Товариство Мартіна Лютера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Товариство Мартіна Лютера
Дата створення / заснування 1932
Названо на честь Мартін Лютер
Країна  Німеччина
Організаційно-правова форма зареєстроване об'єднанняd
Розташування штаб-квартири Ерланген
Офіційний сайт

Товариство Мартіна Лютера (нім. Martin-Luther-Bund) — структурний підрозділ ОЄЛЦН[de], що займається підтримкою німецьких церков лютеранського сповідання, які внаслідок еміграцій потрапили за кордон і утворили діаспору. Таким чином, внаслідок об'єднання так званих Gotteskasten (з німецької — «золота скарбниця»), що були націлені на накопичення грошей, щоби надалі перенаправити гроші з благодійними намірами, були злиті в одну громаду, котра пізніше отримала назву «Товариство Мартіна Лютера». Заснування припало на 1853 рік в місті Ганновер за окремим сприянням Людвига-Адольфа Петри[de] та Рудольфа Штайнметца[de].[1][2][3]

Історія[ред. | ред. код]

Коріння Товариство лежить у підтримці лютеранських (німецьких) емігрантів ХІХ століття, які переїхали в райони, де лютеранська церква не була організована. Південна Бразилія, яка з 1824 року є основним місцем призначення німецької еміграції, відтоді перебуває в центрі уваги, так само як і церкви та громади Східної Європи та Центральної Азії, з якими Товариство підтримувало інтенсивні контакти ще в період до розпаду Радянського Союзу, зміцнюючи таким чином права цієї релігійної меншини.

Організація[ред. | ред. код]

У Німеччині Товариство Мартіна Лютера складається з 12 відділень і робочої групи: Баден, Баварія, Брауншвейг, Гамбург, Ганновер, Ліппе, Любек-Лауенбург, Ольденбург, Саксонія, Шаумбург-Ліппе, Шлезвіг-Гольштейн і Вюртемберг.

Центральний офіс Товариства знаходиться в м. Ерланген. З 2016 р. на посаді Генерального секретаря Федерацією керує Міхаель Гюбнер, який є наступником Райнера Шталя. З 2008 по лютий 2015 року президентом був старший церковний радник і регіональний єпископ Регенсбурга Ганс-Мартін Вайс, який замінив свого багаторічного попередника, старшого церковного радника Клауса-Юргена Ропке. Рудольф Келлер обіймав цю посаду з березня 2015 року по грудень 2016 року. В січні 2017 року його змінив тодішній регіональний єпископ Саксонії Карстен Ренцінг.

Товариства Мартіна Лютера утворилися за межами Німеччини в Австрії, Швейцарії та Ліхтенштейні, Нідерландах, Франції, Угорщині, Чехії, Словаччині, Південній Африці, Намібії, Бразилії та Чилі.

Асоціація тісно координує свою роботу зі спільнотою Ґустава Адольфа Ворка.

Публікації[ред. | ред. код]

  • Lutherische Kirche in der Welt: Jahrbuch des Martin-Luther-Bundes 17.1970(1969)ff. (Vorgänger: Jahrbuch des Martin-Luther-Bundes 1.1946-16.1969(1968))
  • Lutherischer Dienst 1.1965ff. (vierteljährlich)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Zeno. Lexikoneintrag zu »Lutherischer Gotteskasten«. Meyers Großes Konversations-Lexikon, ... www.zeno.org (нім.). Процитовано 7 жовтня 2022.
  2. Caspari, Walter (1908). Die geschichtliche Grundlage des gegenwärtigen Evangelischen Gemeindelebens,aus den Quellen im Abriss dargestellt (нім.). A. Deichert.
  3. Martin-Luther-Bund: Geschichte. p138436.mittwaldserver.info. Процитовано 7 жовтня 2022.