го Сіокадзе залучили до завершального етапу операції з виведення до Японії двох лінкорів-авіаносців, які перебували в Сінгапурі. Ввечері 15 лютого загін лінкорів досягнув островів Мацзу біля узбережжя материкового Китаю в північній частині Тайванської протоки, де Сіокадзе мав замінити у складі охорони есмінці «Нокадзе» та «Камікадзе».[7] 20 лютого 1945-го Сіокадзе прибув до Куре, де й провів наступні півроку до капітуляції Японії.

Восени 1945-го Сіокадзе виключили зі списків ВМФ та призначили для репатріації японців (по завершенні війни на Японські острови вивезли кілька мільйонів військовослужбовців та цивільних з територій, до того окупованих Японією). В якийсь момент колишній есмінець затопили для створення хвилеламу в порту Онахама (півтори сотні кілометрів на північний схід від Токіо).[8]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Jordan, John (15 червня 2015). Warship 2015 (англ.). Bloomsbury Publishing. ISBN 978-1-84486-296-2. Архів оригіналу за 16 листопада 2021. Процитовано 26 листопада 2021.
  2. DEFG-class auxiliary minesweepers. www.netherlandsnavy.nl. Архів оригіналу за 26 листопада 2021. Процитовано 26 листопада 2021.
  3. Japanese Auxiliary Storeships. www.combinedfleet.com. Архів оригіналу за 11 листопада 2020. Процитовано 26 листопада 2021.
  4. Japanese Auxiliary Oilers. www.combinedfleet.com. Архів оригіналу за 17 листопада 2021. Процитовано 26 листопада 2021.
  5. Japanese Auxiliary Seaplane Tenders. www.combinedfleet.com. Архів оригіналу за 26 жовтня 2021. Процитовано 26 листопада 2021.
  6. https://industrialhistoryhk.org/wp-content/uploads/2020/08/Hong-Kong-version-1-to-Hugh-July-2020.pdf (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 29 вересня 2020. Процитовано 27 листопада 2021.
  7. Long Lancers. www.combinedfleet.com. Архів оригіналу за 4 грудня 2021. Процитовано 4 грудня 2021.
  8. Long Lancers. www.combinedfleet.com. Архів оригіналу за 26 листопада 2021. Процитовано 26 листопада 2021.