Танталова печера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 47°29′45″ пн. ш. 13°04′55″ сх. д. / 47.49583° пн. ш. 13.08194° сх. д. / 47.49583; 13.08194

Зовнішні зображення
В Танталовій печері
Танталова печера
нім. Tantalhöhle, Tanntalhöhle
Характеристики
Гірські породи вапняк
Довжина 34 м
Глибина 440 м
Кількість входів 1
Дослідження
Рік відкриття 1947
Розташування
Країна  Австрія
Регіон Зальцбург
Місцевість Австрія
Карти розташування
Танталова печера. Карта розташування: Австрія
Танталова печера

Мапа

Танталова печера (нім. Tantalhöhle, Tanntalhöhle) — найпротяжніша і найвідоміша печера в горах Hagengebirge[de], розташована в Зальцбурзьких Берхтесгаденських Альпах, в Австрії.

Утворена внаслідок карстових процесів у вапняковому тріасі. Вхід розташований високо вгорі і нині загальна протяжність печери бл. 34 км, тоді як глибина її становить бл. 440 м. Печеру відкрито в 1947 році зальцбурзьким ювеліром і спелеологом Альфредом Коппенвальнером.

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва походить не від однойменного хімічного елемента, а від назви дерев, що оточують вхід, які колись стояли там. Цей район відомий з часів Австро-Угорської монархії, коли чеські картографи описували назви околиць зі слів місцевого населення, а тому звуконаслідувальний запис робився максимально правильно. Проте, назва Танталової печери використовується багато десятиліть і спелеологи називають її просто Танталовою.

Відкриття[ред. | ред. код]

Печера Scheukofen[de] є однією з навідоміших в горі Hagengebirge. Вхід до неї знаходиться в пограничному шарі між Dolomit[de] і Dachsteinkalk[de], двома скелями, що становлять гору Hagengebirge. Зальцбурзький спелеолог Альфред Коппенвальнер припустив, що в пограничному шарі можуть бути входи і до інших печер. Піссля закінчення Другої світової війни він вирішив провести дослідження і після декількох днів сходження і пошуків виявив вхід до Танталової печери.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]