Термітна суміш

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Термітна суміш на основі оксиду заліза(III)
Палаюча термітна суміш
Процес термітного зварювання залізничних рейок

Термі́тна су́міш або термі́т (нім. Thermit® від грец. therme — жар, тепло) — порошкувата суміш алюмінію (рідше магнію) з оксидами деяких металів (заліза, нікелю тощо).

При займанні суміш інтенсивно згоряє з виділенням великої кількості тепла (температура горіння становить 2300–2700 °C). Суміш підпалюють спеціальним запалом (суміш пероксиду барію, магнію і натрію). Кількісне співвідношення компонентів суміші визначається стехіометричним співвідношенням.

Історична довідка[ред. | ред. код]

Терміт винайшов у 1883 і запатентував у 1895 році німецький хімік Ганс Гольдшмідт нім. Johannes (Hans) Wilhelm Goldschmidt)[1], через що процес горіння терміту отримав назву «реакція Гольдшмідта» або «процес Гольдшміта»[2].

На перших порах застосовувався як паливо при виробництві чистих металів без використання вугілля, але дуже швидко знайшов застосування для потреб технологій зварювання. Перше промислове використання терміт знайшов при зварюванні трамвайних колій в Ессені у 1899[3].

Особливості реалізації[ред. | ред. код]

Найпоширенішим є залізо-алюмінієвий терміт у складі: 75% Fe2O3; 25% Al (містить окалину або багату залізну руду), що використовується при термітному зварюванні залізничних рейок та при відливанні великогабаритних деталей. При хімічній реакції алюміній відновлює залізо з оксиду, оскільки утворює міцніші зв'язки з киснем з виділенням значної кількості теплової енергії

Fe2O3 + 2 Al → 2 Fe + Al2O3    ΔH = −851,5 кДж/моль

Температура займання такого терміту становить близько 1300 °C (запалювальної суміші — 800 °C); залізо і шлак, що утворюються в результаті екзотермічної хімічної реакції нагріваються до 2400 °C. Іноді у склад залізного терміту вводять залізну стружку, легувальні присадки і флюси.

Для випадку, коли термітна суміш створена на базі подвійного оксиду заліза (FeO·Fe2O3 або Fe3O4), оптимальні пропорції становлять 23,7 % алюмінію 76,3 % оксиду. Перебіг екзотермічної реакції записується рівнянням:

3Fe3O4 + 8Al → 4Al2O3 + 9Fe;    ΔH = −3347,6 кДж/моль

Крім алюмінію можуть використовуватись й інші метали:

  • Mg (31 %) + Fe2O3 (69 %)
  • Ca (43 %) + Fe2O3 (57 %)
  • Ti (31 %) + Fe2O3 (69 %)
  • Si (21 %) + Fe2O3 (79 %)

Термітно-запалювальні суміші:

  • Ba(NO3)2 (26 %) + Fe3O4 (50 %) + Al (24%)
  • Ba(NO3)2 (37,5 %) + Al (26,5%) + вугілля (3 %) + сполучні речовини типу шелаку (23 %)
  • Fe2O3 (21 %) + Al (13 %) + Ba(NO3)2 (44 %) + KNO3 (6 %) + Mg або Fe (12 %) + сполучні речовини (4 %)

Використання[ред. | ред. код]

Створені терміти для зварювання телефонних проводів, а також проводів ліній електропередач. У військовій техніці терміт використовується як запалювальна речовина. У виробництві феросплавів терміт з додаванням флюсів використовується як шихта.

Термат[ред. | ред. код]

Терматна суміш являє собою терміт, збагачений окислювачем на основі солі (зазвичай нітратами, наприклад, нітратом барію — Ba(NO3)2 або пероксидами). На відміну від термітів, термати горять із виділенням полум'я та газів. Присутність окислювача полегшує займання суміші і покращує проникнення в ціль палаючим складом, оскільки газ, що виділяється, викидає розплавлений шлак і забезпечує механічне перемішування. Цей механізм робить термат більш відповідним, ніж терміт, для запальних цілей та для аварійного руйнування чутливого обладнання (наприклад, криптографічних пристроїв), оскільки ефект термітів більш локалізований.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. H. Goldschmidt, «Verfahren zur Herstellung von Metallen oder Metalloiden oder Legierungen derselben» (Спосіб отримання металів або металоїдів або сплавів), Deutsche Reichs Patent no. 96317 (13 March 1895).
  2. «Goldschmidt Process» в Американській енциклопедії (1920).
  3. Goldschmidt-Thermit-Group. Goldschmidt-thermit.com. Процитовано 12 жовтня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]